tu știi ce lemne de foc să folosești pentru șemineul tău? pefoc.ro te ajută cu sfaturi

Tu știi ce lemne de foc să folosești pentru șemineul tău? De departe, cea mai importantă sursă de combustibil – aşa numit regenerabil – folosit în Europa este lemnul. Găsit sub cele mai diferite forme – beţe, brichete, rumeguş, lemnul generează aproximativ jumătate din energia regenerabilă consumată în Europa.

Lemnul este și un factor principal ce influentează functionalitatea, dar și durata de viață a șemineului. Și sigur acum te gândești la cât de bine s-ar potrivi un semineu la tine în living și la atmosfera de poveste pe care șemineul, trebuie să recunoaștem, are puterea să o ofere!
Oricât de futurista ar putea fi o amenajare și oricât de minimalist ar fi conceput un spațiu, un șemineu își va găsi negreșit locul. Penthouse-urile new-yorkeze sau hotelurile de 5 stele din întreaga lumea i-au recunoscut șemineului aportul de familiaritate, universal valabil indiferent de cultură, și l-au integrat în camere și lounge-uri de lux.
Și acum să revenim la combustibului pe care trebuie să i-l asigurăm unui șemineu, dacă vrem să ne bucurăm de un randament maxim. Spaţiul în care se desfăşoară arderea este denumit focar. În acest spaţiu sunt introduse cele două elemente care se întâlnesc obligatoriu în orice proces de ardere şi anume combustibilul, adică acea componentă care urmează să ardă, dar şi comburantul, adică acea componentă care conţine oxigenul necesar arderii. De regulă, în procesele de ardere uzuale din tehnică, aerul este cel mai întâlnit comburant.
Multe persoane aleg să investească sume considerabile în construcția șemineelor pe lemne, dar apoi folosesc lemne de slabă calitate, datorită cărora întâmpină multe probleme nedorite, cum ar fi: incapacitatea de a încălzi spațiul dorit, înfundarea coșurilor de fum, mirosuri neplăcute, sticla permanent mudară, randament scăzut sau chiar deteriorarea anumitor părți a focarului.

Ce fel de lemne să foloșești pentru șemineu?

• Un factor importat în funcționarea corectă a sobelor și a șemineelor este lemnul pe care îl utilizați; acesta trebuie să fie cât mai natural, lipsit de substanțe chimice impregnate, și cât mai uscat. De preferință este bine să achiziționați lemnul cu 2 ani înainte, să îi construiți o cameră specială bine ventilată unde să îl depozitați, și abia după aceea să îl folosiți. Cel mai bine este să le așezați stivuite și bucățile de lemn să aibă grosimea între 5 – 15 cm.
• Este cunoscut faptul că încălzirea folosind combustibil solid este cea mai economică metodă datorită corelării foarte bune dintre preț și gradul caloric al acestuia.
• Pentru a obtine mai multă căldură este bine să achiționezi lemn de esență tare precum stejarul, fagul sau frasinul.
• Lemnul umed este de putere calorică scăzută, iar vaporii rezultați în urma arderii contribuie la formarea funiginii, care se depune pe pereții camerei de ardere, a coșului de fum, țevi etc. Astfel reducând durata de viață a produsului și a instalației.
• Când lemnul arde eliberează acceași cantitate de dioxid de carbon ca atunci când ar fi lăsat să putrezească în natură, din acest motiv încălzirea cu lemne este ecologică și nu contribuie la efectul de seră spre deosebire de combustibilii fosili.
Acum că știi ce lemne să folosești atunci când ai un șemineu, mai rămâne să apelezi la specialiștii PEFOC.ro pentru a alege cel mai potrivit șemineu. Oferte personalizate, produse de cea mai înaltă calitate, diversificare și cele mai utile sfaturi.

În stoc vei găsi mereu șeminee pe lemne, seminee electrice sau termoșeminee. De asemenea, PeFoc.ro este soluția perfectă dacă dorești să construiești o soba sau dacă ești în căutarea unui coș de fum potrivit! Bucură-te de o investiție pentru întreaga viață și toată familia va simţi confortul şi avantajele șemineelor de la PeFoc.ro.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Dupa cum mi-au zis si cei din Sibiu, lemnele de foc trebuie sa fie unele de esenta tare si uscate. Pentru mai multe informatii recomand cu incredere echipa din Sibiu.