FOTO – La Apold a ''răsărit'' o podgorie pe model franțuzesc. Afacerea sibianului Roland Blaj se anunță profitabilă

Vinurile românești sunt din ce în ce mai cunoscute pe piață. Iar în România atunci când vorbești despre vin, vorbești despre Vrancea. Acolo se află cele mai multe podgorii, însă și alte zone vin din urmă. De exemplu, zona Sibiului, cu Apoldu de Sus. Aici s-au plantat zeci de mii de butași, iar peste un an va ieși și prima sticlă de must transformată apoi în vin.

De la hobby, la afacere
Roland Blaj are 31 de ani, dar de când se știe a trăit printre struguri și butoaie cu vin. La propriu, pentru că bunicii săi, de loc din Apoldu de Sus, la fel ca ceilalți săteni, făceau butoaie întregi de vin, în fiecare toamnă. ”Îmi amintesc cum ajutam la culesul strugurilor, la tescuitul lor, apoi cum era pus mustul în butoaie, apoi cum era tras vinul, spălate butoaiele…Era frumos, așa era în copilăria mea, și așa am învățat să iubesc strugurii, via, și să am o pasiune pentru vin și producția lui”, spune Roland Blaj.
Și cum cea mai sigură cale spre succes este să îți transformi hobby-ul în job sau afacere, Roland a făcut exact asta- este acum proprietarul celei mai noi podgorii din județul Sibiu.

Bani de la Uniunea Europeană
În timp, Roland a reușit să cumpere 10 hectare de pământ. ”O parte am cumpărat de la sașii plecați în Germania, o altă parte mi-au fost donate de acești oameni cu condiția ca aici să nu fac altceva decât să plantez vie. Așa am reușit să am 10 hectare care acum s-au transformat în podgorie”, spune Roland.

FOTO – La Apold a ''răsărit'' o podgorie pe model franțuzesc. Afacerea sibianului Roland Blaj se anunță profitabilă

Pentru a avea bani suficienți pentru investiția inițială, tânărul a accesat fonduri europene. A primit 130.000 de euro, bani nerambursabili.

Producție abia la anul
Toamna aceasta este al doilea an de ”viață” a podgoriei. Recoltă însă se va obține abia anul viitor. ”În al treilea an vom avea producție, iar abia din al 5-lea an va fi producție maximă. Cred că vom obține undeva la 80 de tone anual”, speră Roland.FOTO – La Apold a ''răsărit'' o podgorie pe model franțuzesc. Afacerea sibianului Roland Blaj se anunță profitabilă

De anul viitor, atunci când via va da primele roade, se vor produce și primii litri de vin. ”Avem deja în lucru eticheta și denumirea sub care vom vinde. Vinul nostru se va găsi în magazinele de profil, în magazinele mari, dar și aici, la podgorie”, dezvăluie Roland.

FOTO – La Apold a ''răsărit'' o podgorie pe model franțuzesc. Afacerea sibianului Roland Blaj se anunță profitabilă

Pe cele 10 hectare Roland a plantat peste 40.000 de butași. ”Există o normativă în contractul pentru fonduri, în care se specifică faptul că în funcție de sol nu ai voie să plantezi decât anumite soiuri de struguri. Astfel, eu am ales feteasca neagră pentru că e un soi românesc, iar aici în zonă nu s-a cultivat niciodată. Ca soiuri albe, 85% din suprafață, avem sauvignon blanc, pinot gri, cele din zona riesling”, spune tânărul antreprenor.

FOTO – La Apold a ''răsărit'' o podgorie pe model franțuzesc. Afacerea sibianului Roland Blaj se anunță profitabilă

Pe model franțuzesc, cabană la podgorie
Și dacă tot e cea mai nouă podgorie din județ, să fie și cea mai cool. Așa că cine ajunge la Apoldu de Sus se poate simți ca pe o podgorie din Franța. În mijlocul viei există o cabană, iar de la ferestrele fiecărei camere se poate vedea întinderea verde a viei. Iar toamna, când se coc strugurii, e locul perfect în care vei vrea să îți petreci câteva zile.
”Camerele au denumirea fiecărui soi de struguri pe care noi îl cultivăm. Vrem să oferim clienților și o eduație enologică, o să facem niște pliante în care vor fi descrise tipurile de struguri, de vin, câteva informații de bază”, spune Roland.

 

 

Ultima oră