Prețul apartamentelor e la nivelul maxim – Experții spun că bula se va sparge în curând

Prețurile în imobiliare au crescut în ultimii trei ani cu 30 de procente. Experții spun că deja s-a atins un nivel maxim și că mai mult ca sigur această bulă se va sparge în următorii doi ani.

Mai socotiţi o dată ce bani aveţi dacă vreţi să cumpăraţi un apartament! Preţurile din marile oraşe au crescut cu 30% în medie faţă de acum trei ani când erau la cea mai mică valoare de la declanşarea crizei încoace, potrivit imobiliare.ro citați de Digi24. Experţii susţin că s-a atins nivelul maxim şi că ne putem aştepta la scăderi în următorii doi ani.
Luna trecută media naţională a preţurilor a crescut cu aproape două procente faţă de august. Nu ar trebui să ne mire, pentru că în trei ani, apartamentele s-au scumpit cu aproape o treime.
În Bucureşti preţul mediu pentru un apartament este de peste 1.250 de euro pe metru pătrat. Proprietarii cer cu 21% mai mulţi bani pentru o locuinţă decât în februarie 2015, când a fost atins pragul de jos în Capitală.
În Cluj-Napoca prețurile apartamentelor pur și simplu au explodat, iar cererea este mai mare decât oferta. Locuințele s-au scumpit cu 78% în ultimii trei ani. Dacă în 2014 prețul mediu era de 818 euro/mp, acum ajunge la 1.455 de euro/mp.
În inima Transilvaniei nu cumperi un apartament de 50 de metri pătraţi cu două camere fără 60.000 de euro. Zona şi îmbunătăţirile aruncă preţurile şi la 80.000 însă, aşa că mulţi trebuie să facă eforturi mari pentru o asemenea locuinţă.
Cine visa casă pe malul mării a constatat că preţurile au sărit cu 27 la sută în 4 ani. În Timişoara apartamentele se vând cu 45 de procente în plus.
Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: „Salarii mai mari, perspectiva de creştere economică vine la pachet şi cu costurile mai mari ale imobilului”
La asemenea preţuri, puţini se mai încumetă să ia credite.
Ionuţ Stanimir, director de comunicare al unei bănci: „Clienţii sunt mai calculaţi. Se uită mai bine, se informează mai bine, şi, mai ales sunt mai prudenţi.”
Experţii imobiliari îi avertizează pe cei care umflă preţurile apartamentelor.
Vlad Vlăsceanu, expert imobiliar: „Câştigători vor fi acei dezvoltatori care vor alege să vândă la un preţ corect pe care şi-l poate permite consumatorul”.
Bula nu ştim dacă se sparge anul viitor, în doi ani sau trei ani. Dar e clar că o bulă se va sparge.

Ultima oră