cnair despre urșii de pe autostrada sibiu - deva: ”e o situație izolată”

Ora de Sibiu a publicat o imagine în care se văd doi urși plimbându-se în voie pe autostrada Sibiu-Deva. Se întâmpla pe timpul nopții, dar dacă animalele ar fi ajuns pe șosea pe timpul zilei s-ar fi putut produce un adevărat dezastru. Reprezentanții CNAIR spun însă că acesta este un caz izolat și nu se vor lua măsuri până când nu va deveni un fenomen.

În această perioada urşii coboară din zonele montane în pădurile de stejar din apropierea Sibiului, în mod normal ar trebui să poată traversa autostrada, însă nu au pe unde. Soluţia ar fi construirea unor pasaje dar a fost considerată prea costisitoare pentru noi românii.
Specialiştii spun că un drum pe care circulă 10 000 de vehicule pe zi este o barieră de netrecut în calea animalelor sălbatice.
Autostrada Orăştie-Sibiu nu este prevăzută cu ecoducte pentru urşi iar gardurile de sârmă împletită nu pot reprezenta un obstacol pentru aceste mamifere mari. Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR spune că “Doar dacă va fi un fenomen vom încerca să facem ecoducte…”
Uşor de zis, greu de făcut. Autorităţile se chinuie de ani buni să construiască ecoducte peste autostrada Lugoj – Deva, aflată la rândul ei în construcţie, după ce specialiştii au stabilit că şoseaua de viteză va tăia culoarele pe care circulă urşii. Din păcate, până acum aceste elemente de protecţie a animalelor nu au fost scoase la licitaţie.
Pe de altă parte, Ministerul Mediului a adoptat un ordin care permite recoltarea urşilor ce pun în pericol aşezările umane. Ceea ce presupune inclusiv omorârea lor. Ecologiştii spun că ordinul lasă portiţe deschise vânătorilor de trofee, care ar da şi 15.000 de euro ca să vâneze un urs.
În plus, spun ecologiştii, procesul nu este deloc transparent şi nu vom află dacă ursul este cu adevărat periculos.

cnair despre urșii de pe autostrada sibiu - deva: ”e o situație izolată”

Sursa www.protv.ro

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică