Astra Film Festival, ediția a XXIV-a, va anima Sibiul între 16 și 22 octombrie 2017. În cele 7 săli,transformate în cinematograf pentru 7 zile,vor avea loc proiecții ale celor mai noi și captivante filme românești, hituri ale cinematografiei internaționale, concerte, instalații multimedia și evenimente imersive.Titlurile filmelor selectateîn competiție au fost anunțate pe 31 august, informația fiind accesibilă pe www.astrafilm.ro.
“Astra Film Festival este un eveniment care a consacrat cinema-uldocumentarîn România de maimult de douădecenii. Filmele din acest festival au dovedit că au forța unică de a pătrundeîn mod direct,forjândsubstraturileexistențeiumanecontemporanepuțin explorate. În ediția din acest an evenimenteineditevorpuneîn reflector chiarșiaspecte necunoscute ale cinemauluidocumentar. Bazându-nepesuccesul cu care au fostprimitefilmele de ficțiune care au amprentaabordăriidocumentariste/realiste, anulacestaam pariat pe un film de ficțiunesurpriză care vaaveapremiera mondială și lansarea oficială la AFF, Sibiu.”spuneDumitruBudrala, directorulfestivalului.
Iată câtevahighlight-uri ale ediției:
REGAL DE FILM DOCUMENTAR- Peste 2.000 de filmedin 73 de țări au fostînscriseînacest an, iarpubliculvaavea de ales dintr-o selecție a celormaibune 100 de documentareproduse recent,înRomâniașiînlume, și vor avea ocazia să interacționeze cu regizorii filmelor, majoritatea anunțându-și prezența la festival. Filmele din programul AFF 2017 se anunță a fi un regal de cinema documentar,în care producții din 30 țăriprezintărealități din 50 de țări. Titlurilesuntgrupatepe mai multeariitematice: Călătorii identitare, Contra curentului, România pe scurt, Focus Norvegia, În țara altuia, Europa din profil, Peisaje urbanesauVestigii ale marilor iluzii.
COMPETIȚIE
Un juriu format din 13 profesioniștiaibresleivorjurizafilmele din cele 5 secțiunicompetiționale ale festivalului: Internațional, România, Europa Centralăși de Est, Student șiScurt-metraje. Într-un context în care conciziașiduratadevinfoarteimportanteși există o cerere tot mai mare pentrudocumentarelescurte, darșidatorităcreșteriiexponentiale a producției de calitateîn acest segment, am introdus o nouă secțiunecompetițională de Scurt-metraje.
VIITORUL E ACUM (FUTURE IS NOW)- Noile forme de cinema, Full Dome și VR,vor fi pentru al doilea an o prezențăproeminentăîn centrul Sibiului, sivor oferi publicului festivalier experiența tehnologiilor acestor noi forme de cinema și posibilitatea de a descoperi cel mai variat și bogat program de cinema virtual, ambele fiind o experiență unică în România.
ASTRA FILM JUNIOR Cel mai amplu proiect de educație cinematografică continuă, în al noulea an, cu un program divers șibogat, care include filme documentare și full-dome, ateliere speciale, concursuri, gândite și programate specific pentru elevii din clasele 1-12, dar și un program dedicat profesorilor.
VOCILE DOCUMENTARULUI- o pastilă din producțiile recente ale unorautoriconsacrati, care reprezintăvociunice ale abordăriicinemauluidocumentar, și ale realității care ne înconjoară precum: West of the Jordan River al regizoruluiisraelian Amos Gitai, Mrs. Fangînregialui Wang Bing ce a câștigatLeopardul de Aur la Locarno șiHomo Sapiens, o viziune extraordinară a uneilumi post-umaneînregialui Nikolaus Geyrhalter.
DOC TALK- profesorul Bill Nichols, unuldintrefondatoriiși cei mai importanțiteoreticieniai studiului de cinema documentar, profesor emerit în departamentul de cinema al Universității de Stat din San Francisco (San Francisco State University) și președinte al consiliului consultativ al Institutului de Film Documentar (Documentary Film Institute), vaanalizaîn fața publicului festivalierfilmulGrizzly Man al celebruluiregizor Werner Herzog.
“POST TRUTH TOOLS” – 3 filme, o discuție Panel, și un masterclass, acest program vaaduceultimelenoutățișiaspectenecunoscute ale unortemearzătoareîn era Post-Truth (Post-Adevăr): problemaștirilor false șiveridicitateadocumentarelor.