alertă de la autorități - atenție mare la escrocheriile cu locuri de muncă
FOTO: arhivă

Dorința de a avea un loc de muncă este mare, iar atunci când apar oferte deosebit de tentante este greu să reziști. Trebuie avută însă mare grijă, pentru că cei care profită de pe urma celor în căutarea unui loc de muncă sunt tot mai mulți. Astfel, și în județul Sibiu tot mai multe firme de intermediere sunt reclamate.

Escrocheriile referitoare la locuri de muncă şi angajare ţintesc persoanele care îşi caută un loc de muncă sau doresc să îşi schimbe locul de muncă. Adesea promit un venit considerabil – uneori acesta fiind oferit chiar şi în schimbul unui efort infim sau fără efort.

Lucrați de acasă
Escrocheriile „lucraţi de acasă” sunt adesea promovate prin e-mailuri spam sau reclame anunţuri la aviziere. Majoritatea acestor anunţuri nu sunt oferte reale de muncă. Multe dintre ele sunt faţade pentru activităţi de spălare de bani sau scheme piramidale.
Este posibil să primiţi un e-mail în care vi se oferă un loc de muncă unde folosiţi contul dumneavoastră bancar pentru a primi şi a transfera plăţi pentru o companie din străinătate. Aceste „oferte de muncă” vă promit că veţi primi un comision pentru fiecare plată pe care o transmiteţi mai departe. Uneori, escrocii urmăresc doar să afle datele contului dumneavoastră bancar astfel încât să îl poată accesa.
O escrocherie ce implică angajarea sau un venit garantat pretinde oferirea fie a unui loc de muncă fie a unui anumit nivel de venit. De regulă, escrocii vă pot contacta prin e-mail iar ofertele implică adesea plata unui comision în avans pentru un „plan de afaceri”, anumite materiale de pornire sau un software.
Există un tip de escrocherii promovat ca şi oportunitate de afaceri. Vi se poate solicita efectuarea unei plăţi în avans (pentru ceva care nu funcţionează sau nu corespunde cu ceea ce v-aţi aşteptat) sau recrutarea altor persoane.

Așadar, nu trimiteţi niciodată datele contului bancar sau ale cardului de credit nici unei persoane necunoscute şi în care nu aveţi încredere.
Nu luaţi decizii fără a studia cu atenţie oferta. Solicitaţi sfatul unei persoane avizate înainte de a lua o decizie.
Feriţi-vă de produse sau scheme ce pretind să vă garanteze venitul şi de oferte de muncă pentru care vi se solicită achitarea unui comision în avans. Asiguraţi-vă că orice oportunitate de afacere in franciză este legitimă.

Țepe cu locuri de muncă în străinătate
Nici cei care intermediază obținerea unui loc de muncă în străinătate nu sunt toți onești. În județul Sibiu, în primele luni ale anului, au fost înregistrate 38 de plângeri penale împotriva reprezentanților societăților având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă. Numărul este în creștere, și asta pentru că în tot anul 2016 s-au înregistrat 51 de plângeri.
Plângerile penale înregistrate la nivelul I.P.J. Sibiu se îndreaptă împotriva a cinci societăți comerciale având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă. Împotriva acestor societăți comerciale au fost depuse 17, 8,5,5, respectiv 3 plângeri penale.
În aceste cazuri, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, urmând ca la finalizarea cercetărilor, soluția să fie transmisă părților implicate de către reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu