Muzeul ASTRA din Sibiu se alătură Festivalului ARTmaniaîn 2017! Toți iubitorii de cultură care au o brățară ARTmania sau East European Music Conference vor avea, în perioada 27-29 iulie, intrare gratuită în cele patru spații expoziționale ale Complexului Național Muzeal ASTRA.
Edițiispeciale ale expozițiilororganizate sub girulMuzeuluiASTRA vor fi găzduiteînPiațaMică, înclădiripline de poveștiși de istorie, cum ar fi Casa Artelor – valorosulMuzeu de EtnografieșiArtăPopularăSăsească “Emil Sigerus”, amenajatînfostahală a bresleimăcelarior, o clădiremenționatăpentru prima datăîndocumenteînanul 1370.Artiștiimexicani care i-au transformatînAlebrijespemembriitrupeiRammsteinîiîmbiepetrecători, înperioadafestivalului, înfermecătoareaCasă Hermes, la Muzeul de EtnografieUniversală “Franz Binder”, fosta Casa a AsociațieiMicilorMeseriași din Sibiu, cândvacăminpentrupersonalități ale vremii, de la comiteaisaşilor, la judecătoriregali. MuzeulCivilizațieiPopulareTradiționale ASTRA din DumbravaSibiului, consideratcelmai mare șicelmaifrumosmuzeuînaer liber din Europa, anunță o adevăratăOlimpiadă de meșteșuguritradiționale, secundată, înPavilionul Multicultural, de un experiment acustichipnotizantcerecompune, încelemaimicisunete, zarvaunuitârgfremătând de viață, cu meșteriilui, de la pălărierișifierari, până la lemnari, olarisauțesătoare. V-arplăceasăluațipulsulunuitârgrăscolit de târgovețiîncăutare de bunătățișianimat de negustori care-șilaudămarfa? Ar puteacaaceast vis să pară aievea, în cadrul unui proiect multimedia vizionar, inițiat și găzduit de Muzeul ASTRA.
•
Tarja, Lacuna Coil, Riverside, Beyond the Black, You And Me At Six, Devin Townsend Project și Walkwayssunttrupeleconfirmatepeafișulcelei de-a 12-a ediții a FestivaluluiARTmania din Sibiu. Biletele au fostpuseînvânzareînrețelele eventim.ro, myticket.ro, iabilet.ro șipe kompostor.ro. Încea de-a douaperioada de pre-sale, prețulunuiabonamenteste de 230 de lei, urmând ca la locațieprețulsa fie de 250 lei.• Pentru a răspundesolicitărilorpublicului, ARTmania a pus aziîn vânzare un numarlimitat de biletepezi, la prețul de 140 lei.Seri cu muzicăbunășidiminețiînlinișteacherhanalelor, înfoșnetul surd al morilor cu caisaual celorde vânt din minunatulmuzeu ASTRA, un spațiu magic, care a fostgânditîncă din anul 1940, dar care a fostinaugurat, de fapt, în 1963. De atunci, vreme de 54 de ani, ASTRA îșiconsolidează, cu minunatepovești, faimanaționalășiinternațională. Patrimoniulmuzeuluieste format din 300 de clădirişipeste 15.000 de obiecte. Celmaivechi monument din muzeu, o moarăhidraulică, a fostadusăînanul 1963 înDumbravaSibiuluișiși-a consolidatfaimașistatutul emblematic, devenind, încele din urmă, elementul central al sigleimuzeului. O partedintreacestevaloriinestimabilevorfermeca, anulacesta, șipubliculARTmania.
PROGRAMUL MUZEELOR ASTRA ÎN PERIOADA 27-29 IULIE
• Casa Artelor – Muzeul de EtnografieșiArtăPopularăSăsească “Emil Sigerus”Adresă: PiațaMică, nr. 21 Program: miercuri-duminică, 10,00 – 18,00; sâmbătă: întreorele 10.00 – 20.00
”Rosturi și rostiri la sași”. O lume întreagă poate fi recompusă din mici rostiri în propoziţii brodate, inscripţionate sau rostite în momente importante. Organizată pentru a marca aniversarea celor 500 de ani de la declanșarea Reformei protestante a lui Martin Luther, Expoziţia „Rosturi şi Rostiri la saşi” conturează o lume în care cuvântul accentuează importanţacredinţei, concept adunat într-un vers semnat de Martin Luther pe care îl regăsim, brodat sau inscripţionat, în tot spaţiul transilvănean săsesc, până în zilele noastre: “O cetate puternică este Dumnezeul nostru”.
• Casa Hermes, la Muzeul de EtnografieUniversală “Franz Bidner”Adresa: PiațaMică, nr. 11 Program: miercuri-duminică: 10,00 – 18,00
Alebrijessuntpersonajefantasticedinfolclorulmexican, realizatedin carton, hârtie, făinăşiapă care pot fi văzutedefilândpestrăziledin Mexico City. Anulacestavomputeavedeaacestecreaturimiticeşiîn Sibiu, mai exact înfaţaCaseiHermes, unde, înperioada 20 – 26 iulie, patruartizanimexicaniîşi vor da măsuramăiestriei, construind o marionetă de câţivametriînălţime. Echipa de artiştiinvitați la Sibiu și-a câștigatfaimainternațională, printrealtele,șipentrucă a realizat,la festivalulHell&Heavenîn 2016, figurinele ce îireprezintăpemembriitrupeiRammstein. La ridicareainstalației de la Sibiu vor participa şivoluntarisibieni,iardupăfinalizare, figurinasupradimensionată va rămâneexpusăînholulMuzeului de EtnografieUniversală Franz Binder din Casa Hermes.
Încadrulaceluiaşieveniment, pe data de 26 iulie la ora16:00, va avealocvernisajulexpoziţiei « Este vorbadespreMexic… », care va reuniatâtobiecte de etnografiemexicanădinpatrimoniulMuzeului de EtnografieUniversală Franz Binder,câtşiobiecte de micartizanat,aduse de artiştiimexicani.
• MuzeulCivilizațieiTradiționale din DumbravaSibiuluiAdresă : Str. PădureaDumbrava, nr. 16-20Program:zilnic 10.00 – 20.00
Ediţiadinacestan aOlimpiadei “MeșteșuguriArtisticeTradiționale” reuneşte 260 de participanţi, dintoatejudeţelealeţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şidinstrăinătate, dinMexic, RepublicaPopularăChineză, RepublicaBulgariaşiRepublica Moldova. De miercuri, 26 iulie, pânăduminică, 30 iulie 2017, miciimeşteşugariînstraielespecificelocurilorde origine, cuvârstecuprinseîntre 6 şi 18 ani, vor însufleții, prinatelierele interactive, gospodăriiledinMuzeulînaer liber dinDumbravaSibiului. Înzilele de vineri, 28 iulieşisâmbătă, 29 iulie,participanţii vor demonstracât de iscusițisuntînpracticareameșteșuguluipreferatînfațaoaspețilorveniți lacentrul Sibiu, respectiv la Casa Artelor, înPiaţaMică.
Olimpiada “MeșteșuguriArtisticeTradiționale”– ediția a XXII-a – 26 – 30 iulie 2017găzduieșteșitabăra de meşteşuguriartisticetradiţionale, ediţia a VIII-a, 25 iulie – 30 iulie 2017, din cadrulProgramului„FărăLimite – ÎmpreunăîntruTradiţie”, dedicatpersoanelor cu dizabilități, Muzeulînaer liber, Gospodăria de fluierar din Hodac.
• PavilionulMuzeal MulticulturalStr. PădureaDumbrava, nr. 16-20 Program:program: miercuri-duminică 10.00 – 18.00
Caleaminoritățiloretnice – Ateliere, gospodăriiîntregi, mori cu caisau de vânt, așa cum erauodată, amintind, cu toate, de legendeleacestorlocuri. Muzeulînaer liber dinDumbravaSibiuluiexpune 18 monumente ce aparținunorminoritățietnicedinRomânia, fiecareprezentândșiocupațiiletradiționalepe care le-au avutproprietariilor. O premieră, încadrulacesteiexpoziții, ar fi faptulcăniciunuldintreaceste monumente nu a fostpânăacumprezentatdinperspectivaetnieipe care o reprezintă.
• SALA ATELIER, SALA TÂRG ȘI SALA CALE
Expoziția, caexperiențămultimedia. Sunetulpoate fi, uneori, viu, scăpat de rigorilereprezentărilorclasice, distante, convenționale, strict documentaristicesauradiofonice. Având o identitateși o viațăaparte, sunetulpoateîmbrăcaanumiteexponateîntr-o aurăspecială, imposibil de anticipatînabsența lui. Sala este împărțităîncinciariidiferite, fiecarecupovesteaeișicunebănuiteleeimistere:pălărieri, fierari, lemnari, olarisauțesătoare. Montajsonorsonor se schimbăîn zona SăliiTârg, cusecvențemenitesăilustrezevacarmulmotorizat al târguluicontemporan, ppentru a deveni, spre Sala Cale, un melanj de voci, așa cum se audeleatuncicândtreciprintr-un târg.