reședința de vară din sibiu a baronului brukenthal stă să cadă. are nevoie de reparații urgente

Reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, de pe strada Noica din Sibiu, stă să cadă. Întreaga clădire are nevoie de reabilitare, dar balconul și acoperișul sunt cele prioritare. Voluntarii de la Asociația Monumentum, cei are au pus pe picioare programul Ambulanța pentru Monumente, sunt gata să dea primul ajutor clădirii, dar de mai bine de trei luni așteaptă un răspuns de la primăria Sibiu, proprietarul monumentului.

Reședința, în stare avansată de degradare
Reședința de vară a baronului Brukenthal trebuie restaurată și renovată complet. Dar, se află în aceeași situație ca multe alte clădiri: proprietarii nu își pot permite, iar acolo unde apartamentele aprțin statului sau primăriei, lucuruile se mișcă cu viteza melcului. Voluntarii care fac parte din proiectul Ambulanța pentru Monumente sunt însă gata să ajute la refacerea măcar a unei părți din clădire.

reședința de vară din sibiu a baronului brukenthal stă să cadă. are nevoie de reparații urgente

”Balconul este cel care trebuie reabilitat în primul rând. Este un balcon spectaculos, din fier forjat și piatră, dar la care s-a rupt coloana. Acoperișul trebuie și el reparat”, spune Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum, cea care a inițiat proiectul Ambulanța pentru Monumente.reședința de vară din sibiu a baronului brukenthal stă să cadă. are nevoie de reparații urgente

O parte a clădirii se află în proprietatea primăriei Sibiu, iar alte aprtamente au proprietari privați. Balconul însă aparține de unul din apartamentele Primăriei. Reprezentanți ai acesteia au auzit de Ambulanța pentru Monumente și i-au contactat pe cei care se ocupă de el, cerându-le ajutorul pentru renovarea balconului. ”Asta s-a întâmplat acum vreo trei luni, dar de atunci tot așteptăm să ne contacteze cineva. Trebuie să ne apucăm de renovare, pentru că este păcat ca acel balcon să se degradeze și mai mult, și trebuie conservat”, spune Eugen Vaida.

reședința de vară din sibiu a baronului brukenthal stă să cadă. are nevoie de reparații urgente

Proiectul Ambulanța pentru monumente
Reședința de vară a baronului Brukenthal se află pe o listă a celor de la Ambulanța pentru Monumente, întocmită de cei de la Direcția pentru Cultură. Pe listă se regăsesc monumentele care au nevoie urgentă de conservare, asta până când se vor găsi fonduri pentru restaurarea completă.

reședința de vară din sibiu a baronului brukenthal stă să cadă. are nevoie de reparații urgente

”Noi le oferim acestor clădiri o pălărie și bocanci, adică intervenim la acoperișuri și la nivelul solului. Reparăm acoperișurile pentru ca ploaia să nu ajungă înăuntru, iar la sol dirijăm apele pluviale astfel încât să nu se infiltreze în pereți. Dăm astfel monumentelor o șansă în plus, să nu se distrugă complet, pentru ca la un moment dat să mai existe ceva de reabilitat”, spune Eugen Vaida.reședința de vară din sibiu a baronului brukenthal stă să cadă. are nevoie de reparații urgente

Voluntariat 100%
Banii prin care se realizează aceste lucrări vin din donații, sau chiar de la tinerii care doresc să se implice. ”Lucrăm doar pe bază de voluntariat. Toți cei care vin să ajute sunt tineri care și-au dat seama de importanța acestor monumente și de istoria pe care o au și vor să ajute ca aceste lucruri să nu se piardă”, spune Eugen Vaida.reședința de vară din sibiu a baronului brukenthal stă să cadă. are nevoie de reparații urgente

Ambulanța pentru Monumente are pe listă 15 monumente din județul Sibiu. Majoritatea acestora sunt biserici, dar printre ele se află și un pod, halte. reședința de vară din sibiu a baronului brukenthal stă să cadă. are nevoie de reparații urgenteVoluntarii colaborează însă și cu județele Brașov și Mureș, acolo unde au salvat câteva monumente.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu