Povestea celui mai cunoscut impresar artistic din Sibiu – Tiberius Marian, dezvăluiri despre artiștii de top din România

V-ați întrebat vreodată cum ajunge un artist pe scena de la Media Music Awards în Sibiu, sau pe oricare altă scenă pe care concertează? Ori cum sibienii ajung să vadă un spectacol? Acestea sunt doar rezultatele finale ale muncii unui impresar artistic. El este cel care ”direcționează” artișii spre locurile în care vor performa, iar sibianul Tiberius Marian este unul dintre cei mai cunoscuți impresari artistici din țară.

De la fier forjat la impresariat artistic
Tiberius Marian are 35 de ani acum, dar 2003 este anul în care începe povestea ce avea să îi schimbe definitiv viața și cariera. ”Aveam o fabrică de confecții metalice și fier forjat. Pe vremea aceea cei cu scenele veneau sa le fac schele si componente necesare scenelor. Ne-am împrietenit, și așa de la ei am aflat de lumea asta și încet încet am început să mă ocup cu așa ceva”, își amintește Tiberius.Povestea celui mai cunoscut impresar artistic din Sibiu – Tiberius Marian, dezvăluiri despre artiștii de top din RomâniaPasul următor a fost să se înscrie la cursurile Școlii de impresariat artistic al Ministerului Culturii. A fost printre primii români acreditați în acest domeniu.

Anya- primul artist
Pe vremea aceea Tiberius forma un cuplu cu Anya. Ea a fost primul solist pe care l-a promovat. ”Cu Anya am mers peste tot în țară, am avut succes enorm. Apoi ea a intrat în trupa Hi-Q, iar cu ei am fost în foarte multe turnee. Atunci am învățat multe despre lumea muzicală și cea a organizării spectacolelor”, spune Tiberius.

Impresar și manager
Acum Tiberius se ocupă doar de impresariat artistic. Asta înseamnă că prin el organizatorii de evenimente încheie contractele cu artiștii. Povestea celui mai cunoscut impresar artistic din Sibiu – Tiberius Marian, dezvăluiri despre artiștii de top din România”Impresarul nu este un site de booking. Impresarul artistic reprezintă și promovează artiștii pe piața culturală. El este specialistul care, în baza unei înțelegeri scrise cu artistul, acționează în numele acestuia pentru valorificarea posibilităților de interpretare a unor opere literare sau artistice. Printr-o atentă prospectare a pieței, impresarul identifică potențiali beneficiari – producători, organizatori de spectacole etc. – și mediază relația artiștilor cu aceștia. El este între organizator și artist. Eu și consiliez organizatorii în alegerea celor care vor urca pe scenă. Este foarte important să alegi bine artistul: în funcție de locația unde are loc evenimentul, de vârsta publicului, de ora la care va avea loc, sunt foarte multe elemente pe care trebuie să le iei în calcul”, spune Tiberius.Povestea celui mai cunoscut impresar artistic din Sibiu – Tiberius Marian, dezvăluiri despre artiștii de top din România Sibianul a fost o perioadă și manager artistic. ”Ca și manager te ocupi de tot ce înseamnă activitatea artistului: de la încheierea contractelor, la găsitea melodiilor potrivite, la discuțiile cu radio-urile și promovare. Am făcut lucrul ăsta cu Anya, apoi cu Delyno, Park Place și Mattyas”, spune Tiberiu.Cel mai mare succes ca manager artistic l-a avut cu Anya, când piesa One a fost cea mai difuzată la finalul anului 2008 și începutul lui 2009, chiar mai difuzată decât ”Vara nu dorm” a lui Connect-R.

A ”reînviat” artiștii generației de aur
Tiberiu și-a dorit ca pe lângă artiștii în vogă să readucă în atenția publicului artiștii generației de aur, care încă mai au ceva de spus în muzica românească. Așa a apărut proiectul ”Șlagărele României”. Povestea celui mai cunoscut impresar artistic din Sibiu – Tiberius Marian, dezvăluiri despre artiștii de top din România”Cu acest proiect mergem peste tot în țară. Am o satisfacție enormă cu aceste spectacole. Nu financiară, ci personală. Este extraordinar să vezi cum artiștii urcă pe scene din orașe în care nu au mai fost niciodată, iar oamenii de acolo îi ascultă cu sufletul la gură. Mare parte din spectatori sunt de vârsta a treia, iar mulțumirea de pe chipul lor atunci când vin la spectacol este cel mai bun premiu pentru mine”, povestește Tiberius.

”Inventatorul” MMA despre viitorul proiectului
Tiberius Marian este cel care a demarat proiectul Media Music Awards de la zero. ”Eu am gândit aceste premii musicale de la început. De la cum arată scena, la modelul premiilor, la felul în care intră artiștii pe scenă, absolut tot”, spune Tiberius. Prima ediție a MMA a avut loc în 2012, și asta fără a fi cerut suport financiar din partea municipalității. ”Prima ediție am făcut-o cu ajutorul partenerilor și cu bani de acasă. Am vrut să demonstrez prima dată ce pot să fac și apoi să cer bani”.Povestea celui mai cunoscut impresar artistic din Sibiu – Tiberius Marian, dezvăluiri despre artiștii de top din România De cinci ani MMA a devenit o emblemă a Sibiului, dar din acest an s-ar putea muta în alt oraș din țară. ”Am avut un contract cu partenerii cu care am organizat evenimentul, contract care a expirat. Până acum am făcut ce am putut ca acest eveniment să se țină la Sibiu. Încă suntem în discuții dacă edițiile viitoare se vor ține tot aici sau în altă parte”, dezvăluie Tiberius.
Dacă MMA este în pericol să plece din Sibiu, Tiberiu a pregătit un plan B pentru orașul său natal. În 9 septembrie se va ține în Piața Mare Sibiu Fest. Este un concert la prima ediție, la care vor veni 20 de artiști. Va fi grandios”, promite Tiberius.Povestea celui mai cunoscut impresar artistic din Sibiu – Tiberius Marian, dezvăluiri despre artiștii de top din România

Artiști de top, musai cu band
Tiberius confirmă ceea ce știa orice cunoscător al muzicii românești. ”Cei mai căutați sunt fără doar și poate Carlas Dreams. Sunt și cei mai scumpi, dar chiar și așa au concerte în fiecre zi a săptămânii. Apoi, la egalitate este Delia și Inna”, spune Tiberius.Povestea celui mai cunoscut impresar artistic din Sibiu – Tiberius Marian, dezvăluiri despre artiștii de top din RomâniaTrend-ul este ca solistul să urec pe scenă cu band. ”Un singur om nu mai prea face față cererii publicului. De asta cei care sunt cei mai căutați acum au un band cu ei pe scenă. Așa că sunt un fel de trupă. Acesta este drumul spre care se îndreaptă muzica românească, și este unul bun”, este de părere Tiberius.

Ultima oră