Consiliul Județean Sibiu împreună cu ADI ECO Sibiu demarează o campanie de strângere de semnături pentru o petiție prin care sibienii solicită Ministerului Mediului să își poată trata deșeurile la ei în județ.
Ministerul Mediului a prevăzut prin prima versiune publicată a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) că cele aproximativ 60.000 tone de deşeu rezidual generat anual pe raza judeţului Sibiu vor trebui transportate mai întâi la 95 de km distanță, până la Galda de Jos (județul Alba). Acolo urmează a fi trecute printr-o stație de tratare, iar ceea ce rămâne va fi cărat înapoi pentru depozitare la rampa din Cristian (județul Sibiu). Consiliul Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu au solicitat deja modificarea PNGD, atenționândministerul prin mijloacele instituționale că acest plan generează cheltuieli suplimentare de 1,7 mil. de euro anual – cheltuieli care tot de sibieni ar trebui acoperite, prin creşterea taxei de salubrizare.
Președinta CJ Sibiu Daniela Cîmpean a semnat azi, 18 august,petiția și invită sibienii să i se alăture în acest demers având în vedere că până în luna octombrie PNGD mai poate suferi modificări, urmând a fi aprobat prin hotărâre de guvern la finele acestui an:
„Pentru a convinge Ministerul Mediului să schimbe această prevedere fac un apel la toți sibienii, pentru că este o problemă care ne va afecta pe toți, indiferent de culoarea politică. Invit colegii de la PSD, ce fac parte din alianța aflată la guvernare,să semneze și să sprijine acest demers în favoarea județului Sibiu, pentru a evita costuri exorbitante pentru cetățeni, dar și impactul negativ asupra mediului”.
Petiția se semnează electronic, prin accesarea următorului link, unde se poate citi textul integral: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/sibienii-cer-ministerului-mediului-sa-isi-poata-trata-deseurile-la-ei-in-judet
Vă redăm mai jos un fragment:
„De ce e important? (…) Dacă [PNGD] se aprobă în forma actuală, nicio investiție publică sau privată pentru tratarea deșeurilor în județul Sibiu nu va primi acord de mediu și nu se vor putea implementa soluții alternative transportării deșeurilor la Alba, întrucât toate deciziile legate de gestionarea deșeurilor la nivel judeţean se vor lua de către autoritatea de mediu cu respectarea strictă a planurilor naționale aprobate. Soluția actuală propusă de PNGD obligă județul Sibiu la costuri suplimentare constând în construirea cel puţin a unei stații de transfer, achiziţia unor autospeciale de mare tonaj, cu transferul efectiv al deşeurilor în județul vecin, cu operaţiunile de tratare mecanico-biologică a deşeurilor în județul Alba și transportarea materialului rezultat în urma tratării înapoi la Sibiu.”