toxinfecția de la complex turistic alpina-casi păltiniș se confirmă. copiii s-au intoxicat de la piureul de cartofi

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu a anunțat miercuri dimineață că se confirmă focarul de toxinfecție alimentară de la Complex Turistic Alpina-CASI & SPA. Acolo în data de 10 august patru copiii s-au simțit rău și au fost duși de urgență la spital în Sibiu.

DSP a prezentat miercuri concluziile obținute în urma investigației efectuate privind focarul de toxiinfecție alimentară cu alură stafilococică din Păltiniș, apărut în data de 10 august.
Din probele biologice recoltate de la copiii prezentați în Compartimentul de Primire a Urgențelor al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, s-a identificat la unul dintre pacienți Stafilococ aureu.
Dintre probele alimentare găsite la fața locului (ciorbă de pui, piure de cartofi, copănele de pui), doar în proba “piure de cartofi” s-a identificat Stafilococ aureu, restul probelor fiind corespunzătoare.
S-au efectuat 9 teste de salubritate, două dintre ele fiind pozitive pentru microorganisme aerobe, iar într-o probă s-a identificat Klebsiella sp.
Cele 3 probe bacteriologice recoltate de la persoanele care lucrează în blocul alimentar al unității au fost corespunzătoare, la fel ca și probele recoltate de pe tegumentele personalului din blocul alimentar – 3 probe.
Proba de apă recoltată din unitate a fost corespunzătoare din punct de vedere chimic și bacteriologic.
’’Manifestările clinice, incubaţia scurtă (câteva ore), distribuţia cazurilor, precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că este vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută de prezența aceluiași germen (Stafilococ aureu) în proba alimentară (piure de cartofi), precum și în lichidul de vărsătură recoltat de la unul dintre bolnavi. Situația poate fi clasificată cu 1 caz confirmat și celelalte probabile, întrucât au îndeplinit criteriile clinice, precum și criteriul epidemiologic.
Ținând cont de evoluția focarului și de rezultatul probelor de laborator, DSP Sibiu interpretează episodul apărut ca și focar de toxiinfecție alimentară cu stafilococ’’, se arată în comunicatul DSP Sibiu.
S-a aplicat o amendă de către Serviciul Control în Sănătate Publică pentru deficienţe igienico-sanitare în blocul alimentar.

Ultima oră

Comentariul meu