video referendumul pentru independența cataloniei – spania în pragul unui război civil. aproape 40 de oameni răniți

Milioane de alegători sunt chemați să se pronunțe duminică în privința independenței regiunii Catalonia din Spania. Scrutinul a fost declarat însă ilegal de către Guvernul de la Madrid, iar poliția a intervenit deja în forță în mai multe secții de votare.

Aproape 5,5 milioane de alegători sunt chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin marcat de numeroase controverse, pe care Madridul l-a declarat ilegal, anunță News. Încă de la primele ore ale dimineţii s-au format cozi la secţiile de votare. Poliţia spaniolă a intervenit duminică în mai multe şcoli în care sunt organizate secţii de vot pentru referendumul de independenţă din Catalonia, inclusiv la colegiul la care era aşteptat să voteze liderul regional Carles Puigdemont. Acesta, alături de alţi membri ai Guvernului local a votat în alt centru. De altfel, autorităţile regionale au recomandat cetăţeniilor să voteze la orice secţie. Poliţia a confiscat urne şi buletine de vot.

Poliţia spaniolă a făcut uz de gloanţe de cauciuc duminică, într-o intersecţie din Barcelona, anunţă Reuters, citând El Periodico, incidentele având loc în contextul referendumului pentru independenţa Cataloniei şi al intervenţiei forţelor de ordine pentru a bloca procedul de votare. De asemenea, conform serviciilor de urgenţă catalane, 38 de persoane au suferit răni minore.

YouTube video

Reprezentanţi ai Gărzii Civile spaniole au intrat în forţă duminică în centrul Sant Juliá de Ramis, colegiul în care urma să voteze Puigdemont.

Puigdemont şi alţi membri au Guvernului regional au votat la o altă şcoală.
Poliţia a descins şi la şcoala Nostra Llar din Sabadell (Barcelona), unde era aşteptat să voteze preşedintele Parlamentului, Carme Forcadell.
Poliţiştii au confiscat urnele de vot şi buletinele de vot, însă, liderii locali le-au recomandat cetăţenilor să îşi printeze de acasă buletinele, pentru a-şi putea totuşi exercita dreptul de vot.

Incidente la Barcelona
Incidentul a avut loc la Centrul Ramon Llull din Barcelona, în condiţiile în care zeci de poliţişti au fost transferaţi în zonă după ce Poliţia regională catalană nu a închis secţiile de vot, în conformitate cu decizia Înaltei Curţi de Justiţie.
Conform El Pais, zeci de dube ale poliţiei au plecat din portul Barcelona către secţii de vot din oraş, în mai multe puncte având loc tensiuni, inclusiv într-o şcoală.
Ministerul de interne de la Madrid a anunţat că au fost confiscate buletine de vot şi urne.
Catalanii se pronunţă duminică asupra independenţei regiunii lor, într-unul dintre cele mai contestate scrutine din istorie; încă de la primele ore ale dimineţii s-au format cozi la secţiile de votare

Ultima oră

Comentariul meu