Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 8 octombrie, de la orele 11:00 și 18:00, premiera spectacolului „Scufița Roșie” după Jöel Pommerat, în regia lui Diego Aramburo. Spectacolul va fi prezentat în cadrul Festivalului Tânăr de la Sibiu, ce va avea loc anul acesta în perioada 7 – 15 octombrie.
Producția Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu marchează o premieră națională și își propune să aducă în fața publicului un spectacol modern, muzical, ce redefinește conceptul de teatru de animație printr-o abordare eclectică și energizantă. În versiunea propusă de regizorul bolivian Diego Aramburo, după textul omonim al lui Joël Pommerat, Scufița Roșie este o fetiță care vrea foarte mult să se joace – cu mama ei, cu umbra ei, și chiar cu lupul cel viclean. Aici, accentul cade, pe de o parte, pe relația dintre mamă și fetița ei, și, pe de alta, pe traseul inițiatic parcurs de eroina poveștii prin pădurea întunecată.
Piesa scrisă de Jöel Pommerat pornește de la textul Fraților Grimm pentru a aduce povestea originală în zilele noastre implicând trei femei din trei generații diferite. „Doream să scriu propria-mi versiune a poveștii, să redau în mod simplu diferitele etape ale parcursului acestei fetițe de la țară, care pleacă de la bunica sa și întâlnește un lup. Să redau aceste personaje și aceste momente în cea mai clară lumină a simplității și veridicității lor. Cu multa concretețe. Raportarea atât la natură, cât și la animalitate, a se înțelege la bestialitate, mi s-a părut esențială. Ceea ce voiam să scot în evidență sunt natura și animalul, în ceea ce au periculos, misterios sau imprevizibil, dar și în ceea ce au frumos și minunat, fascinant și dezirabil. Raportarea la frică este primordială în această poveste și, în general, în viața unui copil. După părerea mea, a aborda cu copiii problema fricii înseamnă, în același timp, a aborda și celălalt versant al acestei emoții, care este dorința.”, mărturisește regizorul – dramaturg în textul publicat la editura Actes Sud – Papiers, colecția Heyoka Jeunesse.
Diego Aramburo este unul dintre cei mai importanți regizori ai Boliviei, iar acest lucru se dovedește prin activitatea sa extrem de bogată în mediul artelor scenice și cinematografice. Din 1999 pornește, alături de Compania „Kinkteatr”, în turnee prin America de Sud, iar în 2005 reușește să pună bazele unei cariere internaționale, activând în Canada, Argentina și Ecuador. Dincolo de activitatea sa artistică, Diego Aramburo se remarcă în peisajul cultural bolivian și prin cursurile, atelierele sau seminariile susținute pe teme de interes artistic și teatral. De asemenea, realizează diferite spectacole adresate publicului tânăr, unul dintre acestea fiind „La Librería (Librăria)”, spectacol care i-a adus atât Premiul ATINA (Premiul Asociației Teatrelor Independente pentru Copii și Adolescenți) pentru cea mai bună producție, scenografie și costume în 2010, cât și Premiul „Teatro del Mundo” în 2011, în Argentina. Printre premiile importante amintim, de asemenea, și Marele Premiu pentru cel mai bun spectacol străin obținut în 2014, în Argentina, pentru spectacolul „Hamlet de Los Andes”, Premiul pentru Carieră, obținut în cadrul Festivalului Național de Teatru „Bertolt Brecht” în 2013, sau Premiul Criticii, obținut în Canada în anul 2012 pentru spectacolul Medea de Euripides (Medea lui Euripide).
Construit pe muzica lui Bobo Burlăcianu, spectacolul de la Sibiu se bucură de inovațiilor unei echipe tinere de creatori ca Mihai Păcurar (decor, costume și video) și Oana Micu (păpuși și costume). Din distribuția spectacolului fac parte actorii Alina Mișoc, Claudiu Fălămaș, Raluca Silvia Pavel și Mihaela Grigoraș. Textul original a fost tradus special pentru Teatrul Gong din Sibiu de dramaturgul Mihaela Michailov. Spectacolul de la Sibiu are o durată de 45 de minute și nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 5 ani.
Accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare atât de la sediul teatrului (miercuri – vineri de la 11:00 la 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica de la 10:00 la 14:00), cât și online prin eventim.ro sau în Librăriile Humanitas. Prețul unui bilet este de 14 lei, tarif unic. Pentru biletele achiziționate în rețeaua Eventim se percepe un comision de 10%.