În urma declarațiilor lansate miercuri în presa locală de liderii PSD Sibiu, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, face următoarele precizări:
„Lipsa de coeziune politică a partidelor și politicienilor din județul Sibiu nu ne ajută în promovarea intereselor județului la nivel național. Județul Sibiu se află în ultimul deceniu în situația constantă de a pierde teren în ceea ce privește stabilirea aici a unor instituții cu rol de decident regional. O excepție a fost Regionala de Mediu, la care s-a renunțat în 2012.
În acest moment, ne aflăm in situația în care în cadrul Planului Național de Gestionare a Deșeurilor prevede că ar urma sa transportăm pe cheltuiala sibienilor toate deșeurile din județul nostru la stația de tratare din Județul Alba si apoi ceea ce rămâne după tratare să readucem la depozitul din Sibiu, ceea ce ar adăuga costuri suplimentare de 1,7 milioane Euro/an față de ce suportă acum bugetul public. Din acest motiv, Consiliul Județean Sibiu a formulat nu mai puțin de 4 adrese cu argumente tehnice, încercând sa convingă Ministerul Mediului că soluția propusă în plan este în detrimentul județului Sibiu. Ceea ce ne dorim este APROBAREA SCRISĂ A FAPTULUI CĂ JUDEȚUL SIBIU ÎȘI POATE GESTIONA DEȘEURILE PE TERITORIUL SĂU, respectiv modificarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor. Dacă Ministerul Mediului nu modifică acest plan, nu putem implementa alte soluții, pentru că autoritatea de mediu e cea care decide, în baza planurilor aprobate. Deși am solicitat audiență ministrului iar ministrul a fost de curând prezent la Agenția de Mediu din Sibiu, nu am putut avea un dialog direct cu ministrul mediului. Nu avem un rezultat palpabil încă.
Având in vedere interesul colegilor noștri din PSD pentru acest subiect, fac un apel public ca PSD Sibiu, făcând parte din partidul aflat la guvernare pe plan național, să inițieze și să semneze un apel pentru susținerea acestei inițiative de modificare a PNGD, în folosul tuturor sibienilor. Am da astfel dovada ca politica în Sibiu a trecut de la jocurile de partid la susținerea intereselor cetățenilor.
În legătură cu salariile angajaților din administrație, invit la recitirea Legii 215/2001 care stipulează că rolul Consiliului Județean este să asigure dezvoltarea economică în județ. Menirea administrației publice nu e să folosească banii destinați investițiilor pentru a plăti salarii. În condițiile stabilite de guvernul PSD, majorarea maximă a salariilor din administrația publică locală ar face ca aproximativ 90 – 95 % din bugetul județului să fie cheltuit doar cu salariile instituțiilor din subordinea CJ. Ce dezvoltare putem face cu ceea ce rămâne? Nu se pot face investiții și dezvoltarea județului cu un procent derizoriu din buget. Orice partid a cărei prioritate o reprezintă majorarea la maximul posibil a salariilor funcționarilor si cheltuirea banilor publici pentru un asemenea scop, ar trebui să își asume public o astfel de poziție.
În privința deșeurilor de la Alba, conform legii, autoritatea de mediu este cea care decide dacă deșeurile de la Alba pot fi depozitate sau nu la Sibiu. Consiliul Județean nu are atribuții în acest sens. Convenția pe care am propus-o în luna martie urmărea să oblige autoritățile din județul Alba să transporte înapoi, tot pe cheltuiala lor, orice cantitate de deșeu din județul Alba pentru care autoritatea de mediu ar aproba depozitarea la rampă în județul Sibiu. Acest lucru reiese din Art. 3.3 al Convenției:
3.3 Obligaţiile Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba
- a) să preia şi să transporte, pe cheltuială proprie, la solicitarea ADI ECO Sibiu, o cantitate de deşeu similară cantităţii de deşeuri provenită din judeţul Alba şi depozitată la Depozitul conform Cristian, de la staţiile de transfer existente pe raza judeţului Sibiu, situate la Mediaş, Agnita şi Avrig, pe care să o predea spre depozitare la depozitul conform de la Galda de Jos.
- b) în cazul solicitării de către A.D.I. ECO Sibiu a depozitării deșeurilor municipale și asimilabile provenite de pe raza administrativ – teritorială a județului Sibiu la Depozitul conform de deșeuri Galda de Jos, conform prezentului contract, toate costurile aferente vor fi suportate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubris Alba, în numele și pe seama UAT –urilor asociate;
Din păcate pentru Județul Sibiu convenția a fost respinsă de consilierii județeni și nu s-a putut semna, prin urmare nu avem o convenție care să ne protejeze interesele în relația cu județul Alba.”