iohannis propune sibiul pentru organizarea unui summit informal în 2019

Președintele României a lansat la Talin o invitație publică de organizare a unui summit informal a Siviu în anul 2019.

Progresele făcute de România în domeniul digitalizării au fost subliniate la Tallinn de președintele Klaus Iohannis, care a lansat invitația organizării unui Summit informal la Sibiu, în 2019, pe o temă care va fi stabilită ulterior, anunță Agerpres. „O temă importantă și pentru noi este digitalizarea serviciilor publice, serviciilor oferite de administrația centrală, de administrațiile locale, un domeniu, pe scurt, în care toată lumea dorește să găsească metode de îmbunătățire. Și pot să spun că România este printre cei care au performanțe foarte bune. Am folosit oportunitatea acestui summit pentru a prelua o provocare lansată de președintele Junker în cadrul discursului domniei sale referitor la starea Uniunii și am lansat, după o discuție cu președintele Consiliului European Donald Tusk, o invitație pentru 2019 în România, la Sibiu, pentru a organiza acolo un summit informal pe o temă, sigur, care rămâne să fie stabilită ulterior. Cred că este important că avem deja acum, în 2017, o perspectivă foarte clară pentru un summit pe care îl vom organiza noi în 2019 când avem președinția Consiliului Uniunii”, a precizat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.
Potrivit șefului statului, tema dezbătută la Summitul de la Tallinn — piața digitală unică — este extrem de importantă.
„Cred că e un lucru arhicunoscut că noi trăim într-o lume digitală, cetățenii noștri, firmele noastre își doresc acces total la internet, la transferul de date, la comerțul electronic și așa mai departe. Toate acestea trebuie să funcționeze mult mai bine. Am constatat împreună că încă nu putem să vorbim despre o piață digitală unică în Uniunea Europeană, că mai sunt multe piedici care trebuie înlăturate. Este nevoie de reglementări care pot fi efectiv aplicate în toată Uniunea, că este nevoie de rețele mult mai performante și, în fine, este nevoie să protejăm pe utilizatori și cetățeni și firme de pericolele care sunt inerente unui trafic de date deschis. Toate acestea au fost pe larg dezbătute în sesiunea de astăzi. România este deschisă acestor propuneri de trecere spre o piață digitală unică. România are o poziție foarte interesantă în Uniunea Europeană, avem unele dintre cele mai rapide conexiuni de date din Uniune, dar pe de altă parte avem rata de conectare la internet cea mai mică din Uniune. Totuși, România este o țară unde acest domeniu devine din ce în ce mai relevant, avem foarte mulți investitori care se folosesc efectiv de rețelele rapide pe care le avem și vrem să păstrăm acest avantaj. Așadar, multe teme importante pentru noi. Am prezentat aceste chestiuni în cadrul summitului informal, am atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o dăm domeniului care se numește cyber security și nu numai partea de securitate națională și militară, ci și securitatea rețelelor civile”, a detaliat președintele Iohannis.
El a atras atenția că nu se poate ca statul să vină să dezvolte toate rețelele pe care apoi le folosesc și cetățenii și firmele, fiind deci nevoie de un parteneriat și de o corelare strânsă între stat, administrații, firme private și rețeliști.
Taxarea serviciilor de internet a fost una dintre temele de pe agenda reuniunii. „Nu e niciun secret că discuția pornește de la giganții internetului, care oferă servicii peste tot în lume și sunt economii care au impresia că pierd ceva prin asta. Sigur, este necesară găsirea unei metode adecvate, dar o metodă corectă de a taxa aceste servicii, fiindcă aici ne paște un pericol pe noi în Europa — dacă am exagera această taxare, atunci nu cred că s-ar rezolva problema. Noi, Europa, suntem în competiție acerbă cu SUA, cu Asia, cu Japonia și așa mai departe. Dacă taxarea ar fi prea mare, atunci pur și simplu s-ar muta în altă parte și nu s-ar câștiga mai nimic. Deci chestiunea taxării este complexă și chestiunea taxării devine și mai complexă fiindcă prin digitalizare inclusiv fiecare persoană devine persoană digitală și se poate mișca oriunde, nu numai în Uniune, oriunde în lume. Și atunci inclusiv impozitarea persoanelor fizice tinde să devină o problemă destul de complexă, care trebuie rezolvată tot în spațiul digital. Deci se vede că metodele vechi, chiar metodele de administrație vechi trebuie adaptate pentru a face față unei lumi digitale”, a arătat președintele Iohannis.
Șeful statului român a participat vineri la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale, care are loc la Tallinn, în Republica Estonia, și a fost prezent joi seara la cina informală oferită șefilor de delegații de Juri Ratas, prim-ministrul estonian, și de Donald Tusk, președintele Consiliului European.
Pe agenda discuțiilor Summitului de la Tallinn s-au aflat inițiativele de inovare digitală care ar permite Uniunii Europene să facă față evoluțiilor tehnologice și să devină un lider la nivel global în domeniul digital în următorii ani.
Reuniunea s-a concentrat pe două teme majore: „Viitorul guvernării și securitatea”, vizând rolul Uniunii Europene, al statelor membre în consolidarea încrederii în mediul de securitate în domeniul digital, și „Viitorul economiei și societății”, referitor la nevoile viitoare ale UE în materie de infrastructură, piață și forță de muncă.
Cu prilejul reuniunii de la Tallinn, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat joi seara o întâlnire informală cu liderii UE. Cu această ocazie, membrii Consiliului European au avut un schimb de opinii cu privire la viitorul Uniunii și au abordat și alte subiecte importante de pe agenda europeană, precum migrația, securitatea și Brexit, a informat Administrația Prezidențială.

iohannis propune sibiul pentru organizarea unui summit informal în 2019

Ultima oră

Comentariul meu

Publică