Verificarea producătorilor la fața locului este o schimbare majoră legată de funcționarea Pieței Volante Transilvania în noua formulă lansată de Consiliul Județean Sibiu în primăvara acestui an. În completarea verificării de documentece atestă proveniența produselor comercializate, Consiliul Județean Sibiu a desfășurat în ultima perioadă verificări în teren precum și evaluări ale punctelor de comercializare din piață.
În perioada 15 mai – 27 iulie a.c., Comisia de Evaluare a verificat 48 de producători agricoli, din care:
• 12 la sectorul carmangerie,
• 9 la sectorul lactate/brânzeturi,
• 25 la sectorul de legume/fructe,
• 2 la sectorul patiserie/panificație
Au fost verificați pentru conformitate preponderentproducătorii din afara județului Sibiu – mai precis din județele Olt și Vâlcea.În județul Sibiu au fost verificați producători din Bungard, Cârța, Gura Râului, Jina, Racovița, Rășinari, Sadu, Tălmaciu, Tălmăcel, Tilișca, Veștem.
„Am aplicat o metodologie de bun simț, din unghiul cumpărătorului: comparăm ce expune producătorul la tarabă cu ce găsim la el în gospodărie. În fiecare verificare în teren am pornit la drum cu fotografia punctului de comercializare în piață și informațiile depuse la dosar, iar în teren s-au verificat produsele respective, atât cantitativ, cât și calitativ. De exemplu, pentru legume am verificat în terensoiurile cultivate, stadiul de dezvoltare al plantelor, suprafețele trecute în atestatul de producător, pentru a vedea în ce măsură ceea ce vedem la tarabă corespunde cu ce găsim în teren” explică Dr. Maximilian Drăgan, consilier în cadrul Cabinetului Președintelui CJ. Pentru sectorul legume/fructe, la verificări au participat și agenții agricoli din cadrul primăriei cu ajutorul cărora s-au identificat terenurile cultivate de respectivii producători. Pentru carmangerii, verificările s-au făcut împreună cu inspectori din cadrul DSVSA.
S-au constatat neconformități la sectorul carmangerie referitoare la materia primă, în acest sens fiind trimise 9 notificări, prin care s-au solicitat documente suplimentare, care să ateste sursa locală a materiei prime.La sectorul legume/fructe au fost trimise 6 notificări de excludere a producătorilor din Piața Volantă Transilvania, deoarece aceștia nu au demonstrat pe teren că dețin culturile de legume pe care le comercializau în piața.
În ceea ce privește evaluarea la tarabă, s-a apreciat modul în care sunt aranjate produsele pentru vânzare, etichetarea tuturor produselor, igiena și siguranța alimentelor, și menținerea la zi adocumentelor de producător. Au fost evaluați96 de producători,Rezultatul evaluărilor contează în special pentru cei care solicităreînnoirea contractelor după 20 august.
Conform noului regulament aprobat anul acesta, atât verificările pe teren cât și evaluarea punctelor de vânzare sunt activități continue pe care echipa Consiliului Județean le va derula și în perioada următoare. Vă invităm să urmăriți noutăți pe pagina de Facebook a pieței: www.facebook.com/PiataVolantaTransilvania/