preşedintele franţei către iohannis – ’’aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la spaţiul schengen’’

Emmanuel Macron, s-a aflat la Bucureşti, joi, într-o vizită de câteva ore în România și s-a întâlnit la Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis.

Preşedintele francez şi-a exprimat speranţa, în conferinţa de presă comună cu preşedintele român, că un acord privind muncitorii detaşaţi în UE va fi încheiat până la sfârşitul anului şi a pledat ca statele UE să progreseze împreună în beneficiul Europei, anunță News. De asemenea, Macron a spus că este total deschis în dosarul aderării României la Spaţiul Schengen, dar a avertizat că acesta nu funcţionează în prezent bine şi a invitat România la discuţiile pentru reformarea spaţiului de liberă circulaţie. Klaus Iohannis a spus, la rândul său, că a discutat cu şeful statului francez despre situaţia din Uniunea Europeană, poziţia României fiind că UE trebuie să fie “redinamizată”, iar ţara noastră îşi doreşte să devină un “membru re-fondator” al Uniunii. Preşedintele român a mai arătat că nu poate spune că este de acord sau nu cu modul în care să fie reformulată Directiva Uniunii Europene privind lucrătorii detaşaţi, dar este “inadmisibil” să existe atâtea critici cu privire la acest document, ceea ce înseamnă că acesta ar trebui îmbunătăţită.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român Klaus Iohannis, că este total deschis în dosarul aderării României la Spaţiul Schengen, dar a avertizat că acesta nu funcţionează în prezent bine. În aceste condiţii, el a invitat România la discuţiile pentru reformarea spaţiului de liberă circulaţie.
“Deja, de mai mulţi ani, aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la Spaţiul Schengen şi aţi reamintit acest lucru şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Nu am nicio ideologie în acest sens, sunt total deschis faţă de acest subiect. Însă, trebuie să fiu cinstit, Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine şi, sigur, nu putem să ne bucurăm de acest lucru”, a subliniat el.
Liderul de la Elysee a pledat, astfel, pe o accelerare a reformei în privinţa spaţiului de liberă circulaţie.
“Dorinţa mea este ca, în următoarele luni, să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem o atitudine mai solidară, un control mai bun al frontierelor, o convergenţă crescută în ceea ce priveşte regulile privind azilul şi primire cetăţenilor din afara UE”, a explicat el.
Mai mult, Macron şi-a exprimat dorinţa ca România să ia parte la discuţiile în acest sens, “pentru a putea rezolva, practic, două lucruri: transformarea indispensabilă a Spaţiul Schengen şi a unei bune părţi din regulile care astăzi reglementează funcţionarea în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, gestionarea azilului şi a migraţiei, şi să asociem în acelaşi timp România la aceste discuţii”.
“Din acest punct de vedere, am toată deschiderea şi dorinţa de a avea un parteneriat demn de eforturile pe care le-aţi făcut”, a subliniat el.
Ulterior, întrebat dacă Franţa va sprijini în mod real România în dorinţa de a adera la spaţiul Schengen, Macron a răspuns afirmativ, explicând însă că rămân valabile condiţiile privind redefinirea zonei Schengen şi eficientizarea ei.
“Răspunsul meu este da, în condiţiile pe care tocmai le-am definit. Vreau să salut eforturile făcute aici în vederea combaterii terorismului, cu securitatea, de România, care a contribuit la securizarea frontierelor externe ale UE, şi în cadrul cooperării exemplare în jusiţie şi poliţie”, a spus Macron.
El a explicat însă că au existat “reticenţe” din partea unor state membre UE, care se temeau de riscul intrării masive în Europa a migranţilor dacă România şi Bulgaria ar fi membre ale spaţiului, însă realitatea a arătat că acest lucru “se întâmplă oricum”.
“România şi Bulgaria în afara spaţiului Schengen nu aduce o protecţie suplimentară UE”, a precizat el.

Ultima oră

Comentariul meu