Motocicliștii cu motociclete zgomotoase vor rămâne fără permis. Nu e deloc o glumă

Posesorii de motociclete puternice se pot trezi cu surpize neplăcute din această toamnă. Un proiect de lege ce intră în dezbatere în curând spune că cine are o motocicletă zgomotoasă poate fi tras la răspundere și chiar să rămână fără permis de conducere.

Motocicliştii vitezomani care fac un zgomot infernal prin oraşe ar putea rămâne fără permis de conducere. Este ideea unui deputat exasperat de cei care-şi turează motoarele pe străzi, anunță Digi24. Deşi limita de zgomot din apropierea unei locuinţe est de 50 de decibeli unele motoare dezvoltă şi peste 100 de decibeli, adică, aproape cât un avion. Autorităţile ridică din umeri şi spun că, pentru moment, nu au ce să le facă.
i sunt vitezomanii pe două roţi. Gonesc prin oraş şi ignoră orice regulă rutieră sau de bun simţ. Uneori le place să îşi filmeze „aventurile” şi să le distribuie pe internet. Tinerii din imagine aleargă pe un bulevard din Capitală depăşind cu mult limita legală de viteză. La semnalele luminoase ale unei maşini de poliţie trec roşu şi-şi văd de drum.
– Îşi turează motoarele şi provoacă un zgomot de nesuportat pentru cei care stau aproape de marile bulevarde.
– Mai ales noaptea, mai ales. Şi umblă în cârd, câte patru, cinci, şase şi când trec pe aici parcă duduie.
„Din fericire aceşti motociclişti sunt destul de puţini în contextul fenomenului moto din România. Din păcate ei sunt foarte vizibili pentru că zgomotul pe care îl produc îi aduce în centrul atenţiei”, spune Radu Sandovici, membru Asociaţia Motocicliştilor din România.
În mod normal nivelul de zgomot din apropierea unei locuinţe nu trebuie sa depăşească 50 de decibeli. „Ştiu că sunt anumite motociclete care au fost omologate şi cu 90 de decibeli şi cu 100 de decibeli, pentru că atât a spus producătorul că face şi atât a fost măsurat şi într-adevăr s-a respectat ceea ce a spus producătorul. Aproape cât un avion. Dacă sunt şi mai multe, atunci este o formaţie întreagă”, spune Bogdan Lazarovici, consultant, inginer de sunet.
Medicii atrag atenţia că un motor puternic poate afecta iremediabil auzul. „Apar nişte zgomote în ureche, un ţiuit în ureche care poate să rămână permament pe viaţă şi mai poate să apară o senzaţie de nervozitate, de anxietate, creşte pulsul, şi de iratibilitate”, avertizează Ana Maria Apostol, medic primar ORL.
Vitezomanii sunt protejaţi şi de un vid legislativ. Legea din România nu prevede o limită maximă de zgomot pe care îl poate produce o motocicletă. Cum iese din fabrică, aşa o omologhează şi Registrul Auto Român. În plus, cei de la RAR spun că nu au cum şi cu ce să verifice în trafic motocicletele modificate pentru fi şi mai zgomotoase. „Nu există nici o aparatură, nu există nicio valoare limită ci inspectorii noştri doar din punct de vedere auditiv încearcă să evalueze dacă motocicleta a fost sau nu a fost modificată”, declară Cristian Bucur, director tehnic RAR.
Deranjat de zgomot, un deputat vrea ca motocicliştilor care poluează fonic să le fie suspendat permisul pentru 30 de zile. „Luaţi un pic şi urmăriţi bulevardele mari după ora 21:00, perioada în care oamenii se retrag, au nevoie de odihnă şi de linişte, şi veţi vedea că Bucureştiul a devenit o întreagă pistă de alergare a motocicletelor”, spune Valeriu Steriu, preşedinte executiv PMP. Legea urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în acestă toamnă.

Motocicliștii cu motociclete zgomotoase vor rămâne fără permis. Nu e deloc o glumă

Ultima oră

Comentariul meu

Publică