O trupă mare, care danseză în ritmuri de hip hop, o coregrafie mereu nouă, concursuri, festivaluri, vârste diferite, Sibiu… Ce pot avea în comun toate astea? Kolorat este numele ce le unește. Este o ”adunătură” frumoasă de tineri pasionați de street dance, sport pe care îl practică până la performanță. Și o fac bine de tot.
Clubul Kolorat, trupa Gold Squad
Kolorat este clubul înființat de Filip Alexandru Svaricek în urmă cu mai bine de trei ani. El însuși un pasionat de street dance, și-a dorit să împărtășească și cu alți tineri dragostea pentru dans. Așa s-au adunat în timp aproape 60 de copii și tineri. ”La club vin copii de la 5 ani până la 18 ani. Unii vin doar ca să învețe niște mișcări noi, să se familiarizeze cu stilul, dar alții vin pentru performanță. Ei se antrenează mai mult, avem coregrafii mai complexe. Ei sunt 22 și formează trupa Gold Squad”, spune Alexandru, fondatorul clubului Kolorat.
Tineri pasionați
Copiii și adolescenții care practică street dance vin de plăcere, pentru că se identifică cu acest tip de cultură. Nu e numai distracție,însă. ”Se fac repetiții serioase. Cu trupa ne antrenăm de trei ori pe săptămână, câteodată și în fiecare zi, dacă trebuie să ne pregătim pentru un eveniment. Antrenamentele durează 2-3 ore, și sunt destul de dificile. Cei care vin doar pentru un hobby nu au parte de antrenamente atât de intense, iar pentru ei programul pe care l-am conceput e ușor diferit”, explică Alexandru, care este și coregraful clubului și al trupei.
E un sport
Street dance e considerat un sport, pentru că împrumută mișcări din gimnastică și este foarte solicitant. ”Pentru că se depune foarte mult efort fizic în timpul unui dans, pe lângă antrenamentele de coregrafie, avem și antrenamente pentru condiția fizică, pentru că este important ca un dans să fie bine executat și dus până la capăt”, spune Alexandru.
Nicio legătură cu bandele de cartier
Street Dance-ul se face pe muzică hip hop, dar asta nu înseamnă că are vreo legătură cu temutele găști de cartier, cum s-ar putea crede. ”Nici vorbă de așa ceva. Acesta este un stil de dans, un sport. La noi vin copii obișnuiți, care merg și la călărie, la șah, la alte activități…Street dance este un mod de viață, este o cultură. Și nu este foarte ușor. Este solicitant fizic, dar și din alte puncte de vedere. Coregrafia nu se repetă niciodată, așa că cei care dansează trebuie să aibă o memorie foarte bună ca să țină minte mișcările și ordinea lor. La Kolorat suntem prieteni foarte buni, cu toții ne întâlnim cu plăcere, a devenit ca un fel de școală vocațională”, povestește Alexandru.
Promovează Sibiul
Cei de la Kolorat nu dansează doar pentru ei. Merg la concursuri, la festivaluri, și peste tot promovează Sibiul. ”Filmăm videoclipuri pe care le postăm pe Facebook, pe Internet, și în toate folosim imagini din Sibiu, tocmai pentru a-l face cunoscut peste tot. Este un oraș frumos, noi venim de aici, așa că facem din promovarea lui o misiune. Lumea trebuie să afle că și aici există o poveste urbană”, spune Alexandru.