foto s-a îmbogățit dintr-o idee genială. fascinanta poveste a sibianului lucian todea de la soft32

Oamenii de succes au avut parte de noroc. Se poate spune și așa, dar cel mai corect ar fi să spunem că au muncit, au crezut în scopul lor, nu s-au dat bătuți, și da, au avut și inspirația de moment care i-a adus în vârf. Cam asta a făcut și Lucian Todea, tânărul sibian care a dezvoltat paltforma SOFT32 care i-a adus milioane de euro. Pentru asta poate că e invidiat, însă munca din spatele contului o știe doar el. Și acum și cei cărora le-o împărtășește.

De la lipsa netului la programare HTML
După ce a terminat Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Lucian Todea a intrat la ASE în București la Finanțe Bănci. Era în anul 1999, atunci când Internet-ul se făcea prin dial-up și avea o viteză foarte slabă. În plus, ca și student nu și-a putut permite un abonament. Dar, a aflat că bilbioteca facultății le punea la dispoziție tinerilor câte trei ore pe zi în care puteau folosi calculatoarele conectate la Internet. Așa a luat contact din ce în ce mai des cu ceea ce înseamnă tehnică, plus că s-a documentat din cărțile și revistele de specialitate. ”A început să îmi placă din ce în ce mai mult acest domeniu, așa că am studiat tot mai mult. La un moment dat am făcut un curs de HTML la facultate și mi s-a părut foarte interesant. Cam așa au fost începuturile, fără nicio legătură cu pregătirea mea de până atunci”, își amintește Lucian Todea.

foto s-a îmbogățit dintr-o idee genială. fascinanta poveste a sibianului lucian todea de la soft32

foto s-a îmbogățit dintr-o idee genială. fascinanta poveste a sibianului lucian todea de la soft32Primii bani – neîncasați, dar începutul pentru SOFT32
La calculatorul de la facultate Lucian a aflat că se puteau câștiga bani dacă viziona reclame. Și-a făcut cont, iar după o lună făcuse 26 de dolari. ”Aceștia au fost primii bani făcuți din net, dar pe care nu i-am luat niciodată, pentru că trebuia să ai 30 de dolari ca să încasezi”, se amuză Lucian.
De aici însă până la ideea care l-a făcut milionar nu a fost mult. ”Așa m-am gândit că de ce să mă uit eu la reclamele altora, când pot să fac un site pe care să intre lumea și să iau eu bani. Doar că nu a fost vorba de reclame, ci de soft-uri pentru Windows. Atunci, pe vremea dial-up-ului trebuia să aștepți niște CD-uri ca să instalezi programe, iar eu am luat aceste aplicații, le-am pus pe un site de unde puteau fi descărcate de oricine”, își amintește Lucian despre începuturile afacerii.

SOFT32, trecut prin mai multe versiuni
Primul site se numea softrom.ro și se adresa celor din România. ”Șase luni l-am proiectat. Nu aveam pregătire în IT, dar mă pasiona, am folosit tutoriale și forumuri pentru a rezolva problemele care apăreau. Asta se întâmpla în 2001. Deși era un domeniu românesc, am observat că foarte multe dintre descărcări se făceau din străinătate, așa că am schimbat numele în softrom.net. În 2003 a ajuns să se numească soft32.com. 32 vine de la biții care se foloseau atunci pentru aplicații”, spune Lucian.

Trafic tot mai mare, servere care cădeau
Traficul înregistrat de SOFT32 creștea pe zi ce trece. Lucian a observat că la fiecare aplicație adăugată numărul de descărcări se dubla. ”Am fost nevoit să mă mut de câteva ori de pe serverele care mă găzduiau pentru că traficul creștea și acestea nu mai făceau față”, spune sibianul.
Când am început să fim cunoscuți ne-au ajutat foarte mult motoarele de căutare. Pur și simplu ne situam în capul listei, pe atunci nu aveam bani pentru promovare. Așa platforma a devenit din ce în ce mai cunoscută”, spune Lucian.

foto s-a îmbogățit dintr-o idee genială. fascinanta poveste a sibianului lucian todea de la soft32Doi ani fără profit
Din 2001 până în 2003 SOFT32 nu i-a adus lui Lucian niciun profit. ”Nu știam la început cum trebuie făcut pentru ca banii să și vină. Credeam că bannerele de publicitate sunt cheia, dar încet încet mi-am dat seama că nu e așa. Am avut noroc din punctul ăsta de vedere, pentru că în 2003 Google a dat drumul unei aplicații de publicitate pentru site-uri -AdSense-, și putea intra oricine. Așa au început să vină și banii”, spune Lucian.
Pentru că traficul de pe site era în continuă creștere era nevoie tot mai mare de servere proprii. Așa că investiția în infrastructură a devenit o prioritate. ”Problema cea mai mare la început a fost să fac față traficului. De ceva timp avem serverele noastre, așa că problema cu site-ul care cădea s-a rezolvat demult”, spune Lucian.

