FOTO – Furtunile au făcut ravagii în țară. Copaci smulși din rădăcini și acoperișuri spulberate de vijelii

Clipe de coșmar trăite duminică de locuitorii din mai multe localități din Argeş, Teleorman, Mureş şi Hunedoara. Vijeliile au făcut prăpăd și au produs pagube materiale.

O furtună puternică a dezrădăcinat mai mulţi copaci, duminică după amiază, în mai multe localităţi din judeţul Argeş, pompierii intervenind pentru degajarea trunchiurilor dezrădăcinate, anunță News. În zona de munte a judeţului două drumuri forestiere au fost blocate din cauza pomilor smulşi de vântul puternic. Şi în judeţul Teleorman o furtună puternică, care a durat mai puţin de o oră, a provocat numeroase pagube, după ce vântul puternic a smuls acoperişuri şi a rupt mai mulţi copaci. În Mureş peste zece copaci s-au rupt şi au blocat drumuri, au avariat maşini, dar şi clădirea Spitalului TBC şi un bloc. Acoperişul pieţei agro-alimentare din Petroşani, judeţul Hunedoara, cu o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi, a fost smuls de vânt, duminică, iar tabla şi lemnul desprinse au avariat trei autoturisme şi două chioşcuri, fără a răni vreo persoană. Pompierii au mai intervenit pentru îndepărtarea unor crengi şi copaci de pe un drum judeţean şi de pe firele de curent.
Traficul feroviar este complet blocat, duminică, între Băile Tuşnad şi Bicsadu Oltului, judeţul Harghita, din cauza mai multor copaci care au căzut pe firele de contact. Mai multe trenuri staţionează în gări, iar echipejele intervin pentru îndepărtarea copacilor şi remedierea defecţiunii.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Sitruaţii de Urgenţă (ISU) Harghita au declarat, duminică, pentru News.ro, că traficul feroviar este blocat între Băile Tuşnad şi Bicsadu Oltului, din cauza mai multor copaci care au căzut pe firele de contact.
”Ne-au informat şi pe noi că există trenuri staţionate în gări. Sunt rupte firele. După ce se vor îndepărta copacii, o locomotivă Diesel va prelua trenurile”, au precizat reprezentanţii ISU Harghita.
Potrivit acestora, zeci de copaci şi brazi au fost smulşi de vânt, intervenindu-se pe mai mai multe drumuri judeţene şi naţionale.
De exemplu, s-a intervenit pe DN 13 A, unde patru copaci au fost doborâţi de vânt, s-a intervenit între Borsec şi Corbu, pentru degajarea a douăzeci de brazi, pe DN 13 B, pe DN 12, dar şi pe DJ 138 unde au fost 15 brazi rupţi.
În Odorheiu Secuiesc doi copaci au căzut pe un bloc, iar o anexă gospodărească a luat foc de la un trăznet, fără a se înregisdtra victime.
Judeţul Harghita s-a aflat, duminică, sub cod portocaliu de furtună.

Hunedoara: La Petroşani au fost avariate trei maşini şi două chioşcuri. La Deva o creangă a căzut pe firele de curent
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, în urma unei vijelii, acoperişul pieţei agro-alimentare din Petroşani, cu o suprafaţă de aproximativ 1.200 metri pătraţi, a fost dislocat de vânt.
”Elemente din structura acoperişului căzut au avariat trei autoturisme parcate în apropiere şi acoperişurile a două chioşcuri. Din fericire, nicio persoană nu a fost surprinsă şi rănită de acoperişul dislocat”, anunţă ISU Hunedoara.FOTO – Furtunile au făcut ravagii în țară. Copaci smulși din rădăcini și acoperișuri spulberate de vijelii

