benzinarii sibiului - povestea ciobanilor ajunși importanți oameni de afaceri. toți au dosare penale

Euroil, Aral, Petroil, BenzOil şi AnaOil. Sunt numele unor lanțuri de benzinării care aparțin câtorva dintre cei mai potenți afaceriști ai Sibiului. Dumitru Pavel Ghișe, Adrian Nicoară, Gheorghe Rodean și Ioan Ovidiu Moldovan, sunt cei care le dețin. Toți au în comun faptul că sunt implicaţi în mai multe dosare ce vizează evaziunea fiscală şi sunt suspiciuni că şi-au alimentat pompele cu combustibili pentru care nu s-au plătit accize.

Anchetele ”România te Iubesc”, de la Pro Tv, au ajuns să ia la bani mărunți și afacerile benzinarilor din Sibiu. Într-un material difuzat zilele trecute, aceștia au explicat cum anual, sute de milioane de euro, chiar miliarde, se scurg printre degetele Fiscului.
ANAF se dovedeşte ineficient în colectarea banilor din zonele ilicite, dar eficient cu contribuabilul de bună credinţă. Evaziunea fiscală ne priveşte pe toţi, pentru că mare parte din resursele statului vin din aceste impozite indirecte. Şi, cum am văzut, când statul are deficit, crește acciza produselor de la pompă, iar cel care o plăteşte este românul corect.
Accizele sunt o sursă importantă pentru bugetul de stat care taxează produsele consumate în cantităţi mari: carburanţii, alcoolul sau tutunul. Cu cât valoarea acestor contribuţii datorate creşte, cu atât sunt mai ofertante pentru infractori şi pentru cei care vor să dea tunuri rapide.
Statul român, de câte ori are de acoperit găuri la buget, apelează la taxe şi impozite. Este cea mai uşoară metodă de a aduna bani: acciza. Fiecare român, atunci când alimentează, când pune un litru de benzină sau motorină, contribuie la bugetul centralizat. Banii de pensii, banii pentru lefurile bugetarilor, bani pentru sănătate sau învăţământ, dar nu toţi romanii plătesc, există şi şmecheri.
Gelu Diaconu a fost şeful Fiscului în Guvernul Ponta, dar a ocupat şi funcţii de conducere în vămi. Cunoaşte sistemul cu plusurile, dar mai ales cu minusurile sale.
Gelu Diaconu, fost președinte ANAF: „Este poate cel mai grav flagel al unui stat modern pe timp de pace. Evaziunea prin fondurile sustrase de la buget nu face altceva decât crează grupuri de interese, le finanţează, le dezvolltă. E o sursă nemijlocită, poate cea mai importantă a corupţiei, pentru că nimeni nu aduce bani de acasă pentru a corupe pe cineva.”
Organizaţii de tip mafiot, ofiţeri din servicii secrete, şefi de vamă sau direcţii fiscale au pus, de-a lungul timpului, bazele unor reţele de contrabandă şi evaziune fiscală cu produse petroliere care, de multe ori, au sufocat statul roman.
Gelu Diaconu, fost președinte ANAF: „Aceste grupuri de interese, organizate să spunem aşa, după principia de tip mafiot, încep încetul cu încetul să se împletească cu instituţiile politice şi sfârşesc prin a captura statul.”

Acuzații de evaziune fiscală pentru benzinarii Sibiului
În urmă cu doi ani, în Sibiu au avut loc descinderi şi interogatorii la câţiva dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ, deţinătorii unor lanţuri de benzinării: Euroil, Aral, Petroil, BenzOil şi AnaOil.benzinarii sibiului - povestea ciobanilor ajunși importanți oameni de afaceri. toți au dosare penaleProprietarii sunt implicaţi în mai multe dosare ce vizează evaziunea fiscală şi sunt suspiciuni că şi-au alimentat pompele cu combustibili pentru care nu s-au plătit accize.
Pe o ploaie mocănească, echipa „România, te iubesc!” a urcat în Mărginimea Sibiului pentru a afla povestea de început a ciobanilor benzinari şi cum au ajuns ei să deţină adevărate imperii financiare, pe lângă depozite de benzină, afaceri în turism, lanţuri hoteliere şi blocuri de imobile.
Din Mărginimea Sibiului, câţiva copii de ciobani au renunţat la meseria tradiţională, şi-au vândut oile şi s-au apucat de afaceri cu benzină. Aveau toate caracteristicile necesare: erau foarte buni neguţători şi aveau foarte mulţi bani cash.

