Luni dimineața la mina Uricani a avut loc o explozie în urma căreia trei mineri au fost răniți, iar unul încă este căutat de forțele de intervenție. Minerii făceau lucrări de îndiguire pentru închiderea minei, iar potrivit ministrului energiei, o explozie nu este posibilă pentru că acolo nu există cabluri electrice care ar putea produce un scurtcircuit.
O explozie a avut loc, luni dimineaţă, în subteranul Minei Uricani, iar patru mineri au fost surprinşi de deflagraţie, anunță News. Trei dintre ei au reuşit să se salveze şi au fost duşi la spital, având arsuri pe faţă şi pe membre, iar cel de-al patrulea miner a fost căutat şi găsit de către salvatori după aproape patru ore. Potrivit reprezentanţilor ISU, el nu are semne vitale şi urmează să fie adus la suprafaţă. Ministrul Energiei, Toma Petcu, spune că minerii făceau lucrări de îndiguire pentru închiderea minei, iar în mod normal nu este posibilă o explozie în acea zonă, pentru că acolo nu există cabluri electrice care ar putea produce un scurtcircuit. La rândul lui, liderul sindical spune că minerii lucrau la 50 de metri adâncime, unde nu mai exista tensiune electrică de multă vreme, iar principala ipoteză este că deflagraţia s-ar fi produs în urma unei aprinderi de metan în subteran.
Cei patru mineri surprinşi de deflagraţia produsă luni dimineaţă la Mina Uricani făceau lucrări de îndiguire, de securizare a minei, care urmează să fie închisă, spune ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că în mod normal nu este posibilă o explozie în acea zonă, pentru că nu există nici cabluri electrice acolo care ar putea produce un scurtcircuit.
Ministrul Energiei a declarat că explozia a avut loc în jurul orei 7.00, într-o zonă în care au loc lucrări de îndiguire pentru închidere.„În jurul orei 7.00-7.10, într-o zonă în care au loc lucrări de îndiguire, se pare că s-a produs o explozie, deşi specialiştii de la Închideri Mine nu îşi dau seama cum e posibil, pentru că nu sunt cabluri electrice acolo, dar va fi anchetă, inclusiv a Inspectoratului Teritorial de Muncă. Au fost patru mineri în echipă – trei au fost răniţi şi duşi la spital, iar la prima vedere starea lor pare bună. Pentru cel de-al patrulea miner s-au constituit echipe de căutare”, a afirmat Toma Petcu.
El a precizat că cei trei mineri răniţi au reuşit să iasă singuri din mină.
„Mina Uricani a fost transferată către Societatea de Închideri Mine, care se ocupă strict de minele care nu vor mai fi exploatate. Acum, acolo se fac lucrări de punere în siguranţă”, a mai spus ministrul, precizând că la această oră este în drum spre Uricani.
Doi din cei trei mineri răniţi în explozia produsă luni dimineaţă în Mina Uricani au fost transportaţi la spitalul din Petroşani, unde ar urma să ajungă şi cel de-al treilea rănit. Potrivit medicilor, cei doi mineri care au ajuns deja la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare. Cel de-al patrulea mineri surprins de deflagraţie este căutat de către salvatori, neexistând informaţii dacă acesta este sau nu în viaţă, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.
„Cei trei răniţi au fost transportaţi la spital, iar starea lor este stabilă. Aveau mai multe leziuni, dar evaluarea amănunţită este făcută de medicii de la unităţile de primiri urgenţe. Cea de-a patra victimă este căutată de către echipe de salvatori. Nu avem informaţii dacă este decedată sau este în viaţă”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.
La rândul său, Alin Vasilescu, directorul Spitalului Petroşani, a declarat că doi dintre mineri au ajuns la această unitate medicală, iar al treilea se află în ambulanţă, în drum spre spital.
El a precizat că cei doi mineri care au ajuns la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare. şi urmează să fie duşi în sala de operaţie.
Potrivit primarului localităţii Uricani, Dănuţ Buhăescu, explozia a avut loc în primul schimb, după ora 6.00, într-o galerie de legătură unde se aflau patru mineri.
Trei dintre ei au fost scoşi din subteran şi transportaţi la spital, iar al patrulea nu a fost găsit, fiind căutat la această oră.
Cei trei mineri nu au leziuni grave, a mai spus primarul.
La faţa locului au fost trimise mai multe ambulanţe, dar şi elicopterul SMURD de la Craiova.
Mina Uricani este în proces de închidere, aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300.
În 5 octombrie, la Mina Lupeni tavanul unei galerii s-a surpat pe o lungime de aproximativ 16 metri. În subteran, la peste 400 de metri adâncime, se aflau 11 mineri, opt dintre ei reuşind dă se salveze. În urma accidentului, doi mineri şi-au pierdut viaţa, iar altul a fost rănit.
Sursa www.news.ro