Presedintele BNS Sibiu, Georgel Petrache bate obrazul Prefectului de Sibiu, pentru că pe site-ul instituției a fost publicat un comunicat de presă în care se sugerează în mod eronat că organizaţiile sindicale ar fi de acord cu transferul contribuţiilor sociale integral din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Sindicaliștii cer de urgență o dezmințire.
Cei de la BNS Sibiu spun că au luat act cu stupoare de dezinformările apărute pe site-ul oficial al Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu cu privire la şedinţa extraordinară a Comisiei de Dialog Social constituită la nivelul instituţiei, şedinţă care a avut ca subiect propunerile de modificare a Codului Fiscal, în principal transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
’’Comunicatul Instituţiei Prefectului sugerează în mod eronat, cu sau fără intenţie faptul că organizaţiile sindicale ar fi de acord cu transferul contribuţiilor sociale integral din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, comunicând faptul că „explicaţiile şefului Agenţiei Judeţene de Administrare Fiscală au fost lămuritoare”. Filialele judeţene ale Blocului Naţional Sindical, Cartel Alfa, CNSLR FRATIA şi CSDR îşi menţin punctul de vedere cu privire la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Spunem NU TRANSFERULUI CONTRIBUŢIILOR SOCIALE şi solicităm Instituţiei Prefectului prezentarea publică a înregistrării audio a şedinţei. Solicităm Instituţiei Prefectului – Judeţului Sibiu modificarea comunicatului şi prezentarea clară a punctului de vedere al organizaţiilor sindicale cu privire la transferul contribuţiilor sociale, aşa cum a fost exprimat în cadrul şedinţei’’, spune Presedintele BNS Sibiu, Georgel Petrache.
Iată mai jos comunicatul Prefecturii Sibiu:
Comisia de Dialog Social a Județului Sibiu, întrunită, astăzi, în ședință extraordinară, a dezbătut Propunerile de modificare a Codului Fiscal – noiembrie 2017, înaintate de Ministerul Finanțelor Publice.
Cele mai multe discuții s-au purtat pe capitolul “Transferul contribuțiilor sociale de la angajator la salariat”, unii lideri sindicali exprimându-și îngrijorarea că veniturile nete ale angajaților vor scădea. Explicațiile șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice au fost lămuritoare, fiind susținute chiar de unul dintre reprezentanții patronatelor, care a subliniat faptul că, în mediul privat, angajații își negociază salariul net, fără a fi interesați de venitul brut.
Prevederile cuprinse în capitolele “Reducerea impozitului pe venit”, “Modificarea impozitării pentru firmele cu cifră de afaceri sub 1 milion de eruo” și “Introducerea directivei europene 1.164/2016 privind combaterea practicilor de evitare a obligațiilor fiscale prin erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor” au întrunit atât acordul sindicatelor, cât și al patronatelor.