VEZI AICI VIDEO CU ANCHETA DE LA ROMANIA TE IUBESC DESPRE BENZINARII SIBIULUI

Războiaele din Iugoslavia le-au umplut buzunarele
În anii 90, războaiele din Iugoslavia au creat situaţii prielnice pentru cei care au vrut să speculeze embargoul pe produse petroliere impus ţării vecine. Acesta a fost momentul în care câţiva crescători de oi din Sibiu au renunţat la brânză atunci când au dat de gustul benzinei.
Fie că sunt din Tilişca sau din Poiana Sibiului, ciobanii benzinari erau, în momentul războiului din Iugoslavia, în Banat. Iar embargoul a fost văzut că o oportunitate de afaceri. Foarte mulţi bani s-au făcut în perioada aceea cu traficul de benzină şi motorină.
După mai bine de 20 de ani, foştii oieri s-au transformat în potenţi oameni de afaceri au devenit printre cei mai mari engrosisti de benzină şi motorina din Ardeal. Încercările de a-i contacta pentru interviuri s-au izbit de refuzuri.benzinarii sibiului - povestea ciobanilor ajunși importanți oameni de afaceri. toți au dosare penaleDumitru Pavel Ghișe este proprietarul lanţului de benzinării AnaOil, al unor hoteluri din Sibiu şi Cluj, condamnat în prima instanţă la 7 ani cu executare pentru constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, cercetat şi în alte dosare.benzinarii sibiului - povestea ciobanilor ajunși importanți oameni de afaceri. toți au dosare penaleAdrian Nicoară deţine împreună cu cumnatul său Dumitru Domnariu, fost consilier PDL, lanţul de benzinării EurOil, dar şi hoteluri şi clădiri de imobile. Aceştia sunt cercetaţi de DIICOT Timişoara pentru constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.benzinarii sibiului - povestea ciobanilor ajunși importanți oameni de afaceri. toți au dosare penaleFamilia lui Gheorghe Rodean deţine benzinăriile Petroil. Este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală de către DIICOT. Gheorghe Rodean este fostul ginere al lui Dumitru Bratu, proprietarul lanţului de benzinării ARAL, dar şi cu investiţii în turism. Şi Bratu este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală în aceleaşi dosare.benzinarii sibiului - povestea ciobanilor ajunși importanți oameni de afaceri. toți au dosare penaleBenz Oil este deţinută de Ioan Ovidiu Moldovan, unul dintre personajele cheie ale acestor afaceri. Este inculpat în mai multe dosare. Până acum a primit o condamnare de 7 ani la prima instanţă; șapte ani cu executare.
Dintr-o anchetă răsunătoare începută în 1997 s-a aflat că România a susţinut instituţional spargerea embargoului între 1994 şi 1995.
Ceea ce a părut iniţial o mică contrabandă, s-a dovedit o afacere susţinută de serviciile secrete: dosarul Jimbolia. Citește continuare AICI.

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

  1. Nu discut vinovatia sau nevinovatia acestor oameni dar ce deranjaza este durata excesiv de mare pana se da un verdict final. Oare justitia romaneasca nu-i in stare sa judece, in cateva luni, astfel de procese si le trebuie zeci de ani pana la verdictul final.

  2. Care chelner a ajuns milionar ? Cîți chelneri au fost chemati la D.N.A ? Această meserie este una grea dar în același timp frumoasă. Nu cunosc nici un om care a făcut această sumă fiind ospătar.

  3. degeaba au bani,de fetzele alea de ciobani cocliti si caracterul de taran nu te scapa nici o operatie estetica,ii recunosti de la o posta si dupa miros…

  4. benzinarii se considera oameni de afaceri? inainte ce au fost? ciobani chelneri,excroci? de unde milioane de eyro?