parolele a peste 100.000 de români în pericol să ajungă pe mâna unor hackeri periculoși

Nu este deloc o glumă sau un titlu de senzație. Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a anunțat faptul că programul CCleaner, instalat pentru mentenanţa calculatorului, a fost atacat, iar din acest motiv peste 100.000 de români sunt în pericol.

Datele personale şi parolele a peste 100.000 de români ar putea fi în pericol să ajungă pe mâna hackerilor. Oamenii şi-au instalat un program pentru a-şi curăţa calculatorul de fişierele inutile, dar n-au ştiut că acesta era virusat, anunță Digi24. Un milion de computere din întreaga lume au fost infectate, spun specialiştii. Probleme sunt şi pe reţelele de socializare, acolo unde hackerii exploatează curiozitatea oamenilor. Trimit linkuri piratate, iar printr-un simplu click, cei care le accesează îşi pot pierde accesul la conturi.
Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică este singura instituţie din România care emite alerte atunci când apar pericole pe internet. Recent, i-a anunţat pe români că programul CCleaner, instalat pentru mentenanţa calculatorului, a fost atacat. Computerele de pe care s-a descărcat aplicaţia în perioada 15 august – 12 septembrie ar putea fi compromise.
Alexandru Stoian – specialist ]n securitate cibernetică: „User, parolă de Facebook, Twiter, Instagram, orice altfel de identitate online ar putea să aibă utilizatorul, inclusiv cele bancar financiare sau criptarea fişierelor”.
Practic, odată infectat, hackerii preiau comanda calculatorului. Există un singur mod de a ne feri de acest virus.
Alexandru Stoian – specialist în securitate cibernetică: „În principiu, dezinstalarea aplicaţiei, scanarea cu o soluţie antivirus. Apar astfel de ameninţări noi în fiecare zi”.
Mai ales pe reţelele de socializare, unde curiozitatea internauţilor este exploatată din cer în ce mai des de hackeri. Zeci de oameni s-au plâns Centrului de Securitate Ciberneticăcă au rămas fără parole după ce au accesat linkuri piratate. Angajaţii de aici au făcut inclusiv demersuri ca unele site-uri să fie închise.
Cătălin Pătraşcu – şeful Departamentului de Răspuns la Incidente Cibernetice, CERT-RO: „Dacă vedem că e un filmuleţ cu prietenul nostru suntem tentaţi să dăm click acolo. Practic, instalăm ceva maliţios şi ajunge ca telefonul să fie compromis, să poată fi utilizat şi monitorizat de altcineva. Ar ptuea vedea traseul nostru, monitoriza sms-urile, convorbirile, ne-ar putea controla viaţa. Deci este un pericol destul de mare să instalezi software pe telefon dintr-o sursă necunoscută”.
Este foarte greu de stabilit cine se află în spatele atacurilor. Uneori chiar hackerii lansează piste false pentru a duce în eroare autorităţile. Un lucru este clar: ei atacă peste tot în lume. Principalele ţinte: SUA, Emiratele Arabe, şi ţări din Vestul Europei: Franţa sau Spania.
În multe cazuri, utilizatorii au pierdut şi bani după ce au căzut în plasa hackerilor.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică