Să fii pasionat de ceva, să îi dedici mare parte din timp și energie, să vorbești despre…ca și cum e cel mai frumos lucru de pe Pământ, asta înseamnă dedicare. Și dacă nici Tiberiu Tioc nu reușește să descrie frumusețile Deltei în cele mai frumoase cuvinte și fotografii, atunci cu siguranță că nimeni nu poate. Doar ascultându-l, foșnetul stufului parcă se aude în depărtare și ciripitul păsărilor e mai aproape. Pentru el Delta Dunării este locul perfect, locul unde se naște speranța și moare răul, locul în care te regăsești și găsești începuturile. Vorbește cu atât pasiune despre acest loc încât te convinge pe loc să îți faci bagajul și să pleci într-acolo. E cel mai bun ambasador al Deltei. Și e sibian.
Delta- a doua casă, prima iubire
Tiberiu Tioc este un biolog sibian îndrăgostit de Delta Dunării. Acum 17 ani, pe vremea când era la master în București, un prieten l-a rugat să fie ghid în Deltă pentru un grup de turiști. ”Pe atunci tot ce știam despre Delta Dunării era stuf, tânțari și căldură. Dar am acceptat, eram student, aveam nevoie de bani. Și așa a început totul”, își amintește Tiberiu. Totul însemnând o viață dedicată Deltei și ecosistemului de acolo.
După prima experiență în Deltă, timp de doi ani, Tiberiu s-a angajat la un ponton unde era ghid pentru turiști. ”Repede mi-am dat seama că ceea ce făceau ei nu corespundea cu ceea ce îmi doream eu. Se mergea foarte mult pe câștigul material, iar eu îmi doream ca cei care vin acolo să și cunoască din viața Deltei. Așa că am început afacerea mea cu o agenție de turism”, povestește Tiberiu.
Delta – așa cum e ea
Pentru că Delta nu trebuie ”deranjată”, și pentru că Tiberiu și-a dorit ca cei care vin acolo să cunoască cât mai mult din puritatea ei, sejururile pe care le-a promovat încă de la început au fost îndreptate către cei interesați de astfel de vacanțe. ”M-am îndreptat către turiști din Germania, Elveția și Austria. Ei sunt altfel de cât noi, au o altă cultură a turismului. Sunt mai interesați în a cunoaște decât în a petrece. Dar, în ultimul timp, am observat că și românii încep să perceapă altfel o vacață în Deltă”, spune Tiberiu.
Șapte zile de vis
Vacanțele propuse de Tiberiu sunt inedite. Turiștii se preiau de la aeroport și ajung apoi în Tulcea. Acolo se îmbarcă pe un ponton și începe aventura. ”Hotelul plutitor are 9 camere. Acolo se ia masa, se doarme, fiecare cameră are grup sanitar propriu, sunt condiții foarte bune. Mâncarea este preparată pe ponton, specificul fiind unul românesc, nu doar dobrogean. Acesta este unul din lucrurile apreciate de străini”, spune Tiberiu. Tiberiu este cel care se ocupă singur de tot programul celor șapte zile. În fiecare dimineață pleacă cu turiștii pe canalele Deltei. ”Excursiile organizate de mine se fac pe bărci de capacitate mică, de doar 4 persoane. Unul din motive este faptul că nu doresc să stricăm în niciun fel ceea ce ne-a dat natura. Bărcile cu motor mare strică malurile, perturbă viața animalelor de acolo. În al doilea rând cu bărcile mici intrăm pe canalele înguste ale Deltei, acolo unde nu poți ajunge altfel. Eu asta îmi doresc: să arăt Delta cu sălbăticiile ei, cu locurile ei ascunse, cu frumusețile neatinse încă de oameni”, spune Tiberiu.
Ecosistemul în stare pură
Tiberiu este, pe lângă localnici, poate cel mai bun cunoscător al Deltei Dunării. Încei 17 ani de când aduce turiști aici știe toate canalele, toate locurile ascunse, toate speciile de păsări și alte viețuitoare. ”Pe lângă peisaj ele sunt viața Deltei. Pe observarea lor îmi axez excursiile. Îmi duc turiștii în locurile în care pot observa păsările, și animalele de acolo, pot vedea cum se hrănesc, cum relaționează, cum își câștigă supremația. Sunt atât de multe de văzut și de învățat de la ele, încât cele șapte zile nu sunt niciodată de ajuns. Turiștii sunt încântați că pot vedea pe viu ceea ce văzuseră doar în documentare la televizor”, dezvăluie Tiberiu. Sibianul cunoaște toate cele peste 320 de specii de păsări din Deltă. Și nu doar că le cunoaște, dar le știe denumirea în latină, germană și engleză. ”Este foarte important acest lucru. Le cunosc pentru că sunt biolog, dar în relaționarea cu turiștii e esențial, pentru că foarte mulți dintre ei sunt specialiști în domeniu, studenți sau cercetători. Vin în Deltă ca să vadă pe viu ceea ce știu teoretic, iar eu trebuie să îi ghidez”, povestește Tiberiu.
