Strada Cetății era cunoscută sibienilor, dar de câțiva ani a devenit un reper mai mult decât istoric- unul culinar. Și asta pentru că a promovat bistro-ul deschis acolo, iar bistro-ul a promovat-o pe ea. Între Pardon și Cetății s-a creat o legătură ce de acum este indesctructibilă. Și oricine trece prin zonă poate pune mărturie despre asta.
Bistro-ul și strada- mix-ul ce a dus la succes
Pardon s-a deschs în 2011. Pe atunci strada Cetății era una de promenadă, dar parcă îi lipsea ceva. ”Mă plimbam cu copiii și aș fi băut o cafea. Mi-am dat seama că pe strada Cetății nu există un local unde se poate bea un suc, o apă… Cât săteam pe o bancă mi-a sărit în ochi o casă. Am făcut rost de numărul proprietarului, l-am sunat și mi-a dat-o în chirie”, povestește Marius Rafa cum a început povestea Pardon.
Marius Rafa spune că s-a gândit să deschidă un local pentru a-și asigura lui și familiei un trai decent. Ce a urmat însă e de poveste. ”Nu aveam prea mulți bani, așa că la renovarea localului am muncit eu și cu un băiat. Noi doi am lustruit geamurile, ușile, pereții, am vopsit… A durat cam un an toată lucrarea asta”, spune proprietarul Pardon-ului.
De la Pardon, la PARDON
”Am început știind că trebuie să reușesc. M-am implicat mereu 100%, sunt mereu acolo. Ca să atragi dar să ții clienții trebuie să fii jovial, ospitalier. Eu încerc să interacționez cu cât mai mulți dintre cei care vin la mine, și așa îmi îndrum și echipa. Suntem mereu cu zâmbetul pe buze, pentru că cel care vine la noi într-adevăr să se simtă bine și bine primit”, spune Marius.
Implicarea și publicitatea au transformat Pardon Cafe într-un succes. ”La faptul că am devenit cunoscuți a contat foarte mult și reclama pe care ne-am făcut-o. Am asociat strada Cetății cu Pardon, sunt legate una de alta și așa le-am promovat pe amândouă. A contat evident și ceea ce oferim, toate au creat un mix care ne-a adus aici”, spune Marius.
De la patron, la angajat
Marius Rafa s-a implicat atât de mult în afacerea sa, încât de ceva timp a devenit cel mai de încredere angajat al său. ”Mie mi-a plăcut mereu să gătesc, găteam pentru familia mea. Apoi bucătarul de la bistro m-a învățat încet încet ce știa el, și uite așa am prins gustul și acum am devendit bucătarul principal al bistro-ului. Fac și asta, mă ocup și ca patron, dar am o echipă extraordinară care mă ajută”, recunoaște Marius.Sibianul spune că muncește și 12 ore pe zi, dar numai așa se poate menține la standardul înalt la care a ajuns. Și mai are un secret: scoicile preparate după o rețetă proprie. ”Pardon este unic în Sibiu prin atmosferă, echipă, ofertă culinară, dar și prin scoicile pe care le prepar doar eu, după o rețetă făcută de mine. Gustul este special, și cei care le-au încercat au revenit și pentru a doua porție”, spune Marius.
Pe Cetății seva deschide un han
Și pentru că strada Cetății te aruncă în vremuri de demult, un han exact ca pe vremuri îi cam lipsește. Și atunci Marius Rafa s-a gândit să îl facă. ”Până în 2019 sper să deschidem un han exact lângă Pardon. Este ce trebuie pentru ca strada Cetății să fie completă. Nu va fi însă unul foarte rustic, va fi amenajat în stilul interbelic, va avea un pic de tentă boierească”, dezvăluie Marius. Tot pentru anul 2019, când Sibiul va fi Capitală Europeană Gastronomică, Pardon-ul pregătește o schimbare în meniu. ”Acum avem un meniu internațional cu accente italiene. Vom rămâne pe produse internaționale, dar ne vom îndrepta și către preparate tradițional românești”, spune Marius Rafa.
Foarte frumos, dar locația nu este potrivită DELOC pentru așa ceva. Nu se poate să fie atâta țigănie și mizerie și miros de mâncare pe o stradă centrală liniștită, elegantă, lângă sala de concerte și sub ferestrele locatarilor. Și mese pe stradă, chiar până în buza sălii Thalia. Mai lipsește porcul la proțap. Ieși de la Brahms și dai de adrian copilu minune.
Unde vrea sa deschida hanul? Unde a amenajat acum „salut”, fara nicio autorizatie? A spart peretii exteriori ai casei, fara autorizatie, ca sa faca usi de intrare dar daca cunoaste pe cine trebuie, se rezolva toate 😉