Mai e puțin și Piața Mare va fi din nou plină de lumini de sărbători, forfotă multă, miros de vin fiert, colinde…DA! În curând se deschide Târgul de Crăciun, un eveniment de final de an așteptat de sibieni și din ce în ce mai popular în toată țara. Totul de deschide în 17 noiembrie și se termină pe 3 ianuarie. Peste 100 de căsute vor fi montate în Piața Mare.
Concert doar la deschidere
Marea deschidere va avea loc în data de 17 noiembrie. La fel ca în fiecare an, va avea loc un concert. Anul acesta va fi unul de nai, cu Radu Nechifor, iar invitata sa este Ozana Barabancea. ”În prima ediție din 2007 am avut un concert de nai. Acum, după 10 ani, vrem să implementăm o tradiție, ca primul concert să fie unul de acest fel. Va fi muzică cu teme de Crăciun, cu elemente moderne”, dezvăluie Andrei Drăgan, managerul evenimentului.
Acesta însă va fi singurul concert de pe perioada târgului. ”Nu vom avea alte concerte mari. Vor fi în schimb concerte de colinde, sâmbăta și duminica, la instrumente de suflat. Colindătorii se vor plimba prin mulțime de la ora 19 la 22”, spune Andrei Drăgan.
Mai multe căsuțe, un colț street-food
Numărul căsuțelor de la care se vor putea cumpăra obiecte specifice, de sezon, crește față de anul trecut de la 80 la 104. ”Am ales astfel comercianții încât fiecare să vină cu ceva specific, pentru ca turiștii să găsească la o căsuță doar un anumit gen de obiecte. Și comercianții s-au specializat pe anumite zone. Astfel, vor căsuțe cu jucării doar din lemn, altele cu decorațiuni și obiecte doar din sticlă, alta cu lavandă…va fi o ofertă bogată și bine structurată”, promite managerul evenimentului.
Noutatea absolută însă a acestei ediții a Târgului de Crăciun este amenajarea unei ”piețe în piață”, zonă dedicată street-food-ului. ”Este un concept ce va arăta bine, și am grupat astfel rulotele care ofereau mâncare și băutură. Vor fi cinci. Una de la Bătrânu Sas cu produse tradiționale, la alta se va vinde celebra băutură austriacă almdudler, o băutură din plante alpine, și se vor face cocktailuri calde, o alta- Crushbar- cu vin fiert, iar o alta cu cartofi prăjiți, dar prezentați într-un mod cumva mai sănătos, serviți altfel…și una cu hamburgeri și hot dog”, dezvăluie Andrei Drăgan.
Evenimente cu tradiție
Andrei Drăgan spune că linia Târgului de Crăciun de la Sibiu trebuie păstrată, pentru că sunt mulți turiști care își programează vizita cu un an înainte bazându-se pe ceea ce au văzut, iar atunci când vin la Sibiu trebuie să găsească ceea ce cunoșteau. De aceea, multe dintre elementele anilor trecuți se regăsesc și acum.
Atelierul lui Moș Crăciun este cu siguranță locul preferat de copii. Au început deja înscrierile, și multe dintre școlile și grădinițele din Sibiu și-au rezervat deja un loc. ”De ceva ani însă am observat că vin grupuri de copii și din alte localități. Au fost din Vâlcea, din Craiova. E plăcut să vezi că se practică și acest gen de turism educațional”, spune Andrei Drăgan.
Căsuțele de poveste revin și ele la Târgul de Crăciun. ”Căsuțele prezintă o poveste, iar cei mici sunt încântați de ele. Părinții le povestesc despre ce e vorba acolo, iar copiii sunt mult mai receptivi decât dacă li s-ar citi, e mai interesant să și vizualizeze”, spune Andrei Drăgan.
Proiecțiile de pe clădirile care înconjoară Piața Mare revin în fiecare seară de la ora 19. ”Târgul e Crăciun de la Sibiu a devenit tradiție, iar tot mai mulți turiști străini vin aici inspirați de recenziile pe care le citesc pe Internet. De aceea e important să menținem aceeași linie, și tot de aceea am renunțat la evenimentele mari, care erau o atracție pe termen scurt. Tot mai mulți turiști ne vizitează și trebuie să găsească aici ceea ce s-au așteptat”, spune Andrei Drăgan. Târgul de Crăciun va fi deschis până în 3 ianuarie 2018.