PSIHOLOGIE: Deștepții îi citesc rapid pe cei din jur și îi judecă după stereotipuri

Tocmai ai cunoscut pe cineva și începi să-i analizezi deja exprimarea, ceea ce spune și cum se îmbracă. Pe de o parte te gândești că este ceva natural, dar mai rău este când etichetele apar atât de rapid, pentru că nu mai este loc pentru a cunoaște puțin mai bine cealaltă persoană.

Potrivit unui studiu al Universității din New York, persoanele mai inteligente sunt mai dispuse să judece lumea bazându-se pe stereotipuri. Oamenii cu o mai mare capacitate intelectuală sunt mai rapizi când e vorba să învețe și să detecteze tiparele stereotipurilor și să-și bazeze deciziile pe acestea.

Poate fi considerat ca un sistem de protecție care să-i ajute să decidă în cine pot avea încredere. Totuși asta nu înseamnă că radarul lor nu poate da erori uneori. Mai mult, nu vă panicați, dar acești indivizi, fiind atât de inteligenți, nu au nicio problemă în a-și reînnoi informația și a-și schimba ideile despre stereotipuri cu aceeași rapiditate cu care le-au dobândit.

David Lick, autor principal al studiului, asigură că abilitățile cognitive superioare sunt asociate întotdeauna rezultatelor pozitive, cum ar fi reușita academică și mobilitatea socială, dar deasemeni pot atrage și consecințe negative, cum ar fi să creeze cu prea multă ușurință tipare pentru a învăța și aplica stereotipuri sociale.

”Potrivit unui studiu, persoanele mai inteligente sunt mai predispuse și mai susceptibile în a judeca lumea bazându-se pe stereotipuri, deoarece sunt mult mai rapide în a învăța și a detecta tiparele”

 

Cum s-a realizat

La studiu au participat 1257 de voluntari, cărora li s-au arătat o serie de chipuri masculine create digital și însoțite de o descriere a comportamentului trecut, negativă sau pozitivă. Cercetătorii au manipulat fețele, în așa fel încât cei cu nările mai largi erau asociați unor trăsături negative,iar cei cu nările inguste, unor trăsături pozitive. Apoi li s-a cerut să aleagă în cine au încredere.

Drept concluzie au descoperit că participanții care au obținut punctaj mai mare în detectarea tiparelor erau mai dispuși în a asocia nările mai largi cu trăsături negative, și, de aceea, au arătat neîncredere în acele chipuri cu această trăsătură facială.

Un alt aspect relaționat cu această temă, afirmă că, codificarea și integrarea acestor tipare percepute sau produse mintal influențează luarea deciziilor. De fapt, această caracteristică crucială a inteligenței umane a fost cea care a contribuit în mare parte la evoluția creierelor noastre, și care totuși nu este desăvârșit. De aceea, deși este foarte util în viață această abilitate de a citi oamenii, nu ezita să dai o a doua șansă persoanelor, după prima impresie.

Ultima oră