Când a apărut conceputul de fast food în România sandwich-urile cu ceva șuncă și o maioneză ”aruncată” între chifle era cam tot ce se oferea. Au apărut apoi kebabăriile care au dat pe spate consumatorii, iar proprietarii au făcut bani buni. Câțiva ani cam asta a însemnat fast-food în Sibiu. Până când a apărut Marietto. Un chioșc pe Calea Dumbrăvii care oferea sandwichuri, dar erau cu totul altceva.
De șase ani, La Marietto
În 2011 trei frați revoluționau ideea de mâncare stradală în Sibiu. După ce au lucrat în Italia și Argentina în restaurante de tip grill, s-au întors acasă și au vrut să ofere sibienilor ceea ce le lipsea. ”Întors acasă am văzut că oferta era limitată- kebab și shaorma în chifle cu un gust sărăcăcios. Cam atât. Și așa m-am gândit să punem în practică ce am învățat, adică niște sandwich-uri altfel, foarte populare în alte părți, dar care la noi încă nu fuseseră aduse”, povestește Marius Vintilă. Așa că Marius s-a sociat cu ceilalți doi frați și au început afacerea.
Chioșcul cu sandwich-uri minune
Așa s-a născut La Marietto, cel mai cunoscut chioșc din Sibiu. ”Noi aveam o rulotă pe care am adaptat-o pentru ce aveam de gând. Aveam nevoie de o zonă bună, iar pe Calea Dumbrăvii am găsit acel loc care e proprietate privată. L-am închiriat și am început”, își amintește Marius. Și pentru că venau cu ceva nou, cei trei frați au dus ceva muncă de lămurire cu sibienii. ”Când veneau la noi, la început, le explicam ce înseamnă sandwich-urile nosatre, cum sunt făcute, ce punem în ele…vorbeam mult cu ei, la fel ca și acum, pentru că le ofeream ceva diferit de ce erau obișnuiți și era nevoie să le explicăm pas cu pas tot ce se întâmplă. Dar după ce au gustat o dată au revenit iar și iar, și așa am devenit cunoscuți”, povestește Marius.
Dar ce e special la Marietto?
Sandwich-urile de la Marietto sunt preparate pe loc, în fața clientului. Nu se face rabat de la calitate. ”Preparăm pe loc ingredientele. Legumele sunt făcute pe grătar, atunci când este lansată comanda. Chiflele sunt și ele mereu proaspete, pentru că nu au aditivi, deci mai mult de două zile nu pot fi ținute. Le facem într-o brutărie, după o rețetă italiană, și sunt făcute manual”, spune Marius.
Combinațiile propuse în sandwich-urile de la Marietto sunt importate din Itlaia și Argentina, acolo unde a lucrat Marius. ”Le-am adaptat însă puțin la cererea de la noi și la piață, pentru că aici nu se găsește tipul de carne și mirodeniile din Argentina, de exemplu”, spune Marius Vintilă.
Așa că la Marietto, încă de la deschidere, se găsesc cinci tipuri de sandwich-uri, cu denumiri ale țărilor din care provin rețetele: Argentina, cu carne de porc, Mexic cu piept de pui, România cu ceafă afumată, Brazilia cu șuncă de porc, Italia cu cârnați proaspeți. Frații Vintilă s-au gândit și la vegetarieni, așa că acestor oferte li se adaugă și un sandwich cu ingrediente exclusiv vegetariene. Toate însă sunt preparate pe grill, atât carnea, cât și legumele.
Succesul – din poveste și gust
Este clar că succesul Marietto a venit din gustul oferit clienților , dar și din felul în care a fost abordată afacerea. ”Noi vorbim mereu cu clienții. Povestim, le explicăm ce punem în sandwich-uri, facem la fel de la început. Astfel am trasnformat curiozitatea în încredere și am dezvoltat prietenii chiar. Și este foarte important ca ceea ce faci să îți placă și ție, pentru că astfel transmiți plăcerea și clientului, vede că ești încântat de ceea ce oferi ” dezvăluie Marius secretul Marietto. Astfel cei trei frați au reușit să își mențină clienți fideli încă de la deschidere, care acum au copii și vin cu ei la un sandwich bun.
Marietto se mută
Până la finalul anului Marietto se va muta de pe Calea Dumbrăvii, din locația care l-a consacrat. ”Ne mutăm în Piața Habermann. Acolo o să avem un spațiu mai mare, se va putea mânca și înăuntru, vom avea mese și afară. Meniul însă va fi același, nu schimbăm nimic”, spune Marius.