ferma la care poți vedea live pe internet cum se cultivă roșiile - afacerea sibianului lucian vintilă e foarte faină

Atunci când spui agricultură în minte apar imaginile bunicilor trudind din greu la câmp. Nicidecum nu ai asocia imaginea cu cea a unui tânăr. Deși asta ar pute fi o greșeală, pentru că tot mai mulți dintre ei au redescoperit ceea ce înseamnă să produci fructe și legume. Tineri întreprinzători, mulți dintre ei au făcu din agricultură o afacere, care dacă are puțin ”zvâc” nu are cum să nu meargă. Pe aceeași idee a mers Lucian Vintilă, iar agricultura făcută modern i-a adus numai de câștigat. Și lui și celor care îi cumpără produsele.

Agricultor de la majorat
Lucian Vintilă are acum 28 de ani. Însă acum 10 ani, pe când abia devenise major, s-a gândit să producă ceva pe terenul pe care îl avea la Șura Mare. A plantat zmeură pe o suprafață mică, dar când a văzut că recolta a fost bogată iar clienții mulțumiți de produse, a mărit suprafața recoltată. A plantat și mure și afine. Așa că încet încet a ajuns ca pe cinci hectare să producă aceste fructe.ferma la care poți vedea live pe internet cum se cultivă roșiile - afacerea sibianului lucian vintilă e foarte faină

Fructele se vând ”ca pâinea caldă”, dar dacă se întâmplă să rămână, sunt transformate în gemuri, siropuri sau sunt congelate și vândute apoi așa.

Tomate, după ani și ani
După atâția ani în care Lucian a produs și recoltat fructe, s-a gândit să schimbe macazul. A cumpărat teren, a construit solarii și a plantat tomate. A accesat și subvențiile de la stat pentru culturile de tomate și uite așa a început producția. ”Anul acesta am construit și solarii pe o suprafață de 2100 de metri pătrați. Am cumpărat semințe produse la Jimbolia, iar în maxim două săptămâni cred că o să începem culesul”, spune Lucian.

ferma la care poți vedea live pe internet cum se cultivă roșiile - afacerea sibianului lucian vintilă e foarte faină

Solariile pe care le-a construit tânărul sibian sunt performante, iar asta îi oferă posibilitatea să producă tomate până în decembrie. ”Solariile îmi permit să obțin o temperatură în interior de 15 grade până când afară sunt 4 grade. Asta înseamnă că încă vreo trei luni aș putea produce tomate. Astfel că până în decembrie sper să recoltez un minim de 20 de tone. Pentru o primă producție eu spun că e bine”, crede Lucian.
Investiția inițială a fost mare- 200.000 de euro, iar Lucian speră să recupereze banii în 10 ani. Nu se grăbește, pentru că știe că o afacere se consolidează în timp.

Primele sere LIVE în magazine
Că produce tomate, Lucian nu e singurul. Dar că tot ce se întâmplă în serele lui poate fi văzut în timp real, asta este o noutate. ”Am încheiat deja un contract cu un hypermarket pentru a-mi vinde acolo produsele. Ei au venit cu ideea ca deasupra standului cu tomate să instaleze un ecran pe care clienții să poată vedea imagini în direct din sere. Așa că ei pot vedea exact ce se întâmplă acolo, cum sunt îngrijite legumele, cum sunt culese, absolut totul este în direct”, dezvăluie Lucian.

ferma la care poți vedea live pe internet cum se cultivă roșiile - afacerea sibianului lucian vintilă e foarte faină

Și clienții vor avea ce să vadă: cele cinci soiuri de tomate sunt crescute cât se poate de natural, fără a fi stropite cu niciun fel de chimicale, iar îngrășământul folosit este doar gunoi de grajd.
Cei care doresc să cumpere tomatele produse la Șura Mare pot face un drum până acolo, pentru că până la ora 17 e cineva care îi va servi direct din seră.

Lucian, Văru` Liță și marketing-ul
Fiind foarte tânăr, Lucian știe că publicitatea este sufletul comerțului. Așa că marketing-ul este una dintre principalele componente ale afacerii sale. ”Nu este grea agricultura. Eu nu am avut nicio legătură cu domeniul ăsta și m-am descurcat. Trebuie să fii serios, perseverent și să cauți informații, și atunci totul devine simplu. Trebuie să te faci și cunoscut pentru a-ți vinde produsele”, spune Lucian.ferma la care poți vedea live pe internet cum se cultivă roșiile - afacerea sibianului lucian vintilă e foarte faină

Una dintre strategiile de promovare este și numele afacerii- ”Lucian și Văru` Liță”. ”Liță este verișorul meu de 10 ani. Îl cheamă Tudor Nicolae, iar de aici Nicoliță, Liță…am început să lucrez cu el, să îl învăț tot ce știu și eu pentru ca mai târziu să lucreze cu normă întreagă la sere. Este important să cunoască de pe acum tot ce e legat de agricultură”, spune Lucian.

Și pentru că de acum agricultura este domeniul în care Lucian va activa, pentru a o face cât mai bine și în cunoștință de cauză, anul acesta s-a înscris la master la Managementul Dezvoltării Durabile a zonei Rurale.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Povestea e frumoasa, dar important ar fi si sa stim ce interlop e in spatele lui Lucian, ca doar nu a scos el 200000 euro din piatra seaca la 30 ani, sa fim seriosi.