apusul imperiului polisano - afacerea lui vonica la final de drum

Afacerea de suflet a defunctului Ilie Vonica este aproape de o vânzare completă. Imperiul pus pe picioare de afaceristul sibian a fost vândut pe bucăți. Totul a culminat cu vânzarea clinicilor Polisano către Medlife. Showroom-ul Citroen a fost și el vândut, însă hotelul de lângă gara Sibiu nu și-a găsit încă un cumpărător.

În ultimii trei ani, moştenitorii medicului Ilie Vonica, care spre finalul vieţii ajunsese cel mai bogat sibian, au fost martorii prăbuşirii gigantului farmaceutic Polisano. Pericolul datoriilor şi golul rămas la conducerea grupului au forţat vânzarea unei afaceri care valora peste 100 milioane euro, în perioada sa de glorie.
O analiză făcută de către cei de la Capital, arată că înainte de decesul lui Ilie Vonica, survenit pe fondul arestării soţiei sale într-un dosar de evaziune fiscală, grupul Polisano rula afaceri anuale de peste 400 milioane euro şi avea peste 2.000 de salariaţi. Rând pe rând, Daniela Vonica şi Loredana Vonica, soţia şi fiica antreprenorului, au vândut afacerile moştenite.apusul imperiului polisano - afacerea lui vonica la final de drum

apusul imperiului polisano - afacerea lui vonica la final de drum

Clinicile acontate de MedLife
Cel mai recent, Medlife a cumpărat divizia de servicii medicale a Polisano, adică patru clinici cu laboratoare proprii situate în Bucureşti şi Sibiu, un spital privat în Sibiu, un centru de fertilizare in vitro şi cea mai mare maternitate privată din Transilvania. Divizia consemnase anul trecut o pierdere netă de aproape un milion de euro la afaceri de 17,6 milioane euro, în timp ce datoriile ajungeau la circa 25 milioane euro.
„Preţul total al vânzării este o sumă cu două cifre, care include şi datoriile. După scăderea datoriilor, familia va rămâne cu o sumă de numai o cifră“, spune avocatul Remus Borza, cel care a supervizat procesul. Vânzarea clinicilor a fost iniţiată încă din 2015 şi s-au purtat negocieri cu 3-4 investitori mari, printre care şi reţele medicale cu prezenţă locală, spune Borza. Acum, familia Vonica aşteaptă avizul Consiliului Concurenţei pentru a perfecta tranzacţia.

apusul imperiului polisano - afacerea lui vonica la final de drum
Foto: Business Magazin

Chiar dacă planul iniţial al moştenitorilor era să rămână cu firmele care fac parte din domeniul medical şi să vândă doar afacerile conexe, lucrurile s-au schimbat odată cu falimentul distribuitorului de medicamente Polisano, perla coroanei imperiului construit de Vonica. La un an de la decesul medicului, afacerile companiei s-au înjumătăţit, iar creanţele depăşeau 60 mil. euro la declanşarea falimentului. Acum se aşteaptă vânzarea forţată a activelor firmei.

A mai rămas fabrica
Iarna trecută, Loredana Vonica a vândut circa 35% din fabrica de medicamente oncologice Polisano Pharmaceuticals din Sibiu grupului feroviar Grampet, deţinut de oamenii de afaceri Gruia Stoica şi Vasile Didilă, şi lui Remus Borza şi asociaţilor săi, Nicoleta Munteanu şi Adrian Munteanu. Recent, acţionarii minoritari au împrumutat circa 7 mil. lei pe care i-au injectat în afacere şi spun că este posibil să îşi majoreze expunerea în cadrul fabricii pentru a suplimenta necesarul de lichidităţi. Cu acest capital, investiţia acestora se ridică la 32 mil. lei, împărţită egal între Grampet şi cei trei avocaţi.apusul imperiului polisano - afacerea lui vonica la final de drumFabrica din Sibiu este singura capacitate de producţie de medicamente oncologice din ţară. Medicamentele oncologice sunt folosite în tratamentul cancerului. Deocamdată, însă, unitatea produce doar suplimente alimentare, având un portofoliu de circa 50 de produse, precum Tugriss şi Linistress.
„S-a finalizat investiţia în prima secţie de medicamente oncologice solide, se continuă investiţia la secţia de oncologice injectabile, lucrăm la obţinerea certificatului de Good Manufacturing Practice (GMP), impus de cerinţele Uniunii Europene, pentru prima fabrică de oncologice solide şi estimăm că în februarie – martie 2018 vom începe producţia“, explică Borza.

Showroom-ul auto vândut lui Străjan
Avocatul mai spune că, în urmă cu trei luni, familia Vonica a vândut afaferistului sibian Ovidiu Străjan reprezentanţa Toyota din Sibiu şi agentul autorizat pentru service şi vânzări Citroën, aflate în grupul Polisano.apusul imperiului polisano - afacerea lui vonica la final de drum
Anul trecut, moştenitorii au mai vândut către Sensiblu 78 din cele circa 100 de farmacii Reţeta ale grupului Polisano, pe care au obţinut sub 20 mil. euro, bani care au fost direcţionaţi spre distribuitorul de medicamente.
Printre primele active înstrăinate de familie se numără un proiect pentru un teren de golf cu o suprafaţă de 8,2 hectare din Cisnădie, pe care medicul sibian intenţiona să îl construiască. Proiectul a fost preluat de antreprenorul german de origine română Jürgen Andreas Faff.În acest moment, grupul Polisano mai are o serie de 32 de active imobiliare, deţinute de două firme, potrivit lui Remus Borza. Este vorba despre vile, clădiri istorice şi clădiri de birouri, care aduc venituri, şi de proiecte imobiliare, precum scheletul nefinalizat al unui hotel amplasat în faţa gării din Sibiu, în cazul căruia Borza spune că se caută un cumpărător.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Era odata o vorba la romani: ce reusesc 2-3 generatii sa adune si sa construiasca, reuseste generatia urmatoare sa praduiasca…adevarat si trist din pacate…Borza este un real lichidator…este peste tot in afacerile de unde poate castiga bani fara prea multe eforturi…traiasca hotia ajunsa la rang de lege si masoneria ajunsa imuna la lege…

  2. ASTA A FOST SI SCOPUL PENTRU CARE A VENIT BORZA LA SIBIU! DE UNDE PANA UNDE PRIETENIA CU VONICA? BORZA A PUS PE BUTUCI MULTE FABRICI! VEZI OLTCHIM VALCEA! POATE NICI NU BANUIM CINE ESTE IN SPATELE LUI! OARE DE BUNAVOIE S-A SINUCIS VONICA? SI CHIAR DUPA CE A DISCUTAT CU BORZA!