Direcția Generală Anticorupție face 16 descinderi la firme și domicilii într-un dosar de corupție legat de administrarea gropii de gunoi din Măldărești, Vâlcea. Anchetatorii sunt interesați de felul în care au fost obținute autorizațiile de funcționare de la mediu și protecția apelor.
DGA face 16 percheziţii în judeţul Vâlcea şi municipiul Bucureşti într-o cauză privind infracţiuni de corupţie, la acţiune participând Serviciile Judeţene Anticorupţie Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Sibiu, Alba, Olt, Dolj, Gorj şi Structura Centrală, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
Trei percheziţii sunt la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, iar 13 la locuinţe ale unor persoane fizice.
”Activităţile procedurale sunt realizate într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor fapte de corupţie, dar şi infracţiuni prevăzute de legea protecţiei mediului şi de legea apelor”, anunţă DGA.
Simultan cu activităţile de percheziţie domiciliară, au loc audieri de persoane la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar lucrătorii DGA efectuează verificări la instituţii publice din judeţul Vâlcea.
Potrivit unor surse judiciare, în dosar este vizat administratorul SC Sacomet SA Horezu, societate ce deţine în administrare groapa de gunoi de la Măldăreşti. Ofiţerii au suspiciuni cu privire la emiterea autorizaţiilor de funcţionare, fiind verificate instituţii de protecţia mediului şi protectia apelor din judeţul Vâlcea.
”La aceste instituţii nu se fac perchezitii, doar verificări. Toate percheziţiile sunt la sedii de societăţi comerciale şi domiciliare, dat fiind că administratorul deţine zece imobile în judeţul Vîlcea şi unul în Bucureşti” , au transmis sursele judiciare.
În 28 august, autorităţile din judeţul Vâlcea au declarat stare de alertă în comuna Măldăreşti, unde groapa de gunoi ardea mocnit de mai mult de o săptămână, iar în zonă se degaja mult fum. De la izbucnirea focului, pompierii au intervenit în fiecare zi, însă în zonă sunt focare la adâncime, care nu pot fi stinse.
În 11 septembrie, autorităţile au anunţat că incendiului a fost ”substanţial diminuat”. Cu toate acestea, se acţionează permanent cu două echipaje de pompieri, iar amplasamentul e monitorizat continuu de Poliţie şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu.
Procurorii vâlceni au deschis dosar penal în cazul incendiului de la depozitul de deşeuri din Măldăreşti pentru distrugere şi alte infracţiuni privind protecţia mediului şi Legea apelor.
Graţiela Gavrilescu a trimis Corpul de Control la Comisariatul Judeţean şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, având în vedere că groapa de gunoi ar fiu trebuit închisă încă din 16 iulie.
Sursa www.news.ro