Succesul unor excursii nișate
Deși excursiile pe care le organizează Tiberiu au un public țintă nișat, nu foarte extins, au foarte mare succes.
”Nu știu dacă aceasta este cheia pentru oricine, dar la mine a contat faptul că vorbesc engleza și în special germana, că știu absolut totul despre Deltă. Pentru că poți interacționa foarte bine cu oamenii ca și ghid turistic, dar dacă nu ai informațiile, degeaba…Și mai trebuie să fii dispus la sacrificii, pentru că nu este ușor ca din aprilie până la finalul lui octombrie să stai în Deltă, departe de familie și casă”, spune Tiberiu.
El a făcut toate aceste lucruri, dar nu le-a învățat peste noapte. ”Există un GPS pentru Deltă, dar de foarte multe ori este inutil, pentru că dacă intri pe un canal și până să te intorci stuful s-a deplasat și nu mai găsești drumul, trebuie să te descurci. Mi s-a întâmplat și mie, dar când eram singur. Fiecare lac are mai multe ieșiri, așa că am refăcut traseul și am reușit să ies. A durat două ore și jumătate, dar a făcut parte din documentarea mea pentru excursiile cu turiștii”, spune Tiberiu.
Plimbările pe care le propune Tiberiu turiștilor diferă și în funcție de anotimp.
”De exmplu, primăvara, nivelul apei este mai ridicat, pentru că după topirea zăpezilor în Dunăre ajunge cam 8% din suprafața totală a apei din Europa. Și atunci de exemplu, pădurea Letea unde mergem să vedem caii sălbatici, este greu de pătruns. Vara, este uscată și se poate merge la pas. Din aceste motive în Deltă ai ce vedea în orice anotimp ai veni. Oferă un alt fel de spectacol, dar la fel de interesant și unicat în felul lui”, descrie Tiberiu atmosfera Deltei.
Nu promovează doar Delta
Tiberiu nu este îndrăgostit doar de Delta Dunării, ci de tot ce înseamnă frumos în România. Meleagurile noastre le face cunoscute străinilor, și a găsit încă o modalitate. ”Fac un tur al României pe motoare.
Este la fel, dedicat turiștilor din vest. Plecăm din Viena pe motoare, ajungem și vizităm nordul României, mergem spre sud și apoi spre vestul ei la final. În acest tur scurt parcurgem 3.500 de kilomteri în 9 zile, iar în varianta lungă ne oprim și în Deltă și durează 15 zile. Turiștii sunt extraordinar de încântați de ce văd la noi”, spune Tiberiu. Dar, tot legat de Deltă, Tiberiu organizează și cursuri foto. ”Fotografiem păsările, li se explică tot ce e important la aparatul de fotografiat, tehnici…seara discutăm fotografiile și a doua zi facem unele și mai bune”, explică Tiberiu un alt gen de turism practicat de el. Foarte mulți dintre cei care au venit în România cu Tiberiu i-au cerut să le arate alte părți ale lumii. ”Așa am început să fac excursii și tabere foto în Țările Nordice. Acolo este o altă lume, iar lumina pentru fotografii este unică”, spune Tiberiu. Pe lângă muncă, sibianul merge în Laponia și pentru relaxare. Nu ar pleca niciodată din Sibiu, dar acolo se simte cel mai bine. ”Oamenii de acolo au un alt fel de relaționare. Nu vorbesc între ei, ceea ce ar putea fi ciudat, dar pe mine acest lucru mă relaxează. După ce interacționez atât de mult cu oamenii, acolo, unde nu te bagă nimeni în seamă, îmi încarc bateriile. Apoi mă reîntorc acasă”, spuneTiberiu.
Despre Delta Dunării
-este patrimoniu UNESCO
– este Rezervatie a Biosferei
– are peste 5.800 kilometri pătrați (82% din suprafața totală a Deltei)
-canalele sale însumate au peste 3.000 de kilometri
-are peste 300 de kilometri pătrați de insule de stuf plutitor
-în Deltă trăiesc peste 325 de specii de păsări – aici cresc peste 1.100 de plante diferite
-biodiversitatea este foarte mare, există peste 30 de tipuri de ecosisteme
-sunt peste un miliard de broaște
-33% din populația globală a pelicanilor trăiește în Delta Dunării
-8% din suprafața totală a apelor din Europa ajunge în Dunăre
Așa că dacă doriți să cunoașteți Delta și minunățiile ei, și nu oricum, ci prezentate de cel mai înfocat ”fan”, Tiberiu este omul. Dar trebuie să faceți o rezervare din timp, pentru că pe tioc-reisen.ro locurile se ocupă cu un an înainte. Dar merită tot efortul, pentru că ceea ce vă va arăta el nu vă arată nici cel mai bun documentar.