Sibiul - primul din regiunea Centru care are Strategia Urbană de Dezvoltare și Planul de Mobilitate aprobate

Municipiul Sibiu este primul oraș din regiunea Centru care a depășit cea mai importantă etapă în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile dedicate municipiilor reședință de județ, adică aprobarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă și a Planului de Mobilitate Urbană de către ADR Centru.

Fără aprobarea acestor documente strategice, administrațiile publice locale nu pot depune proiecte în vederea obținerii de fonduri structurale pe Axa 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020 care se referă la dezvoltarea urbană durabilă a orașelor. Pe acestă axă se vor depune proiecte în domeniul mobilității urbane care se înscriu în cerințele Ghidului de finanțare. În următoarea perioadă se va realiza o prioritizare a proiectelor din Planul de Mobilitate și din Strategia de Dezvoltare și se vor depune în acea ordine.

De asemenea, pe această axă se pregătesc proiecte de construcție a două creșe în municipiului Sibiu pentru care studiile de fezabilitate sunt deja finalizate și construcția unei noi grădinițe în cartierul Reșița pentru care urmează să se elaboreze această documentație.

Pe o altă axă de finanțare, Axa prioritară 3, Prioritatea de Investiții, Operațiunea B – Clădiri Publice, Municipiul Sibiu a depus deja spre finanțare la ADR CENTRU patru proiecte în valoare totală de 30 milioane lei. Proiectele urmăresc reabilitarea Școlilor Gimnaziale nr.1, nr. 21 și Radu Selejan, precum și a Liceului Constantin Noica în vederea îmbunătățirii eficienței energetice. Două dintre aceste proiecte, respectiv reabilitarea școlii nr. 1 și a Liceului Constantin Noica au trecut de etapa de evaluare și au intrat în etapa de precontractare, urmând ca anul viitor să înceapă lucrările efective. Celelalte două proiecte rămân în analiză și verificare, în vederea aprobării finanțării.

Investițiile în învățământ au o importanță deosebită, motiv pentru care Municipiul Sibiu pregătește și alte proiecte dedicate învățământului gimnazial, finanțabile pe Axa 10.1 privind infrastructura pentru acest. Ghidul de finanțare pentru această axă se află în consultare publică. Proiectele vor viza îmbunătățirea infrastructurii educaționale și anume extinderea școlii generale Nicolae Iorga, a școlii I.L. Caragiale și a școlii Regele Ferdinand. Pentru extinderea școlii Nicolae Iorga s-a realizat deja studiul de fezabilitate, pe școala I.L. Caragiale documentația este în lucru, iar pentru școala Regele Ferdinand este deja în curs o procedură de achiziție pentru realizarea studiului.

 

Ultima oră