Conducerea TVR va fi demisă. Raportul de activitate respins de Parlament

Societatea Română de Televiziune și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2016. Camerele reunite ale Parlamentului i-au dat aviz negativ cu 203 voturi ”pentru” și 74 ”împotrivă”.

Președintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda, a prezentat în plen decizia de respingere a Raportului de activitate al SRTv de către comisiile reunite, hotărâre luată în 19 septembrie.
„Așa cum reiese din raportul de activitate, se reamintește că TVR a încheiat la 31 decembrie 2016 cel mai greu an din istoria sa. Prăbușirea a început acum 10 ani, rostogolirea și creșterea datoriilor, lipsa achizițiilor valoroase, neglijarea producției, menținerea subfinanțării, dezinteresul intern și extern față de instituție au adus Televiziunea națională în pragul colapsului. (…) Datoria la 31 decembrie 2016 era de 653.902.073 lei, peste 145 de milioane de euro. (…) Investițiile în programe au scăzut cu 90% și cu un procent apropiat a scăzut și cota de piață — 85%”, a afirmat Radu Preda, care a citat din Raportul de activitate al SRTv pe 2016, amintind că și contul de execuție bugetară al instituției a primit aviz negativ.

Conducerea TVR va fi demisă. Raportul de activitate respins de Parlament

Pe 19 septembrie, parlamentarii PNL s-au retras de la ședința comisiilor reunite, acuzând dezbaterea „pe repede înainte” a Raportului de activitate al SRTv, prin introducerea unui punct suplimentar pe ordinea de zi. Și în plenul reunit, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a reafirmat că este pentru prima dată când în plenul celor două Comisii reunite de cultură raportul unei instituții de o asemenea importanță a fost dezbătut „pe repede înainte”.
„Cele două comisii au fost reunite pentru a audia candidații pentru CA al Societății Române de Radiodifuziune, dar în plenul celor două comisii a venit o propunere de suplimentare de ordine de zi pentru a se analiza și discuta raportul SRTv, în situația în care acest raport trebuie prezentat de Consiliul de Administrație, de conducerea acestei instituții. Niciodată nu s-a întâmplat ca un raport al unei instituții de o asemenea importanță să fie pus pe ordinea de zi instantaneu și să fie citit și dezbătut și votat în decurs de 10 — 20 de minute. Vă anunț pe această cale că grupul parlamentar al PNL va vota împotriva respingerii acestui raport. Maniera procedurală pe care PSD înțelege să o aplice putem spune că nu ne cade deloc bine”, a afirmat Știrbu.

„Rapoartele au ajuns din primăvară la Parlament, au stat aproape patru luni de zile fără să ajungă la comisie și au termen din aprilie”, a replicat Radu Preda. El a adăugat că, până acum, datoriile pe acest an ale SRTv se ridică la peste 40 de milioane de lei. „Trebuia să luăm măsuri acolo și trebuia să luăm repede”, a argumentat Preda.

Respingerea raportului de activitate al SRTv pe 2016 atrage după sine demiterea de drept a Consiliului de Administrație al Televiziunii publice, a precizat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Noul președinte-director general interimar al SRTv va avea un mandat de șase luni.

Sursa www.agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică