Sunt denumite ‘superfructele secolului XXI’ şi şi-au câştigat o reputaţie ce ne promite beneficii pentru corp şi minte. Totuşi, deşi febra consumului afinelor a crescut în ţări precum Anglia, acest boom nu a popularizat aceste fructe în rândul românilor.
Cultivarea le-a transformat într-un fruct la îndemână, cu un preţ acceptabil pentru consumator.
Interesant este că, deşi originea este în nordul Americii, Spania este cel mai mare producător de afine din Europa. Potrivit FEPEX, în ultimii cinci ani cererea de afine a dus la creşterea producţiei în Spania cu până la 151%, atingând cote de neimaginat până acum, dar cea mai mare parte se exportă în restul continentului.
Cum putem introduce afinele în dieta noastră
Proaspete,congelate, la conservă sau ca extract de afine. Afinele se pot mânca aşa, ca atare, sau în tarte. Sunt foarte populare în iaurturi sau dulceţuri, iar în unele ţări, cum este Polonia, afinele se folosesc pentru a însoţi carnea, pentru un plus de savoare uşor acidă. Se poate asocia în nenumărate reţete, dar, există vreun mod de a-i optimiza proprietăţile?
Caracteristicile sale organoleptice, aroma și gustul acestui fruct se apreciază mult mai bine mestecându-l. Textura este suavă și gustul ușor acid. Merge foarte bine combinat cu alte fructe mai dulci, cum ar fi pepenele sau banana. Și dacă, în loc să adaugi zahăr,îl amesteci cu stafide moscate sau curmale, rezultatul va fi un desert dulce și destul de apetisant. Putem adăuga scorțișoară,frunze de mentă și inclusiv cacao pentru un mic dejun sau o gustare.
Aliment pentru creier
Conținutul lor mare în fibre, minerale, vitamine și antioxidanți, în special în unii compuși denumiți antociani, fac din afine candidatele preferate nu numai din a face parte dintr-o dietă sănătoasă,ci și pentru a ajuta la protejarea corpului nostru împotriva bolilor și a ne îmbunătăți sănătatea cerebrală.
Afinele sunt un aliment superior datorită căruia, prin consumul său zilnic,creierul își poate mări funcția cognitivă și să reducă perderile de memorie, inclusiv îmbătrânirea. De la prevenirea sau tratamentul demenței până la îmbunătățirea memoriei,acestea sunt beneficiile cerebrale pe care le poate oferi.
1.Reduce riscul demenței: funcția noastră cognitivă tinde să se deterioreze pe măsură ce îmbătrânim, dar se păstrează mai bine când urmăm o dietă bogată în alimente vegetale, așa cum sunt afinele. Aceasta se datorează, în bună parte antocianilor, pigmenți naturali care se găsesc din abundență în afine.
2. Reduce efectele Alzheimerului: antioxidanții afinelor pot oferi un beneficiu real în îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive la persoanele în vârstă, ajutând la prevenirea apariției bolii Alzheimer, o formă de demență care afectează părți ale creierului ce controlează gândirea, memoria și limbajul. Un studiu din 2016 arată că afinele pot trata cu eficiență pe acei pacienți care dau deja semne de deteriorare mentală.
3. Evită inflamarea creierului: fructele de pădure sau fructele roșii sunt un tip de fructe ale căror compuși protejează celulele creierului de radicalii liberi. Un studiu sugerează că fructele de pădure schimbă forma în care neuronii creierului comunică, evitând inflamarea creierului, ce poate contribui la anumite daune neuronale, și îmbunătățește atât controlul motric, cât și gândirea.
4. Mărește celulele cerebrale: adăugând afine în dietă, se poate mări rata de natalitate a celulelor cerebrale în hipotalamus, regiunea cerebrală responsabilă de memorie și una dintre puținele zone ale creierului care înlocuiește continuu neuronii.
5. Mărește concentrarea și memoria:consumând un castron sau un fresh de afine se poate îmbunătăți simnificativ concentrarea și memoria timp de până la cinci ore, ajutând astfel la realizarea unor proiecte mentale prelungite. Se crede că antioxidanții din afine stimulează fluxul de sânge și de oxigen către creier, menținând mintea activă.
6. Asigură sănătatea mentală: afinele pot ajuta la alinarea depresiei la persoanele suferinde. După o investigație din 2016, consumarea afinelor poate ajuta la reducerea factorilor genetici și biochimici care se află în spatele depresiei și tendințelor suicidale relaționate cu stările de stres post-traumatic.