Angajații celei mai mari uzine de construcție autoturisme din România vor protesta marți în fața Casei de Cultură din Mioveni. Unul din motivele protestului este și întârzierea demarării proiectului autostrăzii Sibiu – Pitești.
Membrii Sindicatului Autoturisme Dacia vor organiza, marți, pe platforma de la Mioveni, un miting de protest față de măsura Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajator la angajat, dar și pentru obligativitatea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură, precum și pentru demararea construcției autostrăzii Pitești-Sibiu, au anunțat, luni, într-un comunicat de presă, reprezentanții sindicali, anunță Agerpres. Consiliul Sindicatului Autoturisme Dacia a hotărât, în ședința din data de 27 octombrie 2017, organizarea unui mare miting de protest la Mioveni, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor ‘Dacia”, marți, 7 noiembrie 2017, începând cu ora 12:30. Vor participa membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia de pe platforma Mioveni și de la furnizori, care vor protesta: împotriva transferului taxelor și impozitelor de la angajator la angajat, pentru obligativitatea negocierii și încheierii Contracte Colective de Muncă la nivel de ramură, precum și pentru demararea construcției autostrăzii Pitești-Sibiu, vitală pentru industria auto din România. Măsurile preconizate de actuala guvernare aduc atingere nivelului de trai al românilor, batjocorind sudoarea cu care ne câștigăm pâinea noastră și a copiilor noștri, amanetându-ne viitorul! Este vital pentru viitorul nostru și al copiilor noștri să-i determinăm pe guvernanți să renunțe la planurile de a ne lua banii !”, notează sursa citată.
Conform proiectului de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanțelor, contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018.
„Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat”, a informat Ministerul Finanțelor Publice (MFP), într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.
Proiectul de Ordonanță de Urgență ar fi trebuit să fie adoptat vineri, 3 noiembrie 2017, în ședință extraordinară de Guvern, însă aceasta a fost amânată pentru luni, 6 noiembrie 2017, fără a fi precizată ora desfășurării acesteia.
Surse guvernamentale au precizat că Executivul ar putea amâna și ședința extraordinară de luni, în cadrul căreia ar fi urmat să aprobe o serie de măsuri fiscal-bugetare.