A pus pe picioare cele mai de succes proiecte comunitare din Sibiu - Inițiativele lui Ciprian Ciocan sunt salutare

Ciprian Ciocan înseamnă Maratonul Internațional Sibiu și Fundația Comunitară. Este sinonim și cu ONG, voluntariat, proiecte pentru societate sau orice alt termen ce definește comunitatea și implicarea. El este omul care conduce cele mai ambițioase proiecte ale ONG-urilor din Sibiu, indiferent de domeniu.

Ciprian Ciocan este membru fondator al ONG-ului Fundația Comunitară. A ajuns aici din curiozitate, apoi nu a mai putut pleca. ”A fost o coincidență intrarea mea în această lume. Mi s-a propus o colaborare, iar apoi mi-am dat seama că nu mai pot sta pe margine și să comentez, trebuie să mă implic. Și asta fără vreo legătură cu ceea ce făceam înainte, adică tehnologie”, își amintește Ciprian.
Și munca depusă a fost tot mai multă, implicarea tot mai mare, și așa Ciprian a transformat ONG-ul și ajutorarea într-un stil de viață. ”Pe măsură ce te implici îți dai seama că este nevoie de ajutor și acolo, și acolo, în mai toate domeniile, și că societatea civilă poate avea un rol determinant în promovarea lucrurilor bune. Asta dă dependență”, spune Ciprian.

Mereu în căutare de oameni cu competențe
Astfel, Ciprian a devenit unul dintre cei mai cunoscuți ONG-iști din Sibiu, iar Fundația Comunitară – organizația care se implică mereu acolo unde este nevoie și unde este solicitată. ”Ne implicăm peste tot, sub diverse forme. Fie că strângem fonduri pentru vreo acțiune, fie că ajutăm cu suport grupurile de inițiativă, fie că obținem un formular de 2% pentru vreun ONG…ne implicăm, și asta este nevoie să facă oricine. Dar, mai mult decât orice, încercăm să descoperim oamenii care pot și vor să se implice. Sunt persoane care au competențe deosebite, în diferite domenii, dar care și le pun doar la dispoziția angajatorului, de exemplu. Ele ar putea fi folosite însă și la proiecte pentru comunitate. Implicarea este necesară, și noi încercăm să găsim acești oameni care sunt și dornici să facă asta”, spune Ciprian.

Maratonul Internațional Sibiu – un brand 

Una dintre cele mai mari reușite ale lui Ciprian este Maratonul Internațional Sibiu care anul acesta a avut a șasea ediție. ”Ideea maratonului a venit din două direcții: zona ONG-urilor în 2012 nu era bine dezvoltată, iar principala problemă era finanțarea. Cultura alergării începuse să prindă și la noi, dar nu exista un eveniment sportiv de masă, la care să poată participa oricine. Așa că le-am combinat pe cele două și a rezultat maratonul la care se poate alerga pentru un ONG, o cauză, și astfel să strâng fonduri pentru finanțare.” Spune Ciprian povestea maratonului.

A pus pe picioare cele mai de succes proiecte comunitare din Sibiu - Inițiativele lui Ciprian Ciocan sunt salutareDacă începutul a fost timid, după câteva ediții Maratonul Sibiului s-a impus ca un eveniment de marcă al orașului, a intrat în galeria marilor evenimente ale Sibiului, iar susținerea internațională este din ce în ce mai mare. ”Sunt persoane care vin la maraton și strâng fonduri din comunitățile de unde provin. De exemplu, persoanele care au alergat pentru un proiect de mediu al Bisericii Evanghelice au primit finanțare de la o parohie din Statele Unite, Animal Life primește finanțare din Germania…lucrurile se mișcă”, spune Ciprian.

Copiii si tehnologia sunt viitorul
Fondul Științescu este un alt mare proiect inițiat de Ciprian și care este și el cu ”bătaie lungă”. ”Acesta este un program de finanțare care dă bani celor pasionați de știință și care doresc să transmită informațiile mai departe copiilor. S-a încheiat a treia ediție , au fost peste 20 de proiecte foarte bune, unele dintre ele au și continuat. Vom lega acest concept de un altul, prin care vom învăța copiii să fie mai atenți la orașul în care trăiesc și să folosească tehnologia pentru a rezolva problemele. Acesta este viitorul în care trebuie să investim- copiii și tehnologia”, spune Ciprian.

Implicarea este necesară pentru dezvoltare
Ciprian vorbește mereu despre ”implicare”. Asta este ceea ce el promovează, ceea ce el face și în ceea ce el crede cu tărie. Fără implicare spune el, lucrurile nu pot evolua. ”Nu contează în ce fel te implici, important este să o faci, pentru că doar așa poți ajuta. Dacă stai deoparte și arăți cu degetul nu vei schimba nimic, dimpotrivă. Fiecare dintre noi ar trebui să facă ceva în domeniul în care se pricepe sau acolo unde are înclinații. Cu puțin de la fiecare se pot face lucruri mari”, crede Ciprian.

A pus pe picioare cele mai de succes proiecte comunitare din Sibiu - Inițiativele lui Ciprian Ciocan sunt salutare

Și are dreptate, dacă judecăm după evoluția societății civile din ultimii ani. ”A crescut interesul societății civile și datorită faptului că s-a lucrat mult la comunicare, ONG-urile și-au făcut mai bine cunoscute scopurile. Voluntariatul a crescut enorm și asta se datorează Festivalului Internațional de Teatru care a promovat intens acest tip de activitate. Și Maratonul de la Sibiu are 400 de voluntari – cei mai mulți din țară pentru acest tip de eveniment. Filantropia este în creștere. Tot mai multe firme dar și oameni obișnuiți donează pentru cauzele ONG-urilor. Toate astea înseamnă că se merge spre bine, spre o normalitate”, încheie Ciprian.

 

Ultima oră