Primul milion – cine știe?
De la aproximativ 200 de aplicații ce puteau fi descărcate la începutul paltformei, acum pe SOFT32 sunt aproape 150.000. Creșterea numărului lor a fost strâns legată de creșterea traficului și a veniturilor. Primul milion de euro însă nu l-a impresionat pe Lucian. ”Nu știu când s-a întâmplat asta. Nu am stat mereu să calculez, nu a fost niciodată important, ca urmare nici nu l-am sărbătorit în vreun fel. Pentru mine a contat mereu ca perspectiva și scopul să fie unele sănătoase, iar drumul către ele să fie unul drept”

Noi provocări
Pe lângă SOFT32, Lucian Todea încearcă să dezvolte și alte platforme. ”Am lansat travelgator.com, un site de booking. Este la început, încă ne dăm seama ce și cum trebuie să îmbunătățim”, spune Lucian. Și aici însă vrea să vină cu ceva nou. ”La o agenție de turism contează interacțiunea umană, ceea ce lipsește pe un site de booking. Așa că vrem să implementăm sistemul de boți. Aceștia sunt viitorul, iar acum sunt proiectați să înțeleagă mai multe sensuri ale unei propoziții, așa că atunci când va fi cazul, cei care vor intra pe site să facă o rezervare vor fi întâmpinați de un robot, dar unul cu care vor putea purta o conversație reală”, dezvăluie Lucian.
Împreună cu o companie din București, Lucian și echipa lui lucrează la îmbunătățitea unei versiuni a unei aplicații prin care se pot face plăți cu telefonul mobil. ”Este vorba despre scanarea cu telefonul al unui cod de la casa de marcat. Ți se vor trage banii din cont automat, sau se vor putea face plăți online fără să mai introduci toate datele care se cer acum”, spune Lucian.

foto s-a îmbogățit dintr-o idee genială. fascinanta poveste a sibianului lucian todea de la soft32
Echipa ITNT

Un șef și un tată permisiv
La început Lucian a lucrat singur, apoi a avut doi angajați, iar acum lucrează cu el 25 de oameni. ”Nu cred că sunt exigent, și nu am fost niciodată șef. Sunt destul de permisiv, ceea ce nu știu dacă este întotdeauna bine. Însă soluțiile pașnice sunt cele mai bune”, crede Lucian.
La 37 de ani Lucian este tatăl a doi copii – Lorelei de 8 ani și Eduard de 5 ani. Este căsătorit cu Iulia, iubita lui încă din liceu. ”Copiii mei folosesc Ipad-ul, nu le interzic. Se joacă tot felul de jocuri, însă aici suntem atenți. Trebuie să facă diferența dintre joc și realitate, să înțeleagă că în viața de zi cu zi nu poți să mai câștigi o viață, să upgradezi cine știe ce”, spune Lucian.
De câțiva ani Lucian a ales un mod de viață sănătos, cu mișcare multă. Aleargă zilnic, iar acum două săptămâni a reușit să termine una din cele mai dure curse de triatlon din lume, competiția IronMan din Austria.

DESPRE AVENTURA LUI LUCIAN LA IRONMAN CITIȚI AICI

Concluzia?
Concluzia acestei povești de succes este perseverența și munca susținută. Lucian a crezut în ceea ce face și a continuat, chiar dacă rezultatele financiare nu s-au văzut timp de doi ani. A avut însă satisfacția unei munci care îi făcea plăcere și a impactului ei tot mai mare. ”Mulți îmi spuneau atunci să renunț, că dacă după șase luni nu am făcut niciun ban, nici nu o să mai am rezultate. Eu însă vedeam cum crește traficul pe site zilnic, cum tot mai multă lume intra și descărca, și asta mi-a dat avânt. La început lucram noaptea, pentru că pe dial-up atunci era mai ieftin. Și așa, crezând și plăcându-mi ce fac, am reușit să mă dezvolt”, spune Lucian.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică