Andrei Pleșu expune în ultimul număr al revistei Dilema Veche mizeria arhitecturală a Păltinișului anului 2017, în care filosoful Constantin Noica nu ar mai fi călcat.
La 30 de ani de la moarte lui Noica, Andrei Pleșu punctează toate aspectele negative din Păltiniș, dezvoltat haotic și fără un plan, pe fondul incapacității autorităților locale de a administra această stațiune.
„N-am cum să trec prin Sibiu fără să-mi fac drum pînă la schitul din Păltiniș, lîngă care e înmormîntat Constantin Noica. De la o vreme, drumul acesta îmi face rău. Știu foarte bine de ce dl Noica, doritor de liniște, de singurătate […] A preferat să stea într-o cabană confort 3, la 11 grade Celsius pe timp de iarnă, să mănînce la cantina forestieră din localitate și să se plimbe solitar (însoțit, totuși, uneori, de un cîine sau de un prieten) prin împrejurimi, decît să se adapteze la viața de bloc din Berceni […] Sînt însă absolut sigur că, dacă ar fi făcut astăzi o vizită la Păltiniș, s ar fi hotărît rapid să caute altceva”, scrie Andrei Pleșu în Dilema Veche, comparând Păltinișul cu o „chermeză turistică” și „Bercenii din deal”
Pleșu vorbește și despre construcțiile apărute chiar lângă cabana în care a trăit filosoful Constantin Noica în ultimii ani din viață. „Aproape perete în perete cu ea, s-a construit un zglobiu (dar amplu) spațiu de joacă pentru copiii angajaților BNR, veniți în vacanță cu părinții lor, care se pot caza ceva mai sus, într-o „reședință“ impozantă și confortabilă. Înălțarea acestei „instalații educative“ a presupus o firească despădurire, precum și transformarea unui spațiu de promenadă tihnită și reflecție într-o zgomotoasă ogradă de grădiniță.” scrie cu sarcasm Andrei Pleșu. Citește tot comentariul lui Andrei Pleșu aici.