Expoziție inedită la Muzeul Astra- exponate transformate, cu altă utilitate

Expoziția TRANS|FORM are ca punct de pornire 11 obiecte din colecțiile Muzeului ASTRA. Din aceste colecții au fost obținute 65 de replici totale sau parțiale, transformate în corpuri de iluminat sau obiecte decorative. Obiectele au fost prelucrate de copiii de la cercul de ceramică al Palatul copiilor, sub îndrumarea artistului vizual Casandra Vidrighin.

„Obiectele sunt rezultatul imaginației și nevoilor noastre practice sau estetice. Niciun obiect nu a fost realizat întâmplător, cu siguranță, la un anumit moment din existența sa, fiind util cuiva sau semnificând ceva. Unele dintre obiecte sunt privilegiate și ajung în muzeu, devenind astfel intangibile. Proiectul de față urmărește să „refuncționalizeze” aceste obiecte, care odată intrate în muzeu și-au pierdut funcția pentru care au fost create. Nu li se va reda, însă, funcția originară, ci vor fi reconvertite funcțional, obținându-se, astfel, prin etape succesive de lucru, obiecte noi, cu întrebuințare diferită. Astfel, prin preluare de mulaje totale sau parțiale și prelucrare în ghips, fie că e vorba de o farfurie de alamă sau de o cană din lemn, obținem piese noi, funcționale, care păstrează, însă, amprenta obiectului inițial”- a declarat Crina Mareș, curatorul expoziției.

Obiectele rezultate pot fi achiziționate în urma unei donații, iar cu banii rezultați se dorește achiziționarea unei lăzi chinezești din lemn masiv, datată secolul al XIX-lea. Proiectul este realizat în colaborare cu artistul vizual Casandra Vidrighin și elevii de la cercul de ceramică al Palatului copiilor din Sibiu.

Ultima oră