Mai multe echipaje de pompieri ale Detaşamentului Petroşani au acţionat pentru segmentarea şi îndepărtarea elementelor din lemn şi tablă căzute.
De asemenea, pompierii au intervenit în Deva, pe strada Scărişoara, pentru înlăturarea unei crengi căzute pe firele de curent, iar o echipă a Staţiei Brad a îndepărtat un copac căzut la Tărnava de Criş, ce a blocat un sens de mers al drumului judeţean.
Judeţul Hunedoara s-a aflat, duminică, sub incidenţa codului galben de vreme rea între orele 14.00 şi 15.30 şi a codului portocaliu între orele 16.30 – 17.30. În judeţ s-au înregistrat averse de 30 – 35 litri pe metru patrat, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Mureş: Copaci smulşi, drumuri blocate şi autoturisme afectate, în urma furtunii. Un copac a căzut pe clădirea Spitalului TBC
Pompierii din judeţul Mureş intervin, duminică, pentru înlăturarea efectelor furtunilor în Târgu Mureş, dar şi în câteva localităţi din judeţ. Peste zece copaci s-au rupt şi au blocat drumuri, au avariat maşini, dar şi clădirea Spitalului TBC şi un bloc.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş au declarat, duminică, pentru News.ro, că echipajele de pompieri militari şi voluntari intervin pentru îndepărtarea efectelor furtunii, ân Târgu Mureş, dar şi în judeţ.
În municipiul reşedinţă de judeţ, 12 copaci au căzut, blocând două şosele şi avariind patru autoturisme.
Un copac a căzut pe clădirea Spitalului TBC, iar un brad pe un bloc din Târgu Mureş.
”Încă se intervine în mai multe zone pentru îndepărtarea copacilor sau a crengilor care au căzut în urma ploii”, au precizat reprezentanţii ISU Mureş.
Judeţul Mureş s-a aflat, duminică, sub cod portocaliu de ploi abundente, vijelii, descărcări electrice şi grindină.

Argeş: Copaci doborâţi şi drumuri blocate din cauza furtunii
Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, Mădălina Epure, echipajele ISU Argeş au fst solicitate să intervină, duminică după amiază, pentru îndepărtarea mai multor copaci smulşi de vântul puternic în acest judeţ. Astfel, în urma furtunii puternice mai mulţi copaci au fost smulşi de vânt şi doborâţi pe carosabil în localităţile Valea Danului, Arefu,Brădet şi Costeşti.
În oraşul Curtea de Argeş vântul puternic a smuls elemente metalice folosite la închiderea unui balcon, iar în localitatea Valea Mare Pravăţ o cracă ruptă dintr-un pom a căzut peste reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Cea mai afectată de furtună a fost zona de munte a judeţului Argeş. La Nucşoara, un drum forestier care duce către Vârful Moldoveanu şi alt drum forestier către Vârful Maliţa au fost complet blocate din cauza brazilor dezrădăcinaţi de vântul puternic.
Tot duminică după amiază, pompierii argeşeni au fost solicitaţi să intervină şi la Spitalul municipal Curtea de Argeş,unde au fost sesizate scăpări de gaze. În urma verificărilor, specialiştii ISU au constatat că mirosul de gaze provine de o o conductă a cărei supapă s-a defectat, în zona punctului termic al unităţii sanitare. Activitatea spitalului nu a fost afectată şi nu a fost nevoie ca pacienţii să fie evacuaţi.

Teleorman: Acoperişuri smulse şi copaci rupţi de vântul puternic
O furtună puternică izbucnită duminică după amiază şi care a durat mai puţin de o oră a provocat numeroase pagube în judeţul Teleorman, unde vântul puternic a smuls acoperişuri şi a rupt mai mulţi copaci. Cea mai afectată este reşedinţa judeţului, municipiul Alexandria, unde vântul puternic a produs pagube în mai multe cartiere.
Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Adrian Gelu Dragomir, o furtună puternică abătută duminică după-amiază şi care a durat mai puţin de o oră a provocat pagube în mai multe zone din judeţ.
Cel mai afectat este municipiul reşedinţă de judeţ, oraşul Alexandria, unde vijelia a rupt copaci şi a smuls acoperişuri. Astfel, pe strada 1 Mai din Alexandria un acoperiş a fost luat de vântul puternic, iar pe străzile Alexandru Ghica, Fraţii Goleşti, Libertăţii, 1 Mai şi B 3 mai mulţi copaci au căzut pe carosabil.
Mai multe autoturisme au fost avariate din cauza tencuielii desprinse de pe clădiri sau a bucăţilor de acoperiş smulse de vântul puternic.
Şi în oraşul Turnu Măgurele vântul puternic a smuls un acoperiş.
De asemenea, între localităţile Mavrodin şi Călineşti, între Alexandria şi Furculeşti, dar şi în zona localităţii Brânceni copacii dezrădăcinaţi de vântul puternic au blocat drumurile.
În urma vijeliei au fost înregistrate doar pagube materiale, nu şi victime, precizează sursa citată.

Ultima oră