FOTO - Târgul Olarilor, o ediție de excepție în Piața Mare a Sibiului. Sute de meșteri olari la Sibiu

Târgul Olarilor din acest an a adunat din nou în Piața Mare din Sibiu sute de meșteri artizani din toată țara. Așa cum a obișnuit, târgul are de toate: de la oale pentru sarmale, la vaze, la farfurii, căni mai mici sau mai mari, obiecte decorative. Toate însă sunt realizate din lut, decorate tradițional sau colorat și modern.

”Cumințenia Pământului”, în Piața Mare
Cu siguranță cea mai scumpă piesă de la Târgul din acest an, dar și cea mai ”lucrată” este o replică a celebrei sculpturi a lui Brâncuși- Cumințenia Pământului. A venit la Sibiu adusă de creatorul ei, Ionel Cococi din Vădastra, județul Olt.

FOTO - Târgul Olarilor, o ediție de excepție în Piața Mare a Sibiului. Sute de meșteri olari la Sibiu”După ce am văzut mediatizarea intensă pentru cumpărarea operei originale, m-am gândit să fac și eu o replică, să vedem ce iasă. Și a ieșit ceva…”, spune artizanul. Statueta cântărește 30 de kilograme, este realizată din lut, și pentru finalizarea ei Ionel Cococi a muncit patru luni. ”Merg cu ea pe la târguri să o prezint. Dacă cineva e interesat să o cumpere, o dau. Plecăm de la 3.000 de euro și mai negociem”, spune meșterul.

Replica celebrei sculpturi este înconjurată de alte mii de opere de artă. Cu toatele sunt tradiționale, și cu siguranță unicat. Mii de sibieni și turiști au vizitat Târgul Olarilor și nu au plecat cu mâna goală, pentru că nici nu ai cum. Măcar un păhărel de țuică sau o fluierice, și tot trebuie să cumperi ceva.

Unele dintre cele mai frumoase obiecte le găsiți la standul familiei Frigura. Sunt deosebite pentru că la ele au lucrat toți membrii. De modelat le modelează tatăl și Alexandra, fiica de 14 ani. De pictat însă se ocupă Carina care are 11 ani. Fetele spun că duc cu mândrie mai departe ceea ce au învățat de la părinții lor.

FOTO - Târgul Olarilor, o ediție de excepție în Piața Mare a Sibiului. Sute de meșteri olari la Sibiu FOTO - Târgul Olarilor, o ediție de excepție în Piața Mare a Sibiului. Sute de meșteri olari la Sibiu”Ne place foarte mult, de mici am învățat cum să modelăm , cum să pictăm, și vrem să ne specializăm, să mai furăm meserie de la părinți, și să facem asta și pe viitor”, spun fetele din satul Olari, județul Vâlcea.

Și dacă în Piața Mare este abundență de tradițional și frumos, în Piața Mică, în contrast total are loc un bâlci adevărat. De la ii cusute în serie la gablonțuri care nici măcar valoare sentimentală nu pot avea, la dulciuri pe care se mai odihnesc muștele.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică