descoperă monumente istorice la raliul sibiului - abația de la cârța

Ultima locație istorică propusă participanților la Raliul Sibiului UniCredit Leasing 2017, dar nu cea din urmă, este Abația de la Cârța – un monument arhitectural desăvârșit. Organizatorii ultimei etape a Campionatului Național de Raliuri Dunlop, Campionatului Național de Rally 2 Dunlop și Campionatului Național de Vehicule Istorice de Competiție își doresc, prin acest demers, să trezească interesul sportivilor, oficialilor, spectatorilor, dar și partenerilor asupra acestor podoabe arhitecturale.

Traseul probelor de anul acesta ne-a purtat la Boarta, unde am descoperit Castelul Tobias, apoi la Răvășel unde găsim Biserica Luterană, la Cornățel unde există o cale ferată cu ecartament îngust care șerpuiește printre dealurile sudice ale Transilvaniei și pe lângă numeroase biserici fortificate săsești. Așa am ajuns și la Chirpăr unde am admirat Biserica fortificată, ridicată în secolul al XIII-lea, o fostă bazilică romanică din piatră.
La Cârța însă, în centrul localității, ne este dezvăluită o bijuterie istorică: Abația ce datează din anul 1202. Ordinul Cistercienilor, ordin înființat în Franța în urmă cu aproape 1000 de ani, avea ca regulă organizatoare așezarea în locuri cât mai retrase, cât mai sălbatice și cât mai greu accesibile. Veniți în sudul Transilvaniei, mergând mai departe de așezările sașilor și ajungând în ținuturile românilor, cistercienii s-au așezat într-o mlaștină pe marginea Oltului. Aceștia înființează în 1202 la Cârţa o mânăstire, una dintre cele mai estice ale acestui ordin european. Astăzi este monument istoric clasa A şi a fost proaspăt restaurată. Abația de la Cârța este una dintre frumoasele surprize pe care Transilvania ni le descoperă.
Pe toată perioada premergătoare evenimentului, dar și în zilele de desfășurare ale Raliului Sibiului UniCredit Leasing 2017, organizatorii etapei a VII-a a Campionatului Național de Raliuri Dunlop, Campionatului Național de Rally 2 Dunlop și Campionatului Național de Vehicule Istorice de Competiție derulează o campanie menită să promoveze monumentele istorice aflate în patrimoniul cultural, unele dintre ele lăsate de izbeliște, deși sunt de o valoare inestimabilă, iar altele, pur și simplu insuficient promovate și valorificate.
Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Local Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, prin Serviciul Public Sala Transilvania.
Mașina oficială a Raliului Sibiului UniCredit Leasing este oferită de Autoklass Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu