Artiști mexicani construiesc la Sibiu personaje fantastice tradiționale din țara lor

Pentru prima dată în România, trei artiști din Mexico City – Augusto Emiliano Quevedo Lara, Isaac Reyes Bravo și Cesar Oropeza, coordonați de Ioana Kirculescu von Kimakowicz și ajutați de voluntari, construiesc la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu un personaj fantastic din folclorul mexican – alebrije.

Alebrijes sunt personaje fantastice, realizate din carton, hârtie, făină şi apă și pot fi văzute defilând pe străzile din Mexico City în cadrul unor parade impresionante. Astfel de structuri sunt extrem de puține în afara granițelor Mexicului, iar În Europa au mai fost realizate doar în Scoția, Franța și Germania. Cei trei artişti din Mexic aflaţi la Sibiu şi-au câştigat faimă internaţională, printre altele, şi pentru că au realizat, la festivalul Hell&Heaven în 2016, alebrijes ce îi reprezintă pe membrii trupei Rammstein. Realizarea lui Quetzalcoatl face parte din expoziţia „Este vorba despre Mexic… Eso es Mexico…!”, al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 26 iulie, la ora 16:00, la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Artiști mexicani construiesc la Sibiu personaje fantastice tradiționale din țara lor

„Artiştii mexicani pot fi văzuţi deja la lucru de către toți cei care ajung zilele acestea în Piața Mică, în zona Casei Hermes. Aici a început construcția unui personaj mitologic – Quetzalcoatl – zeitatea supremă în mitologia aztecă şi mezoamericană, care se spune că a coborât între oameni, pentru a-i apăra de zeităţile malefice. Acest alebrije va avea o înăţime de 2,5 metri şi va fi gata până la vernisajul expoziției, când va fi expus în holul muzeului. În cadrul expoziției vor fi expuse atât obiecte din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” cât și obiecte de artizanat actual, aduse cu această ocazie din Mexic. Cu acest prilej, cei curioși și deschiși către experimentele gastronomice vor putea degusta, în regim, gratuit dulciuri artizanale mexicane din tamarind, cocos și amaranth, fructe exotice confiate, vor putea gusta apa de Jamaica obținută din hibiscus și horchata sau apa de orez, punctul culminant fiind degustarea de cai de iarbă prăjiți, insecte deosebit de apreciate în Asia și America de Sud”, a precizat Crina Mareş, șef secție Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”.

„Este vorba despre Mexic… Eso es Mexico…!” va putea fi vizitată până în 15 septembrie, de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00. Intrarea în expoziție se face pe baza abonamentelor sau biletelor în valoare de 1 leu pentru copii și 5 lei pentru adulți

Parte din același proiect, vineri, 28 iulie, la ora 20:00, în sala de expoziții de la etajul Casei Hermes se va proiecta filmul documentar „Que Viva Mexico!” Trăiască Mexicul! (1932). Documentarul este rezultatul eforturilor unei echipe de filmare sovietice conduse de regizorul Serghei Eisenstein, unul dintre pionerii artei cinematografice mondiale, şi este împărţit în mai multe medii metraje inspirate de legende şi poveşti culese de cineaştii sovietici din diferite zone ale Mexicului. Deşi episoadele care compun pelicula sunt diferite ca şi conţinut, acţiune şi tipologii umane ilustrate, ele alcătuiesc un ansamblu unitar, creionând o imagine vie a Mexicului de la începutul anilor ’30 ai secolului trecut, o ţară aflată în plină efervescenţă, la scurt timp după ce trecuse printr-o violentă revoluţie socială şi politică. Filmul presărat cu o mulţime de detalii etnografice, a avut un destin tragic, putând fi vizionat, în varianta dorită de realizatorii săi abia după câteva decenii, fiind, în prezent, considerat o capodoperă a genului.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică