Nu mai puțin de 800 de kilometri de autostradă scoși la licitație vom avea în acest an. Cel puțin așa promite ministrul Transporturilor.
Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că până acum au fost scoase la licitaţie lucrări de peste 3 miliarde de euro şi că până la finalul anului va lansa licitaţii pentru 600 de kilometri de autostradă, anunță ZF. Până acum au fost lansaţi deja 200 de kilometri, lucrări care depăşesc, ca valoare, 3 miliarde de euro. „Am lansat până acum proiecte în valoare de peste 3 miliarde de euro. Avem, printre cele mai mari – lotul 1 din autostrada Sibiu – Piteşti, drumul de mare viteză Piteşti – Craiova, ringul cu profil de autostradă de sud al Capitalei, podul de la Brăila. Am lansat şi secţiunea Suplacu de Barcău – Borş. Am trimis-o către ANAP. Avem o secţiune de 60 de kilometri din Autostrada Transilvania. Urmează să scoatem până la sfârşitul anului încă 600 de kilometri de autostradă. În total, în acest an vom scoate 800 de kilometri“, a spus Cuc.
El a negat că ar există probleme de alunecare a unei cariere de bazalt pe lotul 4 al autostrăzii Transilvania, cum s-a vehiculat, şi că va lua în considerare doar opiniile experţilor în ceea ce priveşte lucrările pe acest tronson.
Întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, care este poziţia sa în ceea ce priveşte problemele semnalate de un ONG legate de calitatea unor lucrări şi pericolul alunecării unei cariere de bazalt pe lotul 4 al autostrăzii Transilvania, ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a spus că lucrările sunt monitorizate în permanenţă.
„Nu vreau să ajungem în partea în care tot anumite ONG-uri au ajuns să modifice anumite proiecte ale autostrăzilor şi să suplimenteze costurile cu sume foarte mari, de ordinul zecilor de milioane de euro. Pe lotul 4 din autostrada Lugoj – Deva este o mobilizare exemplară şi se lucrează. Este unul dintre cele mai bune loturi din punctul vedere al mobilizării şi al evoluţiei stadiului fizic şi al calităţii lucrării – vă asigur de acest lucru. Lucrările sunt monitorizate în permanenţă, nu numai de către consultant, care asigură relaţia între companie şi constructor, suplimentar avem oameni de la DRPD-uri care sunt în teren, oameni la companie şi nu cred că este o problemă de natură să afecteze calitatea lucrărilor. Dacă este vorba să discutăm de calitatea lucrărilor, sunt alte loturi pe care ar trebui să ne îndreptăm atenţia şi nu spre Lugoj – Deva. V-aş da un exemplu, tot aşa, în urma unor sesizări ale ONG-urilor, ce s-a întâmplat. Avem lotul 2 Lugoj – Deva unde trebuie să facem viaducte pentru mamifere mari şi se suplimentează costul pentru această secţiune cu peste 180 milioane de euro. Eu nu m-aş grăbi să mă iau după ce spun ONG-urile, ci după ceea ce spun experţii“, a răspuns ministrul Răzvan Cuc.
Problemele legate de lotul 4 au fost semnalate de o asociaţie care monitorizează marile proiecte de infrastructură şi care a atras atenţia asupra mai multor probleme existente pe şantierul Lotului 4 al Autostrăzii Transilvania.
Asociaţia Construim România susţine, într-un comunicat de presă, că pe tronsonul 4 Lugoj – Deva există pericolul alunecării unei cariere de bazalt.
Ministrul Răzvan Cuc a recunoscut că există probleme pe alte tronsoane şi că va continua vizitele în teren pentru că nu este de acord cu deschiderea unor tronsoane care pun în pericol circulaţia.
„Vizitele mele pe şantier vor continua. Am spus că anul acesta vom inaugura 90 kilometri de autostradă noi. 15 i-am inaugurat în luna martie pe Lugoj – Deva lotul 2, secţiunea A, B şi C. Mi-au confirmat şi îşi menţin angajamentul anteprenorii de pe lotul 3, 4 – Sebeş – Turda, lotul 4 Lugoj – Deva. Pe lotul 3 de la Lugoj – Deva, pentru că şi acesta era băgat în calupul de kilometri ce urmau să fie inaguraţi, sunt câteva probleme legate de calitatea lucrărilor. M-am dus pe şantier. O să merg şi perioada următoare să văd că se remediază aceste probleme, altfel nu voi fi de acord niciodată să pun în pericol calitatea lucrărilor şi să ne grăbim să deschidem un lot dacă sunt anumite probleme şi aici vorbesc despre terasamentele autostrăzii“ a mai spus ministrul Răzvan Cuc.