UPDATE FOTO - Polițiști din Agnita arestați pentru luare de mită și uz de fals. Luau șpagă pentru orice

Doi agenți de poliție din Agnita au fost reținuți marți de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, fiind acuzați printre altele de luare de mită și uz de fals. Aceștia erau cunoscuți pentru că acceptau orice șpagă pentru a face favoruri infractorilor sau pentru a închide ochii la mai multe infracțiuni.

Cine sunt cei doi agenți arestați
Unul dintre ei este Claudiu Badiu și are doar 27 de ani. A fost încadrat în poliție în anul 2010, iar acum are gradul de agent principal la Poliția de Proximitate Agnita. Colegul său, Romeo Ilie Ghidiu, are 45 de ani și este agent șef principal la Poliția Rutieră Agnita.
VEZI AICI FOTO CU CEI DOI AGENȚI REȚINUȚI

UPDATE FOTO - Polițiști din Agnita arestați pentru luare de mită și uz de fals. Luau șpagă pentru orice

ȘTIREA INIȚIALĂ
În cursul lunii mai 2017, agentul de poliţie M.L.V. a procedat la sancţionarea contravenţională a unui conducător auto ce transporta material lemnos fără a deţine documentele prevăzute de legislaţia silvică, context în care administratorul societăţii de exploatare a materialului lemnos a intrat în legătură cu agenţii de poliţie B.G., B.C. şi G.R.I., toţi din cadrul Poliţiei Oraşului Agnita, cărora le-a solicitat ajutorul pentru a-l convinge pe agentul constatator al contravenţiei să înlocuiască procesul verbal iniţial întocmit cu un alt act de constatare prin care să se dispună sancţionarea angajatului societăţii respective cu o amendă mai mică sau chiar cu un simplu avertisment, în schimbul acestui serviciu cei trei poliţişti primind de la mituitor suma de 1.000 lei.
Urmare a acestei înţelegeri, cei trei agenţi de poliţie au exercitat presiuni asupra colegului lor M.L.V. spre a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să întocmească acte de constatare ale contravenţiei ce nu corespundeau realităţii, iar agentul de poliţie B.G. i-a comunicat agentului constatator că, în ipoteza în care se conformează acestor solicitări, va primi foloase de la administratorul societăţii de exploatare a materialului lemnos.

Falsuri grosolane, șpăgi pe bandă rulantă
În ciuda acestor presiuni, agentul de poliţie ce a constatat contravenţia a refuzat să se conformeze solicitărilor, fiind apoi sesizate organele de urmărire penală care au procedat ulterior la efectuarea de cercetări penale în urma cărora s-a mai constatat că, în perioada iulie – octombrie 2017, agentul de poliţie G.R.I. din cadrul Poliţiei oraşului Agnita – Formaţiunea Rutieră a pretins şi primit în mod repetat diferite sume de bani şi alte bunuri de la persoane oprite în trafic pentru a nu constata astfel contravenţii sau chiar infracţiuni la regimul rutier. De asemenea, s-a mai constatat că acelaşi agent de poliţie, în mod repetat, în acelaşi interval de timp, şi-a încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi a atestat date nereale în înscrisurile oficiale întocmite în exercitarea funcţiei sale, iar, în alte situaţii, numitul G.R.I. şi-a determinat alţi colegi de serviciu să îşi încalce aceste atribuţii de serviciu.
De asemenea, s-a mai reţinut că agenţii de poliţie B.C. şi B.G., în aceiaşi perioadă, au primit suma de 1000 lei de la numitul L.C., administratorul unui magazin din Agnita, spre a-i determina să nu dispună sancţionarea contravenţională a acestuia din urmă pentru comiterea unor abateri la legislaţia incidentă în privinţa societăţilor comerciale.
Totodată, s-a mai stabilit că agentul de poliţie B.C., acţionând şi în calitate de poliţist rutier, atât singur cât şi împreună cu agentul rutier G.R.I., a pretins şi primit sume de bani sau alte bunuri de la persoane depistate în trafic în timp ce încălcau norme de siguranţă rutieră, iar, în schimbul acestor foloase, agentul constatator nu dispunea măsurile de sancţionare contravenţională sau chiar omitea întocmirea actelor de constatare ale unor infracţiuni la regimul rutier.
În privinţa numitului B.C. s-a mai constatat că acest agent de poliţie, în mod repetat, în acelaşi interval de timp, şi-a încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi a atestat date nereale în înscrisurile oficiale întocmite în exercitarea funcţiei sale.

Mai multe capete de acuzare
Urmare a cercetărilor penale s-a stabilit că numitul G.R.I. a comis 5 infracţiuni de luare de mită, 8 infracţiuni de abuz în serviciu, în forma autoratului şi instigării, 3 infracţiuni de fals intelectual, în forma autoratului şi instigării, 1 infracţiune de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată, şi 1 infracţiune de favorizarea făptuitorului, în timp ce, în sarcina agentului de poliţie B.C. s-a reţinut săvârşirea a 5 infracţiuni de luare de mită (în forma autoratului şi a complicităţii), 2 infracţiuni de dare de mită (în forma autoratului şi a instigării), 4 infracţiuni de abuz în serviciu, 2 infracţiuni de favorizare a făptuitorului şi 1 infracţiune de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice.
De asemenea, în această cauză mai sunt cercetaţi penal pentru fapte de abuz în serviciu şi agenţii de poliţie B.G., A.I., O.F., Ţ.F. şi A.I., cel dintâi dintre aceştia fiind suspectat şi de comiterea a două fapte de luare de mită.
Totodată urmărirea penală este efectuată şi în raport de mai multe persoane ce nu au calitatea de funcţionar public pentru fapte de dare de mită în raport de agenţii de poliţie anterior menţionaţi.

Reținuți pentru 24 de ore
În cauză, prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din data de 31.10.2017, s-a dispus măsura preventivă a reţinerii faţă de agenţii de poliţie G.R.I. şi B.C., ambii din cadrul Poliţiei Oraşului Agnita, pe o durată de 24 ore.
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu urmează să solicite judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a inculpaţilor G.R.I. şi B.C., pentru o perioadă de 30 zile.
Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciilor Judeţene Anticorupţie Sibiu, Alba, Mureş şi Braşov ale Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi a lucrătorilor din cadrul I.J.J. Sibiu, având aportul Serviciului Operaţiuni Speciale Sibiu şi a Brigăzii Operaţiuni Speciale Alba Iulia, dar şi a Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti. Foto: arhivă

Ultima oră

Comentariul meu

Publică