Aveți niște bani pe care nu știți cum să îi investiți? O livadă cu nuci, spun specialiștii, este o investiție sigură, pe termen lung, ce e drept, dar care nu are cum să nu reușească. Și asta pentru că doar 49% din cererea mondială este acoperită, așa că mereu va fi cineva care să cumpere produsele.
Investiția inițială
Dacă vă gândiți să deschideți o astfel de afacere, în România există cineva care vă poate sfătui – cei de la Nucifer Regia. ”Îi sfătuim pe cei care vor să investească într-o livadă de nuci să aibă pregătiți cam 4.000 de euro. Asta este investiția inițială, bani necesari pentru materialul săditor, pregătirea terenului, asigurarea necesarului de apă”, spune Radu Câmpean, consultant vânzări. Asta dacă aveți deja terenul. Dacă nu, mai adăugați câteva mii bune de euro.
Dar, să nu sperați să obțineți profit imediat. ”Producție la un nuc altoit se obține după 5 ani, iar producție economică după 7 ani. Pentru ca afacerea să fie rentabilă este nevoie cam de 3 hectare de teren pe care să se planteze 300 de nuci. După această perioadă se obțin cam 2.200 de kilograme de nucă în coajă, la hectar”, spune consultantul.
Condiții minime, dar necesare
Pentru a dezvolta o afacere cu nuci condițiile sunt minie, dar fără ele succesul nu e garantat. ”În primul rând solul este cel mai important. Trebuie să fie un sol ușor acid, să nu rețină apă…zonele cele mai bune sunt cele până în 700 de metri altitudine. Important este și aportul de apă. Un nuc are nevoie de 700 și 1.000 de litri de apă pe an. O parte sunt asigurați de ploi, dar cealaltă parte trebuie adusă prin irigații”, dezvăluie Radu.
Nucile, mină de aur. Prețul per kilogram e de aproape 15 euro
Investițiile în livezi de nuc sunt considerate sigure, în condițiile în care cererea mondială se situează mult peste valoarea ofertei, iar prețul de vânzare a 3 kilograme de nucă este echivalent cu 1 gram de aur, adică undeva la cel puțin 60 de lei per kilogram. Printre proprietățile extraordinare ale nucului se numără și faptul că este printre puținii pomi fructiferi utilizați în întregime, la scară largă, de la frunze și pănă la rădăcină, în numeroase domenii. Un simplu calcul arată că la prima recoltă de pe trei hectare cu 300 de nuci, la o producție de aproximativ 2.200 de kilograme, se pot obține aproape 30.000 de euro.
Sibienii încep să investească
Un sibian a ”mirosit” că această afacere va fi una profitabilă, pentru că a înaintat deja actele pentru obținerea de fonduri europene. ”În Sibiu avem un proiect în derulare, iar în țară am ajutat la dezvoltarea a peste 200 de hectare de livadă”, spune Radu Câmpean.
În cazul în care ideea unei astfel de afaceri vi se pare bună, cei de la Nucifer Regia vin la Sibiu să vă spună mai multe despre ea. Tot ei sunt cei care vă ajută în implementarea ei, dar cel mai bine îi ascultați joi, de la ora 16:00 la Hotel Gallant (Blv. Victoriei, nr. 55) din Sibiu.