proteste pentru roșia montană la sibiu. duminică în piața mare
Foto Arhiva

Duminică sunt anunțate noi proteste la Sibiu, în Piața Mare, de la ora 20. De această dată însă Campania Salvați Roșia Montană cere de urgență premierului Tudose să nu permită distrugerea Roșiei Montane prin încheierea arbitrajului cu Gabriel Resources. Un compromis între cele două părți în litigiu ar avea valoare de lege pentru România și ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare în lista UNESCO și acordarea de avize pentru începerea minei.

Totodată, membrii Alburnus Maior vor ieși în stradă, vineri, 1 septembrie alături de prietenii Roșiei Montane din București, Cluj, Iași și alte orașe din țară. La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieșim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obținut în toți acești ani, pentru Roșia Montană și în lupta împotriva corupției.

Planul pregătit pentru distrugerea Roșiei Montane se circumscrie măsurilor anti-justiție anunțate deja de Guvern. Practic, un compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde unui proiect declarat ilegal de instanțe și de legislația curentă. Declarația premierului Tudose, de marți, 29 august [2] confirmă faptul că se va încerca retragerea nominzalizării Roșiei Montane pentru lista UNESCO. Acesta ar fi un pas absolut necesar pentru stingerea litigiului cu Gabriel Resources.

Graba premierului Tudose de a încheia arbitrajul se datorează faptului că, în septembrie, arbitrajul Gabriel Resources vs. România [3] intră într-o nouă etapă, aceea a marilor dezvăluiri. Tribunalul de la Washington va publica plângerea integrală a companiei miniere împotriva statului român. În acest memoriu, se vor regăsi toate motivele pentru care firma canadiană cere despăgubiri. Publicarea se va realiza doar dacă nu se ajunge la un compromis între statul român și Gabriel Resources.

”Teama că Memoriul companiei va deveni public se pare că îi îngrozește pe câțiva dintre politicienii care au susținut de-a lungul timpului proiectul minier. Reacțiile din presă din ultimele zile arată cât de exploziv ar putea fi conținutul Memoriului și explică graba politicienilor de a încheia arbitrajul. Printre cei vizați de expunerea Gabriel Resources s-ar putea regăsi și Călin Popescu Tăriceanu sau Mihai Tudose, cei ce decid, în numele statului român, viitorul arbitrajului.”, spun militanții pentru salvarea Roșiei Montană.

“Declarațiile recente din presă au menirea de a distrage atenția publică de la adevărații vinovați pentru situația Roșiei Montane, adevărații vinovați din cauza cărora RMGC pretinde azi miliarde de dolari de la români. Nu vom ceda Roșia Montană și nu vom închide ochii la corupția și ilegalitățile care au caracterizat această afacere cu iz penal timp de 20 de ani”, a comentat Roxana Pencea Brădățan din partea Campaniei Salvați Roșia Montană.

“Declarația lui Tudose este de-a dreptul halucinantă. Cum să compari galeriile romane și vestigii arheologice unice în lume, cu o libelulă? Doar atât îl duce capul? Îi transmit și lui Tudose ce i-am zis și lui Ponta, Băsescu, Tăriceanu și cine a mai vrut dinadins să ne distrugă comunitatea: noi nu vom pleca din casele și de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii și îmbogățirii voastre!” a declarat Eugen David, Președintele asociației Alburnus Maior.

Ultima oră

Comentariul meu