FOTO – Primarul din Copșa Mică a ajuns pe jos la București. Orban l-a întâmpinat la intrarea în Capitală

Tudor Mihalache a ajuns la București după 11 zile de mers pe jos. Primarul din Copșa Mică a fost întâmpinat de liderul liberalilor.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, l-a întâmpinat, vineri, la intrarea în Bucureşti, pe Daniel Tudor Mihalache, primarul din Copşa Mică, judeţul Sibiu, care a făcut pe jos drumul către Capitală, nemulţumit că Ministerul Mediului nu achită datoriile către firma care a lucrat la introducerea apei şi canalizării în localitate. La sosire, primarul a mai fost întâmpinat de parlamentari PNL şi USR de Sibiu şi le-a transmis locuitorilor din oraşul său că este ”bine, sănătos”.
Primarul oraşului Copşa Mică, Daniel Tudor Mihalache, a ajuns, vineri, la Bucureşti după 11 zile de mers pe jos către Capitală. El a urmat un traseu de 320 de kilometri, fiind primit pe parcurs de mai mulţi primari din localităţile pe care le-a traversat.
La sosirea în Bucureşti, Mihalache a fost aşteptat de liderul PNL, Ludovic Orban, dar şi de parlamentarii PNL de Sibiu, Nicolae Neagu şi Constantin Şovăială, şi de parlamentarul USR de Sibiu, Dan Barna.
”Preşedintele PNL, domnul Ludovic Orban, mi-a făcut o mare surpriză, aşteptându-mă împreună cu parlamentarii PNL de Sibiu, Nicolae Neagu şi Constantin Şovăială si Dan Barna(USR) la intrarea în Bucureşti. Le mulţumesc tuturor pentru atenţia cu care au tratat demersul meu. Copşenilor le transmit că sunt bine, sănătos şi pregătit pentru cea de-a două etapă a acţiunii mele”, a scris Tudor Mihalache pe Facebook, imediat după sosire.
Cea de-a doua etapă este întâlnirea cu autorităţile din Bucureşti şi este catalogată drept ”mai grea” decât drumul pe care l-a făcut.
”Cred că aceasta va fi mai grea, pentru că mă voi întâlni cu reprezentaţii Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Ministerului Mediului şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, de la care trebuie să obţin sprijinul necesar finalizării proiectului de apă şi canalizare pentru care am pornit în pelerinajul acesta”, a mai scris primarul.
”A mers pe jos 320 de kilometri, timp de 11 zile. De dimineaţa până seara a străbatut, localitate cu localitate, drumul de la Copşa Mică pânş la Bucuresti, într-o acţiune disperată de a atrage atenţia Guvernului şi a opiniei publice asupra problemelor cu lipsa apei potabile cu care se confruntă locuitorii din Copşa Mică, de mai bine de 10 ani. Am fost să îl întampin pe primarul nostru, Tudor Mihalache, şi să îi transmit solidaritatea conducerii PNL cu locuitorii din Copsa Mică. Nădăjduiesc că această forma extremă de protest îl va determina pe ministrul Mediului să iasă din starea de indolenţă şi nepăsare şi va acorda finanţarea necesară pentru finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canal”, a scris, la rândul său pe Facebook, Ludovic Orban.
Primarul Mihalache a solicitat audienţe la mai multe instituţii, iar Ministerul Mediului i-a confirmat că va fi primit în data de 3 octombrie, la ora 10.00.
”Voi avea ocazia să expun problema apei la Ministerul Mediului, sper, cu doamna ministru de faţă”, a mai spus primarul din Copşa Mică.
Primarul Daniel Tudor Mihalache, nemulţumit de faptul că instituţia ar putea avea conturile blocate pentru că Ministerul Mediului nu a plătit lucrările de apă şi canalizare, a pornit, în 18 septembrie, pe jos până la Bucureşti, dorind să atragă atenţia asupra localităţii sale.
Edilul spune că a făcut de mii de ori drumul până în Capitală cu maşina, dar nu a rezolvat nimic. Primăria are datorii uriaşe şi riscă blocarea conturilor din această cauză. Daniel Mihalache spune că ceea ce face nu este un protest, vrea însă ca autorităţile din România să înceapă să nu mai funcţioneze „aberant” şi să nu mai pună beţe în roate.
Ideea i-a venit primarului urmărind pelerinii care fac anual El Camino, celebrul drum către Santiago de Compostela, al treilea mare pelerinaj creştin, după cele spre Ierusalim şi Roma.
„Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înţeles cât de importantă este apa potabilă în secolul XXI. Acum voi face din nou acest drum pe jos, într-un pelerinaj, pentru ca autorităţile să ne permită să avem o viaţă normală. Prin acest marş doresc să atrag atenţia guvernelor şi instituţiilor să respecte legile şi angajamentele, judecătorilor să fie responsabili şi preşedintelui să se garanteze că sistemele acestea funcţionează normal şi logic, nu aberant”, spune Daniel Tudor Mihalache.
Totul a pornit de la o Ordonanţă de Guvern, din 2007, care stipula introducerea apei şi canalizării din fonduri guvernamentale în două oraşe puternic afectate de poluare: Copşa-Mică şi Zlatna.
Astfel, Ministerul Mediului a contractat lucrările pentru reţeaua de apă-canalizare, angajându-se că va plăti integral lucrările, însă, până în prezent, a plătit aproximativ 50% din banii pe care îi datorează constructorului, deşi acesta a efectuat lucrările aproape în totalitate.
Firma a acţionat în judecată Primăria Copşa-Mică şi a câştigat, existând o sentinţă definitivă care obligă la plata a 700.000 de lei, bani pe care Primăria nu îi are.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Bravo .. Pacat insa ca a facut drumul asta degeaba . Mai bine mergea la pescuit 11 zile =)) .. Treaba unui primar nu este sa mearga pe jos pana la Bucuresti sau undeva si sa se mai si mediatizeze cazul .. Treaba unui primar este sa caute si aduca fonduri orasului .. dar toate peste toate .. nu sunt multi oameni (nu primari) care s-ar aventura la asa o drumetie 🙂