e cea mai lungă zi a anului. dăm ceasul înapoi

Duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi a anului, având 25 de ore. Ca urmare a trecerii la ora de iarnă, când dăm ceasul înapoi, vom putea dormi o oră în plus, fără să pierdem nimic.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie 2017, ora 04:00 devine ora 03:00. Practic, se revine la ora normală, pentru că primăvara, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie (25/26 martie, în 2017), se trece la ora de vară. Atunci, ceasurile su fost date înainte cu o oră la 03.00, care a devenit 04.00, iar 26 martie a fost cea mai scurtă zi din acest an.

Schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor, circulația urmând a se efectua conform orarelor prevăzute, potrivit informațiilor furnizate de Societatea de Transport Feroviar CFR Călători.

În România ora de vară a fost instituită în 1979 și până în 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar întoarcerea la ora normală, adică cea de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.

Începând cu 1998, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la Ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar în ultima duminică a lunii octombrie dăm ceasurile înapoi cu o oră.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului, Turcia și Rusiei, țări care nu folosesc acest sistem. Schimbarea nu este însă simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar.

Prin introducerea Orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) și reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus Ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania, potrivit Observatorului astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Au urmat ani în care introducerea Orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 — 30 septembrie 1945. Schimbarea orei are un rol important și în calculele astrologice.

La nivelul întregului mapamond, nu toate țările folosesc în acest moment Ora de vară, iar perioada nu este acee

Ultima oră

Comentariul meu