Edilul orașului Copșa Mică protestează în acest fel pentru că este nemulțumit de faptul că Ministerul Mediului nu a plătit lucrările de apă și canalizare din oraș, iar acum primăria s-ar putea alege cu conturile poprite.
Primarul din Copşa Mică, judeţul Sibiu, Daniel Tudor Mihalache, nemulţumit de faptul că instituţia ar putea avea conturile blocate pentru că Ministerul Mediului nu a plătit lucrările de apă şi canalizare, a pornit, luni, pe jos până la Bucureşti, dorind să atragă atenţia asupra localităţii sale. Timp de zece zile, acesta va merge între douăzeci şi cincizeci de kilometri pe zi, iar când ajunge în Capitală spreră să fie primit de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Mihai Tudose şi de Ministrul Mediului, anunță News. Edilul spune că a făcut de mii de ori drumul până în Capitală cu maşina, dar nu a rezolvat nimic. Primăria are datorii uriaşe şi riscă blocarea conturilor din această cauză. Daniel Mihalache spune că ceea ce face nu este un protest, vrea însă ca autorităţile din România să înceapă să nu mai funcţioneze „aberant” şi să nu mai pună beţe în roate.
Ideea i-a venit primarului urmărind pelerinii care fac anual El Camino, celebrul drum către Santiago de Compostela, al treilea mare pelerinaj creştin, după cele spre Ierusalim şi Roma.
Luni, primarul a plecat din Copşa Mică şi a ajuns la Sibiu, unde va dormi la un prieten. Marţi dimineaţa va porni la drum până la Tălmaciu, localitate tot în judeţul Sibiu, aflată la circa 25 de kilometri de municipiul Sibiu.
Pe durata zilei de marţi, primarul din Copşa Mică va fi însoţit de viceprimarul municipiului Sibiu, Răzvan Pop.
Cel mai lung traseu, peste 56 de kilometri, este programat pentru ziua a treia, de la Boiţa până la Poiana Sălătrucu. De la Câineni, va merge mai departe către Bucureşti pe vechiul drum al României, drum de piatră nereabilitat, pentru a evita Valea Oltului şi autostrada. Va dormi la prieteni, primari din diferite localităţi de pe traseu sau la pensiuni, deplasându-se doar pe timpul zilei.
Sosirea la Bucureşti este programată în 28 septembrie, ora 18.00. A cerut audienţe la preşedintele Iohannis, la premier şi la Ministrul Mediului. Încă nu a primit răspunsuri, dar speră că va fi primit.
„Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înţeles cât de importantă este apa potabilă în secolul XXI. Acum voi face din nou acest drum pe jos, într-un pelerinaj, pentru ca autorităţile să ne permită să avem o viaţă normală. Prin acest marş doresc să atrag atenţia guvernelor şi instituţiilor să respecte legile şi angajamentele, judecătorilor să fie responsabili şi preşedintelui să se garanteze că sistemele acestea funcţionează normal şi logic, nu aberant”, spune Daniel Tudor Mihalache.
Totul a pornit de la o Ordonanţă de Guvern, din 2007, care stipula introducerea apei şi canalizării din fonduri guvernamentale în două oraşe puternic afectate de poluare: Copşa-Mică şi Zlatna.
Astfel, Ministerul Mediului a contractat lucrările pentru reţeaua de apă-canalizare, angajându-se că va plăti integral lucrările, însă, până în prezent, a plătit aproximativ 50% din banii pe care îi datorează constructorului, deşi acesta a efectuat lucrările aproape în totalitate.
Firma a acţionat în judecată Primăria Copşa-Mică şi a câştigat, existând o sentinţă definitivă care obligă la plata a 700.000 de lei, bani pe care Primăria nu îi are.